
Molino di Sant'Antimo Asso Toscana IGT 2018
Storhittende Asso är bland de allra bästa vinköp vi har sett från Montalcino-området.
Asso blev en imponerande nr 3 i Din VinGuides stora blindtest av Supertocanere och "Veckans bästa köp" i Ekstra Bladet. Nu fortsätter succén med 98-poängaren Asso 2018.
Vinet har alla de rätta "Brunello-ingredienserna" och är baserat på Sangiovese-druvor från utvalda fält i Montalcino. Med extra djup färg och silkeslen textur från 15% Merlot!
Njut av detta vin till hemlagad pizza, pastarätter, charkuterier och lagrade ostar. Lagras vid 16-18° C.
"Det är inte sött, det är en komplex Brunello-stil, men med mjukhet från 15% Merlot"
- Supervin-Teamets provningspanel.
Molino di Sant'Antimo ligger några km sydost om Montalcino, med berömda Tenuta Il Poggione som närmaste granne. Även om vingården är relativt ung har dess Brunello och Toscana IGT-viner fått många +90-betyg från världens ledande vinskribenter.
Molino di Sant'Antimo ägs av Carlo Vittorio, som har 40 hektar stenig och mineralrik jord. Fälten ligger på 200-250 meters höjd och sluttar mot syd och sydväst i riktning mot floden Orcia.
Molino di Sant'Antimo är utrustad med moderna jäsningstankar och en fatkällare med stora Alillier-fat samt franska och amerikanska 225-liters ekfat.
Hur smakar Molino di Sant'Antimo Asso Toscana IGT 2018?
Mörkt körsbärsrött i glaset. Nosen lockar med generösa aromer av rosenblad, skogsbär, plommon och Amarenakörsbär, följt av klassiska örter från Sangiovese-druvan och lite kakao och rostade kaffebönor från fatlagringen. Vinet är mjukt och lite krämigt i munnen, med smaker av färska körsbär och mogna plommon som blandas vackert med fatets kryddor och vänliga tanniner. Drick nu eller spara 5-8 år från skördeåret.
Molino di Sant'Antimo Asso Toscana IGT 2018 passar bra till...
Hur är Molino di Sant'Antimo Asso Toscana IGT 2018 framställt?
Asso 2018 är gjort på 85% Montalcino Sangiovese och 15% Merlot från utvalda Brunello-vingårdar i Montalcino-området. Vinet har läckra kryddor från hela 12 månaders lagring på franska och amerikanska barriquer.
Om Molino di Sant'Antimo

Är du inte på humör att betala 1 500 kr för Brunello från 100-poängshuset Poggio di Sotto?
Prova då grannen Molino di Sant’Antimo! Vi talar om samma exklusiva Brunello-subzon, Castelnuovo dell’Abate, och samma stil med traditionell lagring på stora slavonska ekfat.
Molino di Sant’Antimo producerar seriös Brunello. För 40 år sedan var Carlo Vittori en eftertraktad vinmakare som skapade toppviner för flera av de stora Brunello-husen. I början av 1980-talet började han köpa upp vingårdar för att förverkliga sin stora dröm: att göra eget vin.
Valet föll på högt belägna, söder- och sydvästvända parceller i södra Montalcino, mitt mellan klostret Abbazia di Sant’Antimo och floden Orcia. Molino di Sant’Antimo, uppkallat efter en lokal vattenkvarn från 1200-talet, räknas idag som en av pionjärerna för Brunello-subzonen Castelnuovo dell’Abate.
De sydvända sluttningarna ger Sangiovese med kraft och koncentration, medan användningen av stora traditionella fat främjar ett autentiskt uttryck av druvsort och terroir. Sedan 2012 görs husets viner av Carlos dotter, Valeria Vittori, som är utbildad oenolog vid universitetet i Florens:
"Jeg tager mig af den tekniske side, min søster Giulia tager sig af den kommercielle side, far tager sig af vinmarkerne, og mor Susanna tager sig af regnskab og reception" – Valeria Vittori
Trots imponerande omdömen – upp till 97 poäng – har familjen behållit en mycket sympatisk prisnivå för såväl Brunello-vinerna som för husets populära supertoscanare, Asso, Ommio och Perpaolo. Senaste tillskottet är den chabliskrämiga och extremt vackra Chardonnay ”Il Bianco”.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning











