
Oreno 2018, Tenuta Sette Ponti
Recensionerna är vildare än någonsin, men otroligt nog är Super Tuscan Oreno fortfarande ett av Italiens mest förbisedda toppviner... Kort sagt, Oreno 2018 är fantastiskt!
När det gäller ren kvalitet ger den Ornellaia, Sassicaia och de ledande Cru Classés i Bordeaux en match för pengarna, och när man tar hänsyn till prisskillnaden är Oreno praktiskt taget oöverträffad som Italiens ledande Bordeaux-blandning. Hedrad som delad nr 3 i Falstaffs provsmakning av ikoniska Supertoscaner...
Njut av det till saftiga biffar, lamm, mustiga pastarätter, svamp, grytor och lagrade ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Oreno 2018, Tenuta Sette Ponti?
Djup mörkröd färg med lila toner i glaset. Mörka svarta vinbär, mogna plommon och svarta körsbär dyker upp i glaset - ja, nästan alla sorters bär i harmoni. Dansande balsamiska inslag tillsammans med örter dyker upp innan de ger vika för välsmorda fatkryddor som tobak och cederträ. Lite dammig peppar kan skönjas innan upplevelsen avslutas lekfullt elegant, men med full kraft. En extraordinär vinupplevelse på full gas med oändliga lager. Klassisk Bordeaux mjuknar under det toskanska solskenet. Stort vin! Drick nu eller spara 15+ år från skördeåret.
Oreno 2018, Tenuta Sette Ponti passar bra till...
Om Tenuta Sette Ponti

Tenuta Sette Pontis marker sluttar ned mot floden Arno och dess sju broar, som har inspirerat vingårdens namn.
Vi befinner oss i östra Chianti, i kullarna strax nordväst om Arezzo. Här har man odlat druvor och gjort vin i århundraden, men först med internationella ambitioner från 1996. Det var nämligen året då den dynamiske modekungen Antonio Moretti Cusero tog över Tenuta Sette Ponti från sin far. 1998 lanserade Antonio den Sangiovese-baserade ”Tignanello-dræber” Crognolo, och året efter kultvinet Oreno. Den sistnämnda är en intensiv, fatlagrad ”supertoscaner” på bordeauxdruvorna Merlot, Cabernet Sauvignon och Petit Verdot.
Arbetet i vingårdarna övervakas av den berömde Daniel Schuster (tidigare konsult för bl.a. Ornellaia), medan Giuseppe ”Beppe” Caviola (”The Flying Winemaker”) bidrar med lika framstående konsultinsatser i vineriet. 2005 lanserade Antonio sitt Bolgheri-flaggskepp Orma. En silkeslen, elegant supertoscaner, gjord på Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc från 5,5 hektar i ”smørhullet” mellan Ornellaia och Sassicaia! Recensionerna säger allt om kvaliteten – detta är världsklassvin till knivskarpa priser…
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener