Tillbaka

Økologisk

Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2019

Spanien

Spanien, Valencia

13% alk.

75 cl

1 fl. per st.
364,95 SEK
6 fl. per st.
319,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
93 Point Robert Parker
92 Point Mad og Monopolet
91 Point Rolf Madsen, Vinexpressen
93 Point Guia Peñin
⭐ 4,1 Vivino

Beställ före

5 timmar 13 min

så skickar vi det idag!

Økologisk

Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2019

Spanien

Spanien, Valencia

13% alk.

75 cl

"93 points. Complex, unctuous and quite complete... This is showing superbly now." - Robert Parker

- Förmodligen världens bästa vita vin från Merseguera-druvan...

Toni Sarrión från Mustiguillo är förvånansvärt vältalig för att vara en så blygsam vinmakare. Men det finns absolut inget att vara blygsam över i glaset heller...

Kvaliteten är skyhög och Finca Calvestra hälls ivrigt upp på spanska och brittiska restauranger med Michelinstjärnor, medan sommelierer på vertikala provningar svärmar över dess förmåga att åldras med värdighet. Mineralisk, komplex och elegant som Chassagne Montrachet och stora vita Bordeaux...

Det ekologiskt certifierade vita vinet Merseguera har fått sitt namn från sitt ursprung på den monopolistiska Finca Calvestra, som ursprungligen planterades med upp till 100 år gamla buskvinstockar av rött vinsorten Bobal.

Lite i taget har Toni dock ympat lågavkastande Merseguera-kloner av hög kvalitet på de gamla Bobal-plantorna, för med sin kalkhaltiga jord och svala luft på 940 meters höjd över havet är Finca Calvestra en terroir för vitt vin med obestridlig potential i världsklass.

-------

Njut av det till delikata skaldjur, fågel, sushi, lätta tapas, sallader och krämiga ostar. Servera vid 10-12°C

1 fl. per st.
364,95 SEK
6 fl. per st.
319,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
93 Point Robert Parker
92 Point Mad og Monopolet
91 Point Rolf Madsen, Vinexpressen
93 Point Guia Peñin
⭐ 4,1 Vivino

Beställ före

5 timmar 12 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2019

93 Point

Robert Parker

The white 2019 Finca Calvestra was complex, unctuous and quite complete. It's round and powerful, ripe without excess (it has 13.5% alcohol) while keeping the freshness and balance and with good depth. It was produced with Merseguera grapes that deliver a wine that develops nicely in bottle, gains complexity and nuance. It has very good precision. This is showing superbly now. 12,876 bottles produced. It was bottled in November 2020.

92 Point

Mad og Monopolet

Merseguera er en spansk drue, som primært findes ved østkysten i Spanien. Jeg må blank erkende, at jeg faktisk ikke kendte den overhovedet, derfor var det også spændende at anmelde denne vin. Den er dyrket økologisk, hvilket altid er et plus i min bog, der kommer heldigvis flere og flere økologiske producenter til. Vinen kommer fra en mark, hvor der tidligere har været 100 år gamle vinstokke på rødvinsdruen Bobal. Vinmageren har så podet disse med Merseguera og står nu med en ret unik hvidvin. Druen minder lidt om en blanding af Albarino og Verdejodruen, men er alligevel sin helt egen. I næsen har den citrus, modne æbler, vanilje og et helt diskret hint af lakrids, som muligvis stammer fra fadlagring. I munden er den frisk, let mineralsk og fyldt med sødme. Hvis du gerne vil servere noget for dine gæster, som de helt sikkert ikke har smagt før, så gå efter denne hvidvin.

91 Point

Rolf Madsen, Vinexpressen

Flot og meget karakterfuld duft af stødt sort peber, knækkede grønne grene, gule blommer, strejf af støv og æble. Dejlig struktureret og rank i munden med masser af grønlige undermodne elementer, der afsluttes af en lille fenolisk tørhed og et strejf af havsalt. 91
(vurderet ved en tilbudspris på kr. 169,95)

93 Point

Guia Peñin

COLOUR: yellow

AROMA: expressive herbs, wild, spicy,

white fruit, ripe fruit, dried flowers

PALATE: tasty, long, balanced

⭐ 4,1

Vivino

96 Point(tidigare årgång)

Verema

93 Point(tidigare årgång)

Decanter

Floral and fresh in style, with a delicate mineral edge. Organic.

