
Ommio Merlot Molino di Sant'Antimo Toscana 2018
En Merlot... i centrum av Montalcino! Om du gillar italienska viner känner du säkert till Brunello-vinerna från Montalcino i Toscana.
Molino di Sant'Antimo är känt för att göra kritikerrosad Brunello av Sangiovese-druvan, men på utvalda fält mitt i Brunelloland har man valt att plantera Merlot.
Ommio startade som ett lokalt projekt och vinet såldes endast på vingården i Toscana. Men efterfrågan på den unika Merlot har exploderat - delvis på grund av en rad topprecensioner från "Toscana-experten" James Suckling.
Varför spendera viktiga "Brunello-kvm" på Merlot? Svaret är enkelt. Du kan göra ALARMINGLY GOOD Merlot under dessa förhållanden. Ommio går "ALL-IN" och lagras i 10 månader på 225 liters barriärer.
Rekommenderas för anka, lamm, nötkött och italienska specialiteter. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Ommio Merlot Molino di Sant'Antimo Toscana 2018?
Medeldjupt rubinröd. Charmig Merlot-notis med viol, körsbär, mörka plommon och inslag av svartvinbärsbuske, örter, lakrits och mokka. Medelfyllig i gommen med läcker plommonfrukt, en härlig sötsyrlig bett och perfekt balanserade tanniner. Fin Merlot! Drick nu eller spara 7-8 år från skördeåret.
92/100 James Suckling
"Aromer av mörka bär, t.ex. vinbär, samt blommor. Medelstor till fyllig kropp, medelrunda tanniner och en smakrik, bitter och smakrik avslutning."
Ommio Merlot Molino di Sant'Antimo Toscana 2018 passar bra till...
Hur är Ommio Merlot Molino di Sant'Antimo Toscana 2018 framställt?
2018 Merlot Ommio är tillverkat av 100% Merlot. Druvorna skördas relativt tidigt, vilket gynnar syrafriskhet, finess och lagringspotential. Vinet lagras i 10 månader på 225 liters barriquer, varav 30% är nya, och tre månader på flaska innan det släpps.
Druvor
MerlotOm Molino di Sant'Antimo

Är du inte på humör att betala 1 500 kr för Brunello från 100-poängshuset Poggio di Sotto?
Prova då grannen Molino di Sant’Antimo! Vi talar om samma exklusiva Brunello-subzon, Castelnuovo dell’Abate, och samma stil med traditionell lagring på stora slavonska ekfat.
Molino di Sant’Antimo producerar seriös Brunello. För 40 år sedan var Carlo Vittori en eftertraktad vinmakare som skapade toppviner för flera av de stora Brunello-husen. I början av 1980-talet började han köpa upp vingårdar för att förverkliga sin stora dröm: att göra eget vin.
Valet föll på högt belägna, söder- och sydvästvända parceller i södra Montalcino, mitt mellan klostret Abbazia di Sant’Antimo och floden Orcia. Molino di Sant’Antimo, uppkallat efter en lokal vattenkvarn från 1200-talet, räknas idag som en av pionjärerna för Brunello-subzonen Castelnuovo dell’Abate.
De sydvända sluttningarna ger Sangiovese med kraft och koncentration, medan användningen av stora traditionella fat främjar ett autentiskt uttryck av druvsort och terroir. Sedan 2012 görs husets viner av Carlos dotter, Valeria Vittori, som är utbildad oenolog vid universitetet i Florens:
"Jeg tager mig af den tekniske side, min søster Giulia tager sig af den kommercielle side, far tager sig af vinmarkerne, og mor Susanna tager sig af regnskab og reception" – Valeria Vittori
Trots imponerande omdömen – upp till 97 poäng – har familjen behållit en mycket sympatisk prisnivå för såväl Brunello-vinerna som för husets populära supertoscanare, Asso, Ommio och Perpaolo. Senaste tillskottet är den chabliskrämiga och extremt vackra Chardonnay ”Il Bianco”.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning













