
Markowitsch Chardonnay Ried Schüttenberg 2019
På etiketten står det varken Meursault eller Chassagne-Montrachet, men i glaset är Österrikes bästa Chardonnay från en enskild vingård fyllig, elegant och komplex med en burgundisk smak.
"Burgundy killer" låter lite slitet, men prova att prova Schüttenberg mot en 1er Cru från Puligny, Chassagne eller Meursault... Toppköp!
Njut av det till stekt fisk och skaldjur, fågel, svamprätter och fasta ostar. Servera vid 10-13°C
Det 900 hektar stora österrikiska vinområdet Carnuntum är känt för sina ambitiösa, sensationellt fruktiga men ändå eleganta viner, och ingen levererar bättre än den unika Gerhard Markowitsch.
Efter utbildningsresor till Bordeaux och Toscana tog han 1990 över sin fäderneärvda gård med blandad kultur, för att bara 9 år senare få utmärkelsen "Österrikes bästa vinmakare" (Falstaff Magazin).
Hur smakar Markowitsch Chardonnay Ried Schüttenberg 2019?
Elegant gyllene i glaset med förföriska smaker av saltad grapefrukt, päron, mandarinskal och ananas. Läckra nyanser av smör, rök, nötter och crème brulée från anrättningen. I munnen, silkeslen och smörig med en stickande mineralisk friskhet. Vackert koncentrerad frukt som resonerar med komplexitet och nyans i den långa, något mineraliska eftersmaken. Bravo! Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Markowitsch Chardonnay Ried Schüttenberg 2019 passar bra till...
Hur är Markowitsch Chardonnay Ried Schüttenberg 2019 framställt?
Chardonnay Schüttenberg görs av handskördade druvor från det kalkrika fältet på hög höjd med samma namn. Musten spontanjäses vid 20-25°C i delvis nya 228 liters burgundiska fat med efterföljande malolaktisk jäsning. Vinet mognar i 12 månader på små ekfat med bärkontakt.
Druvor
ChardonnayOm Markowitsch

Carnuntums kung. Punkt. Gerhard Markowitsch är den geniale österrikiske vinmakaren som med sin serie av mirakulösa rödviner har satt den 900 hektar stora vinregionen Carnuntum på världskartan.
Efter studieresor till Bordeaux och Toscana tog den unge och ambitiöse Gerhard 1990 över fädernegården med blandbruk, för att bara nio år senare kunna hyllas som "Østrigs bedste vinmager" i Falstaff Magazin.
Ett genombrott av episka proportioner följde när en österrikisk lilliputt slogs mot en burgundisk jätte: en Pinot Noir Reserve från Gerhard Markowitsch besegrade Romanée-Conti La Tache i en blindprovning! Händelsen skickade chockvågor genom hela vinvärlden... en ny stjärna var född!
Från samma terroirer som nämnda reserve-flaggskep (närmare bestämt från de svala och kalkrika enskilda vingårdslägena Ried Kirchtal och Ried Scheibner vid byn Höflein) gör Markowitsch en billigare Pinot Noir som är så bra och så välrecenserad att man skäms ordentligt över att kalla den ett basvin!
Men för Österrikes främste producent av rödvin tar festligheterna inte slut vid Pinot Noir… Från sitt toppmoderna vineri i Göttlesbrunn lanserar Markowitsch den ena högt recenserade praktrödvinen efter den andra: från Bordeaux- och Bolgheri-inspirerade kultcuvéer (M1, Rosenberg, Redmont) till österrikiska specialiteter på St-Laurent, Blaufränkisch och Zweigelt. Glömde vi de vita Grüner Veltliner Alte Reben och Meursault-dödaren Chardonnay Schüttenberg? 90+ poäng över hela linjen…
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning













