



Mustiguillo Quincha Corral Vino de Pago Bobal 2016 i trækasse
Till och med kungen och drottningen av vinkritiker faller pladask för detta revolutionerande kultvin, som med toppbetyg på upp till 97 poäng (som en serie tillrättavisande rapningar med en käpp!) har lärt vinvärlden att ta den östspanska druvan Bobal på allvar.
Quincha Corral är toppvinet från Mustiguillo-magikern Toni Carrión, som lärde sig att göra vin i världsklass från Achaval Ferrer och 100-poängsikonen Zuccardi i Argentina.
Om du funderar på att satsa 100 poäng på ett Bobal-vin, satsa dina pengar på Quincha Corral, som Mustiguilo bara gör i perfekta årgångar ... (vilket är anledningen till att du inte hittar 2015, 2017 eller 2018 på marknaden).
Eftersom vinet är gjort på druvor från hundraåriga vinstockar, den äldsta parcellen på monopolet El Terrerazo, har endast 6.400 numrerade flaskor producerats.
Njut av det till lamm, saftiga biffar, grillat, grytor, svamprätter, matiga tapas och mogna ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Mustiguillo Quincha Corral Vino de Pago Bobal 2016 i trækasse?
Quincha Corral 2016 seglar mörkt lila och trögflytande när glaset snurras... Förväntningarna ökar, men näsan gör oss verkligen inte besvikna! Oemotståndlig engelsk lakrits, björnbär, granatäppleessens, vildhallon, viol, mynta, eukalyptus, katrinplommon, tobak, rosmarin, mejram och läckra kakaonoter dansar ut ur glaset. I munnen, först fet och plommonliknande, sedan utvecklas de superfräscha nyanserna av röda och svarta bär, mineraliskt limedamm, gröna granar... återigen med engelsk lakrits och elegant kakao från fatlagringen. Avslutningen är nästan löjligt ihållande och nyanserad med seriösa Cru Classé-tanniner och en åtföljande gastronomisk syra som bådar mer än väl för källarpotentialen ... Jättevin! Drick nu med syresättning eller spara +15 år från skördeåret.
Mustiguillo Quincha Corral Vino de Pago Bobal 2016 i trækasse passar bra till...
Om Bodegas Mustiguillo

Om Noma hade gjort vin i Spanien…
René Redzepi från Noma var pionjär för Michelin-mat med bortglömda nordiska råvaror, och i samma anda har Antonio Sarrión från Bodega Mustiguillo förvandlat den sorgligt förbisedd östspanska druvan Bobal till en glänsande världsstjärna!
I 1990‑talet vände Antonio ”Toni” Sarrión ryggen åt en karriär som affärsman för att ägna sig åt sin stora passion: vin!
Hemma i Valencias trakter kastade sig Toni in i studier i enologi och vinodling, och kort därefter arbetade han i vinkällare hos topphus i Kalifornien, Chile och Argentina (bland andra världsberömda Achaval Ferrer och 100-poängsikonen Zuccardi).
Toni var redo. Och tog särskilt en iakttagelse med sig hem till östra Spanien: att många av världens största viner gjordes på lokala druvsorter! Hans eget val föll på två regionala specialiteter, vitvinsdruvan Merseguera och rödvinsdruvan Bobal.
Ingen av druvorna ansågs då vara något särskilt, eftersom lokala producenter i Valencia med hjälp av konstbevattning och heta daltemperaturer prioriterade största möjliga skördeuttag för att producera billiga och jämna konsumtionsviner. Toni, däremot, odlar druvorna på fem unika monopollägen på 800–900 meters höjd nära det ödsliga gårdsstället El Terrerazo, som hans familj tog över redan 1972.
Ekologiskt odlad mark? Kuperade, kalkhaltiga sluttningar på 800–900 meters höjd? Ingen konstbevattning och därmed mystiskt låga skördeuttag? Spontanjäsning? Osv. osv… Ingen av lokalbefolkningen förstod då ett dugg av vad Toni höll på med, så ”Rasmus Modsat” uppe i bergen fick börja helt från början med att producera enkel spansk bordsvin (Vino de Mesa).
Inte utan nervositet lanserade Toni 2003 äntligen sin första flaska Bobal Quincha Corral… men när inflytelserike Robert Parker belönade den med 95 poäng, förändrades allt som med ett trollslag. Snart skålades det i Bobal och Merseguera på världens bästa restaurang, El Bulli, och senare på Celler de Can Roca, The Dorchester, Fat Duck och många andra michelinrestauranger!
År 2010 var även de lokala skeptikerna övertygade, och Bodegas Mustiguillo tilldelades sin egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. “Food & Wine” har hyllat Mustiguillo som ett av de 20 bästa nya vinhusen, medan Antonio Sarrión av tyska “Der Feinschmecker” är nominerad till titeln “Newcomer of the year”. 2012 fanns Mustiguillo med på Wine & Spirits Top 100 över “Wineries of the Year”.
Idag gör Bodegas Mustiguillo fortfarande bara viner från egna, ekologiskt certifierade vingårdar, främst från de två främsta terroirerna, Finca Terrerazo och Finca Calvestra. Parallellt med prestigevinerna från Bodegas Mustiguillo producerar Toni den populära, värdeorienterade Atance-serien från sitt andra (och också ekologiskt certifierade) vineri, Risky Grapes.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning