
Manzone Langhe Bianco Rossese "Rosserto" 2018
Från den legendariska Barolo terroiren, Monforte d'Alba, kommer detta magnifika fatlagrade vita vin. Ett måste-försök för fans av Piemonte - och ett spännande alternativ till burgundisk Chardonnay!
Trots sin förstklassiga kvalitetspotential är Rossese Bianco en av Piemontes mest sällsynta druvor, helt enkelt på grund av sin mycket låga avkastning.
Denna ambitiösa Rossese Bianco är uppvuxen med lång lagring på den fina jästfällningen som en stor Chablis, även om många nog förknippar namnet Manzone mer med 95-poängaren Barolo rött vin.
I hela världen finns det ynka 2 hektar Rossese Bianco (fördelat på bara 5 vingårdar!). Men sedan 2012 har dessa vackra och minnesvärda vita viner märkts med sin egen officiella benämning, DOC Langhe Rossese Bianco. Get excited...
Njut av det till stekt fisk, grillade skaldjur, fågel, krämiga pastarätter och nötiga ostar. Servera vid 10-12°C
Hur smakar Manzone Langhe Bianco Rossese "Rosserto" 2018?
Ljust gyllene i glaset med friska gröna nyanser. Spännande och otroligt komplex på näsan ... med delikata blomnoter, saltad citrus och exotisk melon, persika, honung, banan och mango, tillsammans med nybakad brioche, rök, nötter och vanilj från fatet. Vinet landar krämigt och välpreparerat på tungan. Smaken sprider sig vackert och lätt kryddigt i munnen med en lockande mineralisk citrusfräschör och en något örtig avslutning. Utmärkt - och mycket matvänligt vitt vin! Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Manzone Langhe Bianco Rossese "Rosserto" 2018 passar bra till...
Om Manzone

Den familjeägda producenten Giovanni Manzone ligger i kommunen Monforte d’Alba, med den berömda Poderi Aldo Conterno bland sina närmaste grannar. Manzone-vinerna håller samma höga klass!
Husets historia börjar med köpet av egendomen Ciabot del Preve 1925. Manzone-familjen började i liten skala producera egen vin omkring 1965, och under de följande decennierna investerade man löpande i nya parceller. Mitt i 1980-talet hade beståndet av vingårdar — och efterfrågan på Barolo — vuxit så mycket att Giovanni Manzone kunde leva på att producera vin i eget namn.
Familjens extremt branta och högbelägna toppodlingar med mycket gamla vinstockar ger naturligt låga skördeuttag av extraordinärt hög kvalitet. Resultatet är några av de mest koncentrerade och lagringsvärda av alla Barolo-viner.
I arbetet i vingården hyllar Manzone-familjen hållbara och naturliga principer, och vinstockarna odlas helt utan gödsling och utan användning av insekticider. I vineriet jäser vinerna med terroirens och vinkällarens naturligt förekommande jäststammar, och man vinifierar dem på traditionellt vis med lång maceration av druvskalen. Endast minimala mängder svavel tillsätts, och vinerna buteljeras utan klarning och filtrering.
Sedan 2005 har sonen Mauro hjälpt till i företagets ledning, och 2012 anslöt sig hans syster Mirella. Mauro och Mirella har båda studerat enologi i Alba. Från 8,5 hektar i Monforte d’Alba, fördelat på de tre cru:erna Gramolere, Bricat och Castelletto, framställer Giovanni Manzone cirka 50 000 flaskor årligen.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Förslutning
Förpackning