93 Point(tidigare årgång)

Guia Peñin

93 Point(tidigare årgång)

Guía Intervinos

92 Point(tidigare årgång)

Robert Parker

The 2018 wine is more complete and has a little more of everything, especially freshness. It somehow felt more Burgundian, and the 2017 is more Mediterranean. All the barrels were used and acacia wood has subtler aromas, finer tannins and polish, and it stabilizes the wine nicely and is quite neutral when it comes to aromas.

Hur smakar Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2019?

Kristallklart i glaset med citrongröna nyanser. Nosen är ännu vackrare med fräscha och fascinerande dofter av frystorkad kamomillblomma, saltad grapefrukt, päronjuice, färska krusbär, vit persika, limedamm, grönt te, bivax, mynta, hö, fänkålsfrön och crème brûlée. Mjuk och krämig i munnen med lockande örter, friskhet och mineralitet - enastående harmoni och balans! Det finns tydliga reminiscenser av en elegant vit Bordeaux cru classé... men också tydliga mentol- och fänkålsnoter som pekar i riktning mot Medelhavsområdet. Lång och delikat avslutning med grön äppelsyra och sublima salt-mineraliska subtiliteter som får tårarna att rinna i ögonvrån - och omedelbart uppmuntrar till en ny klunk... Underbart vin! Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.

Mustiguillo Finca Calvestra Merseguera 2019 passar bra till...

Om Bodegas Mustiguillo

image

Om Noma hade gjort vin i Spanien…

René Redzepi från Noma var pionjär för Michelin-mat med bortglömda nordiska råvaror, och i samma anda har Antonio Sarrión från Bodega Mustiguillo förvandlat den sorgligt förbisedd östspanska druvan Bobal till en glänsande världsstjärna!

I 1990‑talet vände Antonio ”Toni” Sarrión ryggen åt en karriär som affärsman för att ägna sig åt sin stora passion: vin!

Hemma i Valencias trakter kastade sig Toni in i studier i enologi och vinodling, och kort därefter arbetade han i vinkällare hos topphus i Kalifornien, Chile och Argentina (bland andra världsberömda Achaval Ferrer och 100-poängsikonen Zuccardi).

Toni var redo. Och tog särskilt en iakttagelse med sig hem till östra Spanien: att många av världens största viner gjordes på lokala druvsorter! Hans eget val föll på två regionala specialiteter, vitvinsdruvan Merseguera och rödvinsdruvan Bobal.

Ingen av druvorna ansågs då vara något särskilt, eftersom lokala producenter i Valencia med hjälp av konstbevattning och heta daltemperaturer prioriterade största möjliga skördeuttag för att producera billiga och jämna konsumtionsviner. Toni, däremot, odlar druvorna på fem unika monopollägen på 800–900 meters höjd nära det ödsliga gårdsstället El Terrerazo, som hans familj tog över redan 1972.

Ekologiskt odlad mark? Kuperade, kalkhaltiga sluttningar på 800–900 meters höjd? Ingen konstbevattning och därmed mystiskt låga skördeuttag? Spontanjäsning? Osv. osv… Ingen av lokalbefolkningen förstod då ett dugg av vad Toni höll på med, så ”Rasmus Modsat” uppe i bergen fick börja helt från början med att producera enkel spansk bordsvin (Vino de Mesa).

Inte utan nervositet lanserade Toni 2003 äntligen sin första flaska Bobal Quincha Corral… men när inflytelserike Robert Parker belönade den med 95 poäng, förändrades allt som med ett trollslag. Snart skålades det i Bobal och Merseguera på världens bästa restaurang, El Bulli, och senare på Celler de Can Roca, The Dorchester, Fat Duck och många andra michelinrestauranger!

År 2010 var även de lokala skeptikerna övertygade, och Bodegas Mustiguillo tilldelades sin egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. “Food & Wine” har hyllat Mustiguillo som ett av de 20 bästa nya vinhusen, medan Antonio Sarrión av tyska “Der Feinschmecker” är nominerad till titeln “Newcomer of the year”. 2012 fanns Mustiguillo med på Wine & Spirits Top 100 över “Wineries of the Year”.

Idag gör Bodegas Mustiguillo fortfarande bara viner från egna, ekologiskt certifierade vingårdar, främst från de två främsta terroirerna, Finca Terrerazo och Finca Calvestra. Parallellt med prestigevinerna från Bodegas Mustiguillo producerar Toni den populära, värdeorienterade Atance-serien från sitt andra (och också ekologiskt certifierade) vineri, Risky Grapes.

Vindata

Vinet kommer från

Årgång

2019

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

13 %

Servering

10-12°C

Lagringspotential

+10 år fra høståret

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong
Liknande produkter