





Molino di Sant'Antimo Brunello di Montalcino 2015
2015 är ett av de sällsynta Brunello-årgångarna där fyllighet, kraft, friskhet och struktur förenas i en högre enhet. En helt extraordinär årgång, där det redan vid släppet råder konkurrens om de bäst recenserade vinerna!
Molino di Sant’Antimo har återigen skapat en Brunello som är en dröm. Ännu rikare, ännu mer koncentrerad än föregående årgång, som hyllades som årets bästa Brunello av Decanter. Sangioveses örtiga elegans i sin renaste form. Med komplexa toner av tobak, kryddor och läder från 3 ½ års lagring på klassiska ekfat.
Rekommenderas till rött nötkött, inälvsmat, tomatsås och italienska specialiteter. Njut av vinet vid 16–18°C.
Molino di Sant’Antimo ligger några kilometer sydost om Montalcino, med det berömda Tenuta Il Poggione som närmsta granne. Trots att vingården är relativt ung har husets Brunello- och Toscana IGT-viner fått många 90+ poäng från världens ledande vinskribenter.
Molino di Sant’Antimo ägs av Carlo Vittorio, som disponerar över 40 hektar med stenig och mineralrik jordmån. Vingårdarna ligger på 200–250 meters höjd och sluttar mot söder och sydväst i riktning mot Orciafloden.
Hur smakar Molino di Sant'Antimo Brunello di Montalcino 2015?
Medeldjup granatröd i glaset. Doften förtrollar från början med intensiv och nyanserad arom av vissna rosor, tranbär, körsbär och plommon. Komplexa undertoner av örter, balsamico, russin, tobak och läder. I munnen fyllig och värmande med frisk syra och eleganta tanniner med inslag av svarta teblad. En storslagen Brunello! Drick nu, eller lagra 15+ år från skördeåret.
Molino di Sant'Antimo Brunello di Montalcino 2015 passar bra till...
Om Molino di Sant'Antimo

Är du inte på humör att betala 1 500 kr för Brunello från 100-poängshuset Poggio di Sotto?
Prova då grannen Molino di Sant’Antimo! Vi talar om samma exklusiva Brunello-subzon, Castelnuovo dell’Abate, och samma stil med traditionell lagring på stora slavonska ekfat.
Molino di Sant’Antimo producerar seriös Brunello. För 40 år sedan var Carlo Vittori en eftertraktad vinmakare som skapade toppviner för flera av de stora Brunello-husen. I början av 1980-talet började han köpa upp vingårdar för att förverkliga sin stora dröm: att göra eget vin.
Valet föll på högt belägna, söder- och sydvästvända parceller i södra Montalcino, mitt mellan klostret Abbazia di Sant’Antimo och floden Orcia. Molino di Sant’Antimo, uppkallat efter en lokal vattenkvarn från 1200-talet, räknas idag som en av pionjärerna för Brunello-subzonen Castelnuovo dell’Abate.
De sydvända sluttningarna ger Sangiovese med kraft och koncentration, medan användningen av stora traditionella fat främjar ett autentiskt uttryck av druvsort och terroir. Sedan 2012 görs husets viner av Carlos dotter, Valeria Vittori, som är utbildad oenolog vid universitetet i Florens:
"Jeg tager mig af den tekniske side, min søster Giulia tager sig af den kommercielle side, far tager sig af vinmarkerne, og mor Susanna tager sig af regnskab og reception" – Valeria Vittori
Trots imponerande omdömen – upp till 97 poäng – har familjen behållit en mycket sympatisk prisnivå för såväl Brunello-vinerna som för husets populära supertoscanare, Asso, Ommio och Perpaolo. Senaste tillskottet är den chabliskrämiga och extremt vackra Chardonnay ”Il Bianco”.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll