
Lopez Cristobal Bagus 2014 i trækasse
Vingårdsvinet Bagus från Lopez Cristobal i Ribera del Duero är mycket sällsynt. Vinet görs bara vissa år, och det produceras endast 3000 flaskor.
Lyckligtvis kan vi vrida ägaren Galo Lopez runt lillfingret - han är mycket förtjust i Danmark! Därför har vi fått en stor extraleverans, till ett extra bra pris. Danmark får hela 35% av produktionen av 2014-årgången.
Vi har haft två blindprovningar av vinet - här i huset med kunder - och båda gångerna har Bagus 2014 hamnat i topp 3, bland betydligt dyrare och mer berömda konkurrenter.
De 100% Tempranillo-druvorna kommer från en liten odling 850 meter över havet. Vinstockarna är 90 år gamla. Vi talar alltså om odlingsförhållanden som de flesta oenologer bara får drömma om.
En orimligt låg avkastning på 4 hl per hektar ger en helt unik koncentration av smaknyanserna. Till jämförelse är det genomsnittliga skördeuttaget i Spanien 25 hl per hektar. Vi tycker faktiskt inte att nedanstående betyg gör Bagus rättvisa:
Attraktiv, djupsvart färg med en ung lila ton. Lockande doft av mörka bär, läder och choklad.
Smaken är komplex med fyllig frukt, noter av blåbär, plommon och en anstrykning av kryddor och vanilj. Smickrande, rund fatkaraktär, välbalanserad komplexitet. Det är en smula svårt att inte bli förförd.
Bör absolut dekanteras i god tid - den blir bara bättre och bättre i glaset. Ung, men ändå otroligt smakrik. Du kan lugnt lagra den ytterligare 10 år i källaren. Alk. 15%
En klar vinnare till det finaste nötköttet du kan hitta. Prova även med lamm eller kryddiga rätter.
Lopez Cristobal Bagus 2014 i trækasse passar bra till...
Om Lopez Cristobal

Bodegas Lopez Cristobal har rötter tillbaka till 1930‑talet, när familjen Lopez började odla druvor på egna marker. 1982 förändrades förutsättningarna i Ribera del Duero, när området efter tusentals år av vindruvsodling fick sin egen DO. Det var ett populärt område för både unga och erfarna vinmakare att pröva sig fram på det högt belägna platå som genomskärs av Douro/Duero‑floden. Den passionerade vinentusiasten Santiago López, som utbildat sig inom jordbruk, sålde inledningsvis enbart sina egna druvor till andra producenter, men drömmen var att en dag själv kunna göra vin. Hans hustru, Lola Cristobal, kom från en familj som odlade druvor, och hon bistod honom i jakten på drömmen.
1994 tog Santiago López ett stort steg när han etablerade ett ambitiöst och visionärt vineri med vinproduktion från egna druvor och marker. Stora investeringar gjordes och hårt arbete lades ned i utvecklingen av vineriet. Snart var de redo att producera vin själva. En dröm hade nu gått i uppfyllelse. Idag får de hjälp av sonen Galo, som ingår i det kompetenta och dedikerade teamet av vinmakare.
Lopez Cristobal förfogar över 70 hektar vingårdar fördelade på 9 terroir‑specifika parceller kring Roa de Douro. Huset framställer en komplett portfölj av högt recenserade Ribera del Duero‑viner på druvan Tempranillo, kompletterad med en mindre andel Merlot, Cabernet Sauvignon och inte minst den gröna druvan Albillo, som får betraktas som en kuriositet utanför området. Vinerna är både eleganta, kraftfulla och välbalanserade. Kort sagt: viner med klass. Cristobals viner utgör en vacker förening mellan modern och traditionell Ribera och placerar sig någonstans mitt emellan.
Idag fortsätter far och son att producera kvalitetsviner i den frodiga Duero‑dalen längs floden med samma namn, och de strävar ständigt efter att vara innovativa och förbättra kvaliteten på sina viner utan att i alltför hög grad kompromissa med traditionen.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning