
Mustiguillo Vinlåda - 1 Mestizaje Blanco och 5 Atance Cuvée No 1
Prisvärda vita viner i världsklass... Upptäck våra två stora, kritikerrosade favoriter bland vita viner i denna helt nya Vinlåda från det ekologiska spanska topphuset Mustiguillo.
Lådan innehåller:
Risky Grapes (Mustiguillo) Atance Cuvée No 1 2021 (5 flaskor)
Parker-favoriten och utan jämförelse vår mest populära spanska vita... Mineralisk som Chablis, mjuk och krämig som Alsace... Följ med på en smakresa till Valencias inland, där vi hittar vinmarken Conejeros 840 meter över havet.
★ 91 Mad & Monopolet | 90 Houlberg | 90+ Robert Parker (tidl. årg)
Mustiguillo Mestizaje Blanco 2021 (1 flaska)
Absolut topp‑vitt... Som Chablis och Condrieu i ett och samma glas... Den ekologiska Mestizaje Blanco kombinerar den Chablis‑mineraliska lokala druvan Merseguera med fyllighet och förförisk aromatik från Rhône‑dalens berömda Viognier.
OBS: recensionerna avser tidigare årgångar. 2021 är ännu inte recenserad.
★ 96 Verema | 92 Guía ABC | 92 Decanter| 92 Guía Peñin | 91+ Robert Parker
DEN LOKALA DRUVAN & VÄRLDENS BÄSTA RESTAURANG
Merseguera - ööh vad? Den lokala druvan är ryggraden i dessa två mästerfall. Nästan ingen utanför Spanien kände till den innan Mustiguillo serverade vin för världens mest ansedda vinrecensent, Robert Parker... Kort därefter fanns Mustiguillos Merseguera‑viner på världens finaste Michelin‑restauranger – som El Bulli, Celler de Can Roca,The Dorcester och Fat Duck.
Om Mustiguillo
Om Noma gjorde vin i Spanien…
René Redzepi från Noma var pionjär för michelinmat på glömda nordiska råvaror, och i samma anda har Antonio Sarrión från Bodega Mustiguillo förvandlat den skamligen förbisedd östspanska druvan Bobal till en strålande världsstjärna!
På 1990‑talet vände Antonio ”Toni” Sarrión ryggen åt en karriär som affärsman för att ägna sig åt sin stora passion: vin!
Hemma i Valencia‑trakten kastade sig Toni in i studier i oenologi och vindruvsodling, och kort därefter arbetade han i vinkällare hos toppproducenter i Kalifornien, Chile och Argentina (bland andra världsberömda Achaval Ferrer och 100‑poängsikonen Zuccardi).
Toni var redo. Och han tog särskilt med sig en iakttagelse hem till östra Spanien: att många av världens största viner är gjorda på lokala druvsorter! Hans eget val föll på två regionala specialiteter, den vita druvan Merseguera och den röda druvan Bobal.
Ingen av druvorna ansågs på den tiden vara något särskilt, då de lokala producenterna i Valencia med hjälp av konstbevattning och heta daltemperaturer prioriterade så stora avkastningar som möjligt för att producera billiga och jämna konsumtionsviner.
Toni däremot odlar druvorna på fem unika monopolvingårdar i 800–900 meters höjd nära den ödsliga gården El Terrerazo, som hans familj övertog redan 1972.
Ekologiskt odlade vinstockar? Kuperade, kalkrika sluttningar på 800–900 meters höjd? Ingen konstbevattning och därmed mystiskt låga skördeutbyten? Spontan jäsning? Osv. osv… Ingen av de lokala förstod då vad Toni höll på med, så ”Rasmus Modsat" uppe på höjderna fick börja helt från början med att producera enkel spansk bordsvin (Vino de Mesa).
Inte utan fjärilar i magen lanserade Toni 2003 äntligen sin första flaska Bobal Quincha Corral… men när den inflytelserike Robert Parker svarade med 95 poäng förändrades allt som med ett trollslag. Snart skålades det i Bobal och Merseguera på världens bästa restaurang El Bulli, och därefter på Celler de Can Roca, The Dorcester, Fat Duck och många andra Michelin‑restauranger!
