
Markowitsch, St Laurent Rothenberg 2011
St-Laurent har länge omgärdats av spekulationer om dess eventuella släktskap med Pinot Noir. Ny DNA-forskning (Nya Zeeland, 2014) drar slutsatsen att St-Laurent är en naturlig korsning mellan Pinot Noir och Savagnin.
Markowitschs topprecenserade utgåva, från den sydvästvända Rothenbergs röda, järnhaltiga grus, lagras i 15 månader på nya franska barriquer. Som vin är St-Laurent - för att uttrycka det rakt på sak - en Pinot Noir på steroider: samma finess, men med djupare färg, större smakintensitet och lite Syrah-liknande "djurisk" vildhet.
Medium rubinröd. Underbart intensiv och mycket komplex doft som kombinerar färska hallon, svarta körsbär och björnbär med vegetabiliska övertoner (svarta oliver och pepparkornsströssel) och tobaks-, rök- och kaffetoner från fatet. Inslag av rått kött, läder och skogsmark från flaskmognad.
I gommen har vinet läckra plommonsmaker, matvänlig syra (med en flyktig balsamisk kick) och mjuka tanniner. Distinkt avslut med en mineralisk antydan till tjära. En mycket spännande och perfekt drickbar Sankt Laurent från den översta hyllan!
Rekommenderas till anka, vilt, lamm, nötkött, charkuterier, svamp och mogna ostar. Njut av vinet vid 15-17°C.
Sedan utbrytningen ur Donauland/Wagram (1993) har den 900 hektar stora lilla österrikiska vinregionen Carnuntum, som ligger mellan Wien i väster och den slovakiska gränsen i öster, gjort en internationell kometkarriär med sitt så kallade "rött vinsunder".
Klimatet är kontinentalt med extrema temperaturväxlingar, men tack vare variationer i jordmån och exponering, och det milda inflytandet från Donau i norr och Neusiedler See i söder, möjliggör det mirakulöst nog optimal smakmognad av allt från (lokal) zweigelt och st-laurent till (internationell) pinot noir, merlot och cabernet.
Den gemensamma nämnaren är ambitiösa, sensationellt fruktiga men ändå eleganta röda viner med mogna tanniner, och ingen levererar varorna bättre än den unika Gerhard Markowitsch. Efter utbildningsresor till Bordeaux och Toscana tog han 1990 över sin fäderneärvda gård med blandad kultur, för att bara 9 år senare få utmärkelsen "Österrikes bästa vinmakare" (Falstaff Magazin).
Erkännandet har sedan länge vuxit till internationella proportioner: Österrikes bästa producent av rött vin? Hur som helst, från sin banbrytande vingård i Göttlesbrunn släpper Markowitsch det ena topprecenserade vinet efter det andra: från Bordeaux-inspirerade kultcuvéer ("M1", "Rosenberg" och "Redmont") till DRC-erövrande Pinot Noir ("Reserve") och övertygande single-mark St-Laurent ("Rothenberg").
Har vi glömt den regionala Zweigelt-specialiteten "Rubin Carnuntum", "Grüner Veltliner Alte Reben" och "Chardonnay Schüttenberg"? 90+ över hela linjen!
Markowitsch, St Laurent Rothenberg 2011 passar bra till...
Om Markowitsch

Carnuntums kung. Punkt. Gerhard Markowitsch är den geniale österrikiske vinmakaren som med sin serie av mirakulösa rödviner har satt den 900 hektar stora vinregionen Carnuntum på världskartan.
Efter studieresor till Bordeaux och Toscana tog den unge och ambitiöse Gerhard 1990 över fädernegården med blandbruk, för att bara nio år senare kunna hyllas som "Østrigs bedste vinmager" i Falstaff Magazin.
Ett genombrott av episka proportioner följde när en österrikisk lilliputt slogs mot en burgundisk jätte: en Pinot Noir Reserve från Gerhard Markowitsch besegrade Romanée-Conti La Tache i en blindprovning! Händelsen skickade chockvågor genom hela vinvärlden... en ny stjärna var född!
Från samma terroirer som nämnda reserve-flaggskep (närmare bestämt från de svala och kalkrika enskilda vingårdslägena Ried Kirchtal och Ried Scheibner vid byn Höflein) gör Markowitsch en billigare Pinot Noir som är så bra och så välrecenserad att man skäms ordentligt över att kalla den ett basvin!
Men för Österrikes främste producent av rödvin tar festligheterna inte slut vid Pinot Noir… Från sitt toppmoderna vineri i Göttlesbrunn lanserar Markowitsch den ena högt recenserade praktrödvinen efter den andra: från Bordeaux- och Bolgheri-inspirerade kultcuvéer (M1, Rosenberg, Redmont) till österrikiska specialiteter på St-Laurent, Blaufränkisch och Zweigelt. Glömde vi de vita Grüner Veltliner Alte Reben och Meursault-dödaren Chardonnay Schüttenberg? 90+ poäng över hela linjen…
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Förslutning
Förpackning