
Markowitsch, Pinot Noir 2018
James Suckling är inte ensam om att jubla. Gerhard Markowitsch, "Österrikes bästa vinmakare", är förståeligt nog mycket nöjd med sin fantastiska nya Pinot Noir 2018...
"Fantastisk årgång med en mycket varm och torr sommar. Hög kvalitet på friska druvor. Vinerna är rika på innehåll och typiskt karakteristiska för druvsorten. Ett fantastiskt år! - Gerhard Markowitsch
Vinet är gjort på toppdruvor från de svala och kalkrika enskilda vingårdarna Ried Kirchtal och Ried Scheibner nära byn Höflein i Carnuntum. Smaken påminner oss om att en Markowitsch Pinot Noir (från samma fält) har besegrat "La Tache" från Domaine de la Romanée-Conti i en numera legendarisk blindprovning.
Rekommenderas till grillad fisk, fågel, fågelvilt, ljust kött, svamprätter och krämiga ostar. Njut av vinet vid 15-17°C.
Den 900 hektar stora lilla österrikiska vinregionen Carnuntum är känd för sina ambitiösa, sensationellt fruktiga men ändå eleganta röda viner, och ingen levererar bättre än den unika Gerhard Markowitsch.
Efter utbildningsresor till Bordeaux och Toscana tog han 1990 över sin fäderneärvda gård med blandad kultur, för att bara 9 år senare få utmärkelsen "Österrikes bästa vinmakare" (Falstaff Magazin). Erkännandet har sedan länge vuxit till internationella proportioner: Österrikes bästa producent av rött vin?
Hur smakar Markowitsch, Pinot Noir 2018?
Klar rubinröd i glaset. Härligt fräscha och nyanserade Pinot-aromer av rosor, hallon, jordgubbar, apelsinskal och körsbär, med djupa inslag av skogsmark, kryddnejlika och kaffe. I gommen är det saftigt med mjuk kropp och stor koncentration. Inslag av svart te och eleganta tanniner i eftersmaken. Drick nu eller spara 5-6 år från skördeåret.
Markowitsch, Pinot Noir 2018 passar bra till...
Om Markowitsch

Carnuntums kung. Punkt. Gerhard Markowitsch är den geniale österrikiske vinmakaren som med sin serie av mirakulösa rödviner har satt den 900 hektar stora vinregionen Carnuntum på världskartan.
Efter studieresor till Bordeaux och Toscana tog den unge och ambitiöse Gerhard 1990 över fädernegården med blandbruk, för att bara nio år senare kunna hyllas som "Østrigs bedste vinmager" i Falstaff Magazin.
Ett genombrott av episka proportioner följde när en österrikisk lilliputt slogs mot en burgundisk jätte: en Pinot Noir Reserve från Gerhard Markowitsch besegrade Romanée-Conti La Tache i en blindprovning! Händelsen skickade chockvågor genom hela vinvärlden... en ny stjärna var född!
Från samma terroirer som nämnda reserve-flaggskep (närmare bestämt från de svala och kalkrika enskilda vingårdslägena Ried Kirchtal och Ried Scheibner vid byn Höflein) gör Markowitsch en billigare Pinot Noir som är så bra och så välrecenserad att man skäms ordentligt över att kalla den ett basvin!
Men för Österrikes främste producent av rödvin tar festligheterna inte slut vid Pinot Noir… Från sitt toppmoderna vineri i Göttlesbrunn lanserar Markowitsch den ena högt recenserade praktrödvinen efter den andra: från Bordeaux- och Bolgheri-inspirerade kultcuvéer (M1, Rosenberg, Redmont) till österrikiska specialiteter på St-Laurent, Blaufränkisch och Zweigelt. Glömde vi de vita Grüner Veltliner Alte Reben och Meursault-dödaren Chardonnay Schüttenberg? 90+ poäng över hela linjen…
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning