
Lopez Cristobal Ribera del Duero Reserva 2015
Lopez Cristobals Reserva är äntligen tillbaka - i årgång 2015, officiellt utropad till en enastående årgång i Ribera del Duero! Wow, vilken kvalitet... För alla hjärtan som klappar för Ribera del Duero: Detta är den heta platsen.
Från skaparen av single vineyard-vinet Bagus, som utsågs till Spaniens bästa vin vid landets största internationella vinmässa, International Zarcillo Awards.
Cristobal är en av de mindre producenterna i Ribera del Duero, men trots vingårdens blygsamma storlek producerar den viner av enorma proportioner. Lyckligtvis börjar recensenterna nu inse detta och Cristobal's Reserva 2015 får 90+ poäng från flera källor! Och priserna? Lyckligtvis har de inte skjutit i höjden... än.
Vinet passar bra till kraftiga kötträtter, lamm, vilt och mogna ostar.
Druvorna som ingår i Cristobals Reserva-vin är noggrant utvalda från 35 år gamla vinstockar från samma egendom: Finca Valera. Lopez Cristobals Reserva 2015 har tillbringat 16 månader på en blandning av franska och amerikanska fat, vilket ger kryddighet och hjälper till att mjuka upp tanninerna. Detta följs av 24 månaders flasklagring, så Cristobals Reserva 2015 är ett moget exempel som kan dra nytta av flera år i källaren. Kan också drickas nu, men det rekommenderas att dekantera vinet i förväg.
Den passionerade vinentusiasten Santiago Lopez, som är utbildad inom jordbruk, köpte till en början vinstockar i Ribera del Duero. Till en början sålde han bara sina druvor till andra vingårdar, men hans dröm var alltid att göra vin själv. Hans fru, Lola Cristobal, kom från en familj som odlade vindruvor, så hon kunde hjälpa honom att förverkliga sin dröm. Detta ledde till grundandet av vingården Lopez Cristobal 1994, en sammandragning av parets efternamn. Mycket investeringar och hårt arbete har lagts ner på att utveckla vingården. Och snart var de redo att producera vin själva. En dröm var nu förverkligad. Idag får de hjälp av sin son Galo, som ingår i det kompetenta och engagerade teamet av vinmakare. Lopez Cristobal har 50 hektar vingårdar fördelade på 9 terroirspecifika skiften runt Roa de Douro. Från huvuddruvan Tempranillo, plus 5 hektar Merlot, Cabernet Sauvignon och Albillo, producerar Lopez Cristobal en komplett portfölj av topprecenserade Ribera del Duero-viner som är eleganta, kraftfulla och välbalanserade. Kort sagt..: Viner med klass. Cristobals viner är en vacker förening mellan moderna och traditionella Ribera-viner och faller någonstans däremellan.
Hur smakar Lopez Cristobal Ribera del Duero Reserva 2015?
Djupt och intensivt rött med en pikant lila kant i glaset. Cristobal's Reserva 2015 är en perfekt fusion av Merlots insmickrande mjukhet med Tempranillos nattsvarta kraftfulla frukt som bara sparkar röv! En mörk och mystisk upplevelse som kulminerar i toner av björnbär, blåbär och saftiga körsbär som snuddar vid varandra i en vild och djärv lek med sinnena. Fatnoter av vanilj, kokosnöt, tobak, trä och andra kryddor bryter igenom bland den mörka frukten, kombinerat med lätta toner av röd frukt, och fatnoterna är märkbart närvarande men ändå helt integrerade i det kraftfulla machovinet. Kraftfullt, visst, men utan att förlora den elegans som kännetecknar de bästa av Riberas viner. Om Cristobal's Reserva 2015 var en filmkaraktär skulle han vara Mister Grey: Mörk, mystisk och starkt beroendeframkallande - verkligen en karaktär som skulle dominera festen och stå i centrum utan ansträngning. Det finns smisk för varje öre! Drick nu eller spara 8-12 år från skördeåret.
Lopez Cristobal Ribera del Duero Reserva 2015 passar bra till...
Om Lopez Cristobal

Bodegas Lopez Cristobal har rötter tillbaka till 1930‑talet, när familjen Lopez började odla druvor på egna marker. 1982 förändrades förutsättningarna i Ribera del Duero, när området efter tusentals år av vindruvsodling fick sin egen DO. Det var ett populärt område för både unga och erfarna vinmakare att pröva sig fram på det högt belägna platå som genomskärs av Douro/Duero‑floden. Den passionerade vinentusiasten Santiago López, som utbildat sig inom jordbruk, sålde inledningsvis enbart sina egna druvor till andra producenter, men drömmen var att en dag själv kunna göra vin. Hans hustru, Lola Cristobal, kom från en familj som odlade druvor, och hon bistod honom i jakten på drömmen.
1994 tog Santiago López ett stort steg när han etablerade ett ambitiöst och visionärt vineri med vinproduktion från egna druvor och marker. Stora investeringar gjordes och hårt arbete lades ned i utvecklingen av vineriet. Snart var de redo att producera vin själva. En dröm hade nu gått i uppfyllelse. Idag får de hjälp av sonen Galo, som ingår i det kompetenta och dedikerade teamet av vinmakare.
Lopez Cristobal förfogar över 70 hektar vingårdar fördelade på 9 terroir‑specifika parceller kring Roa de Douro. Huset framställer en komplett portfölj av högt recenserade Ribera del Duero‑viner på druvan Tempranillo, kompletterad med en mindre andel Merlot, Cabernet Sauvignon och inte minst den gröna druvan Albillo, som får betraktas som en kuriositet utanför området. Vinerna är både eleganta, kraftfulla och välbalanserade. Kort sagt: viner med klass. Cristobals viner utgör en vacker förening mellan modern och traditionell Ribera och placerar sig någonstans mitt emellan.
Idag fortsätter far och son att producera kvalitetsviner i den frodiga Duero‑dalen längs floden med samma namn, och de strävar ständigt efter att vara innovativa och förbättra kvaliteten på sina viner utan att i alltför hög grad kompromissa med traditionen.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning












