
Lopez Cristobal Rosado Ribera del Duero 2021
Spansk Tempranillo-rosé från en enda liten enskild vingård på bara 1 hektar…
Lopez Cristobals rött viner fick tidigare all internationell uppmärksamhet. Efter husets stora framgång med en vitvin 2019 som överrumplade alla, fick de blod på tanden och lanserade till sist en rosé 2020.
En ny, mer modern rosé, en atypisk vin i Ribera del Duero-sammanhang, inte mörk och kraftig, utan snarare ljus, elegant och med en så fin mineralitet att den slår till och med den bästa från Provence…
En imponerande debutvin från Galo Lopez!
Tempranillo från en annan sida än vi brukar se den. Finess, koncentration och mineralitet i en annan dimension...
Endast ett fåtal flaskor – prova den nu!
Njut av den solo som aperitif eller till tapas, fisk och skaldjur, sushi, fjäderfä, ljust kött, marinerade grönsaker och lätta asiatiska rätter. Servera vid 8–10 °C
Hur smakar Lopez Cristobal Rosado Ribera del Duero 2021?
En ljust laxrosa i glaset. Imponerande öppning med en mängd bäraromer som virvlar upp ur glaset som löv. Här finns både jordgubbar, rabarber med grädde och färska nyponrosor, redo att överväldiga sinnena. Vinet fortsätter vidare med en flintig och lätt rökig mineralitet. Fatet gör sig också så småningom påmint i form av kryddor som vanilj. Mycket mer komplex än ’’gennemsnitsroséerne’’. Passar utmärkt som följeslagare till allehanda gastronomiska rätter! En utmärkt Cristobal-prestation – ännu en gång! Drick nu eller lagra 5–8 år från årgången.
Lopez Cristobal Rosado Ribera del Duero 2021 passar bra till...
Om Lopez Cristobal

Bodegas Lopez Cristobal har rötter tillbaka till 1930‑talet, när familjen Lopez började odla druvor på egna marker. 1982 förändrades förutsättningarna i Ribera del Duero, när området efter tusentals år av vindruvsodling fick sin egen DO. Det var ett populärt område för både unga och erfarna vinmakare att pröva sig fram på det högt belägna platå som genomskärs av Douro/Duero‑floden. Den passionerade vinentusiasten Santiago López, som utbildat sig inom jordbruk, sålde inledningsvis enbart sina egna druvor till andra producenter, men drömmen var att en dag själv kunna göra vin. Hans hustru, Lola Cristobal, kom från en familj som odlade druvor, och hon bistod honom i jakten på drömmen.
1994 tog Santiago López ett stort steg när han etablerade ett ambitiöst och visionärt vineri med vinproduktion från egna druvor och marker. Stora investeringar gjordes och hårt arbete lades ned i utvecklingen av vineriet. Snart var de redo att producera vin själva. En dröm hade nu gått i uppfyllelse. Idag får de hjälp av sonen Galo, som ingår i det kompetenta och dedikerade teamet av vinmakare.
Lopez Cristobal förfogar över 70 hektar vingårdar fördelade på 9 terroir‑specifika parceller kring Roa de Douro. Huset framställer en komplett portfölj av högt recenserade Ribera del Duero‑viner på druvan Tempranillo, kompletterad med en mindre andel Merlot, Cabernet Sauvignon och inte minst den gröna druvan Albillo, som får betraktas som en kuriositet utanför området. Vinerna är både eleganta, kraftfulla och välbalanserade. Kort sagt: viner med klass. Cristobals viner utgör en vacker förening mellan modern och traditionell Ribera och placerar sig någonstans mitt emellan.
Idag fortsätter far och son att producera kvalitetsviner i den frodiga Duero‑dalen längs floden med samma namn, och de strävar ständigt efter att vara innovativa och förbättra kvaliteten på sina viner utan att i alltför hög grad kompromissa med traditionen.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener