
Nassos Priorat 2017
För tjugofem år sedan var Priorat en bortglömd vildmark i Katalonien. Idag är området topptrendigt och här produceras några av Spaniens bästa viner.
Nassos är ett av de stora vinerna i Priorat. Elegant frukt och exceptionell mineralitet från områdets unika Licorella skiffer terroir. 100% topprankad Grenache från den ikoniska Priorat-regionen, Spaniens svar på Chateauneuf du Pape ...
Ett fantastiskt köp från vinmakaren Javier Rodriguez, som 2013 vann titeln "Spaniens bästa vingård"!
Njut av det till nötkött, lamm, ljust kött, tapas och mogna ostar. Njut av vinet vid 15-17C.
En vinmakare med gigantiska ambitioner. Ett enormt vinodlingsland med otaliga appellationer att göra vin från. Konsten att avla fram det bästa - och bara det bästa - från varje region är det främsta målet för vinmakaren Rodriguez Sanzo, som grundades 2003 av vinmakaren Javier Rodriguez. En familjeägd vingård med fokus på kvalitet, terroir, ekologi, biodynamik och hållbarhet.
"För mig är ett stort vin en perfekt cirkel som är uppdelad i sektioner där terroir, druvsort, klimat och vinmakare samverkar för att skapa det slutliga resultatet."
Och det är precis vad Javier Rodriguez gör till perfektion. Javier är en ambitiös och mångsidig producent som gör vin i flera olika delar av Spanien, bland annat Ribera del Duero, Rioja, Toro, Castilla y León, Priorat och Rueda. Listan kan göras lång.
Javier Rodriguez studerade vid UC Davis i Kalifornien och hans expertis inom markanalys har lett till olika forskningsprojekt och konsultarbete för Bordeaux-slott som Olivier och Lafite-Rothschild. Med en sådan utbildning är det inte konstigt att Javier har bemästrat den svåra konsten att göra vin, som handlar om att välja rätt fält med de bästa terroirerna. Javier producerar högkvalitativa terroir-drivna viner med fokus på ekologi och respekt för naturen och hemlandet.
År 2013 hedrades han med titeln "Spaniens bästa vinmakare" (Vivir el Vino). Javier fortsätter att göra viner av högsta klass från sina olika, mycket älskade terroirer. År 2014 fanns Rodriguez Sanzo till och med med på en internationell lista över de 100 mest prisbelönta vingårdarna i världen. Sedan dess har Javier bara försökt att förbättra produktionen ännu mer och ständigt komma på nya innovativa lösningar.
Hur smakar Nassos Priorat 2017?
Mörkt körsbärsrött i glaset. Nosen charmar med solmogna toner av lavendel, skogsbär, körsbär och björnbär samt eleganta inslag av mineralitet, balsamico, choklad, lakrits, mocca och söta kryddor. Fyllig i munnen med len och härligt saftig frukt. Lång, lätt kryddig och mineralisk avslutning med harmoniska tanniner. Drick nu eller spara 6-8 år från skördeåret.
Nassos Priorat 2017 passar bra till...
Hur är Nassos Priorat 2017 framställt?
Nassos Priorat är tillverkat av 100% Garnacha (Grenache) från legendariska Priorat i Katalonien. Vingården ligger på 300 meters höjd med en jordmån som domineras av licorella skiffer. Denna porösa skiffertyp håller kvar regionens sparsamma nederbörd och har unika solreflekterande och värmeabsorberande egenskaper. Före jäsningen genomgår musten 5 dagars kall maceration vid 9°C för extra extraktion av färg och frukt. Musten spontanjäses med 21 dagars maceration av druvskalen, varefter vinet tappas upp för 12 månaders lagring på 300 och 500 liters franska och amerikanska ekfat.
Druvor
Grenache (Garnacha)Om Rodriguez Sanzo

"Best Winery in Spain" - Vivir el Vino
“En fantastisk vin er for mig en perfekt cirkel opdelt i sektioner hvor terroir, druetypen, klimaet og vinmageren tilsammen smeder det endelige resultat.” – Javier Rodriguez
Som ett av Spaniens främsta rödviner är Tempranillo-flaggskeppet El Teso från 140 år gamla "före phylloxera" buskvinstockar ett bevis på en vinmakare med enorma ambitioner.
Javier Rodriguez är emellertid en extremt mångsidig producent som producerar vin i alla prisklasser och från praktiskt taget alla hörn av Spanien. Ribera del Duero, Rioja, Toro, Priorat och Rueda... Listan fortsätter!
Javier grundade sitt vinhus Rodriguez Sanzo 2003. Med strikt fokus på kvalitet, terroir, ekologi, biodynamik och hållbarhet kunde han redan tio år senare hyllas som ’’Spaniens bedste vinhus’’ av Vivir el Vino. Och framgången är inte slumpmässig.
Rodriguez har studerat vid UC Davis i Kalifornien, och hans expertis inom jordanalys har lett till konsultuppdrag för bl.a. Château Lafite-Rothschild 1. Cru Classé i Pauillac.
I källaren går Javier Rodriguez till ytterligheter för att optimera användningen av ekfat. Han reser först till träets ursprungsområden, där han själv väljer ut de bästa ekarna. Två gånger per år kontrollerar han personligen att träet lagras och torkas korrekt innan tunnorna tillverkas enligt hans strikta anvisningar.
Som bevis på vinernas extremt höga klass finns Rodriguez Sanzo med på listan över världens 100 mest prisbelönta vinerier.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning