
Lopez Cristobal Bagus Ribera del Duero 2016 i trækasse
Tempranillo när det är som bäst. Druvorna kommer från 85-åriga vinstockar på den kalkrika singelvingården "Manvirgo".
- Endast den bästa råvaran duger till Bagus, det populära flaggskeppet från Lopez Cristobal.
Ett fantastiskt Ribera del Duero, som vid flera blindprovningar här i huset fått ge vika för dyrare viner!
Levereras i vackra originallådor av trä.
Rekommenderas till lamm, kraftiga grytor och vilträtter, nötkött och lagrad ost. Njut vid 15-17°C
År 1994 uppgraderade Santiago López sin fars gård i Ribera del Duero till en ambitiös och visionär vingård. Santiagos fru, Lola Cristobal, inspirerade till företagsnamnet, medan hans son Galo är en del av vinmakarteamet.
Lopez-Cristobal har 50 hektar vingårdar i 9 terroirspecifika skiften runt Roa de Duro. Från huvuddruvan Tempranillo, plus 5 hektar Merlot, Cabernet Sauvignon och Albillo, producerar Lopez Cristobal en komplett portfölj av topprecenserade Ribera del Duero-viner.
Hur smakar Lopez Cristobal Bagus Ribera del Duero 2016 i trækasse?
Djupt lila i glaset. Nosen är kraftfull och komplex med hallon, blåbär, plommon och katrinplommon samt eleganta fatnoter av vanilj, choklad, mokka och kryddnejlika. Rikt, mjukt och fruktigt med harmoniska och lyxiga fatkryddor. Lång och nyanserad avslutning. Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Lopez Cristobal Bagus Ribera del Duero 2016 i trækasse passar bra till...
Hur är Lopez Cristobal Bagus Ribera del Duero 2016 i trækasse framställt?
Lopez Cristobal Bagús är tillverkad av 100% Tempranilllo. Druvorna handplockas från 85 år gamla vinstockar som växer på 850 meters höjd på den kalkrika Pago de Manvirgo.
Temperaturkontrollerad jäsning vid 28°C för optimal extraktion av färg, smak och tannin. Lagrad i 14 månader på 100% nya ekfat, 50% franska och 50% amerikanska. Vinet mognar i hela 18 månader på flaska innan det släpps. Total produktion: ca 3.000 flaskor.
Druvor
TempranilloOm Lopez Cristobal

Bodegas Lopez Cristobal har rötter tillbaka till 1930‑talet, när familjen Lopez började odla druvor på egna marker. 1982 förändrades förutsättningarna i Ribera del Duero, när området efter tusentals år av vindruvsodling fick sin egen DO. Det var ett populärt område för både unga och erfarna vinmakare att pröva sig fram på det högt belägna platå som genomskärs av Douro/Duero‑floden. Den passionerade vinentusiasten Santiago López, som utbildat sig inom jordbruk, sålde inledningsvis enbart sina egna druvor till andra producenter, men drömmen var att en dag själv kunna göra vin. Hans hustru, Lola Cristobal, kom från en familj som odlade druvor, och hon bistod honom i jakten på drömmen.
1994 tog Santiago López ett stort steg när han etablerade ett ambitiöst och visionärt vineri med vinproduktion från egna druvor och marker. Stora investeringar gjordes och hårt arbete lades ned i utvecklingen av vineriet. Snart var de redo att producera vin själva. En dröm hade nu gått i uppfyllelse. Idag får de hjälp av sonen Galo, som ingår i det kompetenta och dedikerade teamet av vinmakare.
Lopez Cristobal förfogar över 70 hektar vingårdar fördelade på 9 terroir‑specifika parceller kring Roa de Douro. Huset framställer en komplett portfölj av högt recenserade Ribera del Duero‑viner på druvan Tempranillo, kompletterad med en mindre andel Merlot, Cabernet Sauvignon och inte minst den gröna druvan Albillo, som får betraktas som en kuriositet utanför området. Vinerna är både eleganta, kraftfulla och välbalanserade. Kort sagt: viner med klass. Cristobals viner utgör en vacker förening mellan modern och traditionell Ribera och placerar sig någonstans mitt emellan.
Idag fortsätter far och son att producera kvalitetsviner i den frodiga Duero‑dalen längs floden med samma namn, och de strävar ständigt efter att vara innovativa och förbättra kvaliteten på sina viner utan att i alltför hög grad kompromissa med traditionen.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning