
Molino di Sant'Antimo Il Bianco Chardonnay 2022
Chablis på det toskanska sättet!
Det lilla familjehuset Molino di Sant'antimo är känt för att göra Brunello och Supertoscan med upp till 97 poäng, men de behärskar också Bourgogne-druvan Chardonnay till fulländning. Den helt nya och topprankade årgången 2022 har precis anlänt och med imponerande 93 poäng lämnar den Chablis bakom sig, vars priser fortsätter att skjuta i höjden...
Valerie och resten av Vittorio-familjen har planterat Chardonnay-vinstockar på 300 meters höjd med en nordvänd orientering, vilket gör stilen sval och citrusaktig men med härliga mogna fruktnyanser av melon och persikor.
6-8 månaders mognad på den fina jästen tillför vinet ytterligare Chablis-karaktäristiska smaker i form av rostat bröd och brioche. Bra köp!
Säljs av Supervin, priset är 199,95 DKK, medan priset vid köp av 6 flaskor är 149,95 DKK.
Njut av denna fräscha Chardonnay som aperitif eller servera den till fisk, skaldjur, sushi, kyckling, pastarätter, ljust kött och milda ostar. Njut av vinet vid 10-13°C
Hur smakar Molino di Sant'Antimo Il Bianco Chardonnay 2022?
I glaset lockar vinet med sin vackra gyllene Chardonnay-färg. Doften är på charmoffensiv med vita blommor, saltad grapefrukt och mandarin, gröna äpplen, citrusskal och en touch av honungsmelon. Under den färska frukten finns också mineraliska inslag av våta stenar och lite rostade toner från mognaden med jästrester. I munnen slingrar sig vinet runt tungan med en rik och intensiv Chardonnay-frukt som onekligen påminner om Chablis. Fin lång eftersmak med äpplen och gula stenfrukter. Elegant och finessrik Chardonnay som levererar Chabliskaraktär till en bråkdel av priset! Drick nu eller spara i 5-8 år.
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Molino di Sant'Antimo Il Bianco Chardonnay 2022 passar bra till...
Hur är Molino di Sant'Antimo Il Bianco Chardonnay 2022 framställt?
Vinet är tillverkat av 100% Chardonnay från en av Toscanas finaste kloner. Teamet på Molino di Sant'antimo skördar druvorna från kullen bakom vingården, där de trivs på 300 meters höjd med nordostlig riktning. När de mogna druvorna anländer till vingården pressas de försiktigt före jäsningen, som sker i tankar av rostfritt stål. Efter jäsningen får vinet ligga kvar med de fina jästresterna i 6-8 månader innan det buteljeras, vilket resulterar i en härligt krämig, Chablis-liknande munkänsla.
Druvor
ChardonnayOm Molino di Sant'Antimo

Är du inte på humör att betala 1 500 kr för Brunello från 100-poängshuset Poggio di Sotto?
Prova då grannen Molino di Sant’Antimo! Vi talar om samma exklusiva Brunello-subzon, Castelnuovo dell’Abate, och samma stil med traditionell lagring på stora slavonska ekfat.
Molino di Sant’Antimo producerar seriös Brunello. För 40 år sedan var Carlo Vittori en eftertraktad vinmakare som skapade toppviner för flera av de stora Brunello-husen. I början av 1980-talet började han köpa upp vingårdar för att förverkliga sin stora dröm: att göra eget vin.
Valet föll på högt belägna, söder- och sydvästvända parceller i södra Montalcino, mitt mellan klostret Abbazia di Sant’Antimo och floden Orcia. Molino di Sant’Antimo, uppkallat efter en lokal vattenkvarn från 1200-talet, räknas idag som en av pionjärerna för Brunello-subzonen Castelnuovo dell’Abate.
De sydvända sluttningarna ger Sangiovese med kraft och koncentration, medan användningen av stora traditionella fat främjar ett autentiskt uttryck av druvsort och terroir. Sedan 2012 görs husets viner av Carlos dotter, Valeria Vittori, som är utbildad oenolog vid universitetet i Florens:
"Jeg tager mig af den tekniske side, min søster Giulia tager sig af den kommercielle side, far tager sig af vinmarkerne, og mor Susanna tager sig af regnskab og reception" – Valeria Vittori
Trots imponerande omdömen – upp till 97 poäng – har familjen behållit en mycket sympatisk prisnivå för såväl Brunello-vinerna som för husets populära supertoscanare, Asso, Ommio och Perpaolo. Senaste tillskottet är den chabliskrämiga och extremt vackra Chardonnay ”Il Bianco”.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll
