År 2010 var även de lokala skeptikerna överbevisade, och Bodegas Mustiguillo tilldelades sin egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. ”Food & Wine” har hyllat Mustiguillo som ett av de 20 bästa nya vinhusen, medan Antonio Sarrión av tyska ”Der Feinschmecker” nominerats till titeln "Newcomer of the year". 2012 fanns Mustiguillo med på Wine & Spirits Top 100 över “Wineries of the Year”.
Idag gör Bodegas Mustiguillo fortsatt enbart viner från egna, ekologiskt certifierade marker, framför allt de två topp‑terroirerna Finca Terrerazo och Finca Calvestra. Parallellt med prestigevinerna från Bodegas Mustiguillo producerar Toni den populära, prisvärda Atance‑serien från sitt andra (och likaledes ekologiskt certifierade) vineri, Risky Grapes.
Om Bodegas Mustiguillo

Om Noma hade gjort vin i Spanien…
René Redzepi från Noma var pionjär för Michelin-mat med bortglömda nordiska råvaror, och i samma anda har Antonio Sarrión från Bodega Mustiguillo förvandlat den sorgligt förbisedd östspanska druvan Bobal till en glänsande världsstjärna!
I 1990‑talet vände Antonio ”Toni” Sarrión ryggen åt en karriär som affärsman för att ägna sig åt sin stora passion: vin!
Hemma i Valencias trakter kastade sig Toni in i studier i enologi och vinodling, och kort därefter arbetade han i vinkällare hos topphus i Kalifornien, Chile och Argentina (bland andra världsberömda Achaval Ferrer och 100-poängsikonen Zuccardi).
Toni var redo. Och tog särskilt en iakttagelse med sig hem till östra Spanien: att många av världens största viner gjordes på lokala druvsorter! Hans eget val föll på två regionala specialiteter, vitvinsdruvan Merseguera och rödvinsdruvan Bobal.
Ingen av druvorna ansågs då vara något särskilt, eftersom lokala producenter i Valencia med hjälp av konstbevattning och heta daltemperaturer prioriterade största möjliga skördeuttag för att producera billiga och jämna konsumtionsviner. Toni, däremot, odlar druvorna på fem unika monopollägen på 800–900 meters höjd nära det ödsliga gårdsstället El Terrerazo, som hans familj tog över redan 1972.
Ekologiskt odlad mark? Kuperade, kalkhaltiga sluttningar på 800–900 meters höjd? Ingen konstbevattning och därmed mystiskt låga skördeuttag? Spontanjäsning? Osv. osv… Ingen av lokalbefolkningen förstod då ett dugg av vad Toni höll på med, så ”Rasmus Modsat” uppe i bergen fick börja helt från början med att producera enkel spansk bordsvin (Vino de Mesa).
Inte utan nervositet lanserade Toni 2003 äntligen sin första flaska Bobal Quincha Corral… men när inflytelserike Robert Parker belönade den med 95 poäng, förändrades allt som med ett trollslag. Snart skålades det i Bobal och Merseguera på världens bästa restaurang, El Bulli, och senare på Celler de Can Roca, The Dorchester, Fat Duck och många andra michelinrestauranger!
År 2010 var även de lokala skeptikerna övertygade, och Bodegas Mustiguillo tilldelades sin egen appellation, Vino de Pago El Terrerazo. “Food & Wine” har hyllat Mustiguillo som ett av de 20 bästa nya vinhusen, medan Antonio Sarrión av tyska “Der Feinschmecker” är nominerad till titeln “Newcomer of the year”. 2012 fanns Mustiguillo med på Wine & Spirits Top 100 över “Wineries of the Year”.
Idag gör Bodegas Mustiguillo fortfarande bara viner från egna, ekologiskt certifierade vingårdar, främst från de två främsta terroirerna, Finca Terrerazo och Finca Calvestra. Parallellt med prestigevinerna från Bodegas Mustiguillo producerar Toni den populära, värdeorienterade Atance-serien från sitt andra (och också ekologiskt certifierade) vineri, Risky Grapes.
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Förslutning
Förpackning