
Lopez Cristobal Albillo Ribera del Duero 2022
Först utnämnt till bästa vita Ribera del Duero och sedan till bästa Albillo...
Lopez Cristobals vita flaggskeppsvin imponerar år efter år när det gäller stora utmärkelser. Den kultvinliknande mikroproduktionen på drygt 5.000 flaskor per år räcker inte på långa vägar för att möta den stora efterfrågan på det vita vinet, som har varit slutsålt alldeles för länge.
Förra årets stora pris kom vid Envero Awards, en 100% blindprovning av de bästa vinerna från Ribera del Duero. Juryn består av mer än 1000 provsmakare - från proffs till vinentusiaster och vinälskande amatörer. Det här är både elitens och folkets favoritvin.
Se upp för Puligny-Montrachet! Lopez Cristobals 50-åriga Albillo-vinstockar på den enskilda vingården "Finca La Linde" borrar sig ner i den kalkhaltiga jorden och producerar en mineralfiness och elegans som på många sätt kan jämföras med de vita vinerna i Bourgogne.
I källaren behandlas det utsökta vita vinet för jäsning och mognad i helt nya ekfat - ett lyxigt och resurskrävande val som verkligen inte gör den burgundiska jämförelsen mindre uppenbar.
Spaniens bästa vita viner görs av druvan Albillo, som trivs i Ribera del Duero. Släng in detta toppexemplar i en blindprovning med betydligt dyrare vita bourgogner - ett fantastiskt köp!
Njut av det till skaldjur, lätta tapas, grillade medelhavsgrönsaker och krämiga ostar. Servera vid 10-12°C.
Hur smakar Lopez Cristobal Albillo Ribera del Duero 2022?
Vid upphällning elegant gyllene färg med friska gröna nyanser. Nosen utstrålar mineralisk friskhet och en burgundisk-inspirerad nötighet på grund av delvis mognad i nya ekfat. Fina nyanser av vita blommor, saltad druva, bivax och lite exotisk ananas flödar från glaset... Det vita vinet är mjukt och lent på tungan, där den delikata frukten framträder mycket livlig och perfekt fatkryddat. lång och läcker avslutning med fina fatkryddor och övertygande mineraltyngd... Stort spanskt vitt vin med massor av terroir i smaken! Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Lopez Cristobal Albillo Ribera del Duero 2022 passar bra till...
Om Lopez Cristobal

Bodegas Lopez Cristobal har rötter tillbaka till 1930‑talet, när familjen Lopez började odla druvor på egna marker. 1982 förändrades förutsättningarna i Ribera del Duero, när området efter tusentals år av vindruvsodling fick sin egen DO. Det var ett populärt område för både unga och erfarna vinmakare att pröva sig fram på det högt belägna platå som genomskärs av Douro/Duero‑floden. Den passionerade vinentusiasten Santiago López, som utbildat sig inom jordbruk, sålde inledningsvis enbart sina egna druvor till andra producenter, men drömmen var att en dag själv kunna göra vin. Hans hustru, Lola Cristobal, kom från en familj som odlade druvor, och hon bistod honom i jakten på drömmen.
1994 tog Santiago López ett stort steg när han etablerade ett ambitiöst och visionärt vineri med vinproduktion från egna druvor och marker. Stora investeringar gjordes och hårt arbete lades ned i utvecklingen av vineriet. Snart var de redo att producera vin själva. En dröm hade nu gått i uppfyllelse. Idag får de hjälp av sonen Galo, som ingår i det kompetenta och dedikerade teamet av vinmakare.
Lopez Cristobal förfogar över 70 hektar vingårdar fördelade på 9 terroir‑specifika parceller kring Roa de Douro. Huset framställer en komplett portfölj av högt recenserade Ribera del Duero‑viner på druvan Tempranillo, kompletterad med en mindre andel Merlot, Cabernet Sauvignon och inte minst den gröna druvan Albillo, som får betraktas som en kuriositet utanför området. Vinerna är både eleganta, kraftfulla och välbalanserade. Kort sagt: viner med klass. Cristobals viner utgör en vacker förening mellan modern och traditionell Ribera och placerar sig någonstans mitt emellan.
Idag fortsätter far och son att producera kvalitetsviner i den frodiga Duero‑dalen längs floden med samma namn, och de strävar ständigt efter att vara innovativa och förbättra kvaliteten på sina viner utan att i alltför hög grad kompromissa med traditionen.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener