



Orma 2017 Tenuta Sette Ponti i trækasse
Orma-fältet är beläget i mellanrummet mellan Sassicaia- och Ornellaia-fälten. De två vingårdarna slogs om marken, men istället fick Antonio Moretti från Tenuta Sette Ponti lagfarten till marken.
Sassicaia och Ornellaia säljs för tusentals dollar per flaska, men Antonio vill inte blåsa upp priserna på konstgjord väg, och därför kan du nu köpa hans Orma 2017 till en bråkdel av priset för de berömda grannvinerna.
Tenuta Sette Ponti har bara 5,5 hektar i Bolgheri. Fälten nedan är belägna precis i "smörhålet" mellan Ornellaia och Sassicaia.
Rekommenderas till nötkött, lamm, vilt, fläsk, grytor, mustiga pastarätter och mogna ostar. Njut av vinet vid 16-18.
Orma-projektet startade i början av detta århundrade när Antonio Moretti Cuseri från den världsberömda Tenuta Setti Ponti bestämde sig för att utforska Bolgheris exceptionella terroir.
Från fält belägna mellan jättarna Sassicaia och Ornellaia producerar vingården två Bordeaux-blandningar i världsklass, Orma respektive Passi di Orma. Dessa kustviner lägger vackert till Sette Pontis portfölj av toppviner från centrala Toscana som Oreno och Crognolo.
Njut av det till moget nötkött, saftigt lamm, mustiga pastarätter och goda ostar. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Orma 2017 Tenuta Sette Ponti i trækasse?
Orma 2017 är djupt rubinrött med granatfärgade reflexer. Noter av röd och svart frukt stöds av söt krydda, kakao, torr jord, medelhavsörter och tobak. I gommen är Orma mycket elegant. Vinets robusta men ändå mogna tanninstruktur ger vinet en sammetslen textur. Den klara syran återspeglar vinets italienska terroir och håller vinet balanserat genom en lång avslutning. Förvänta dig en utmärkt lagringspotential från Orma.
Orma 2017 Tenuta Sette Ponti i trækasse passar bra till...
Hur är Orma 2017 Tenuta Sette Ponti i trækasse framställt?
Vinet är gjort av en noggrant balanserad Bordeaux-blandning av 50% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon och 20% Cabernet Franc, handskördad från Tenuta Sette Pontis 5,5 hektar i Bolgheri, precis i "smörhålet" mellan Ornellaia och Sassicaia. Vinet jäses först i ståltankar i 18 dagar för att extrahera smak och tannin från druvskalen. Efter jäsningen mognar Orma i 18 månader på 225 liters franska barriques och cirka 1 år på flaska innan det släpps till försäljning.
Om Tenuta Orma
Tenuta Sette Pontis marker sluttar ned mot floden Arno och dess sju broar, som har inspirerat vingårdens namn.
Vi befinner oss i östra Chianti, i kullarna strax nordväst om Arezzo. Här har man odlat druvor och gjort vin i århundraden, men först med internationella ambitioner från 1996. Det var nämligen året då den dynamiske modekungen Antonio Moretti Cusero tog över Tenuta Sette Ponti från sin far. 1998 lanserade Antonio den Sangiovese-baserade ”Tignanello-dræber” Crognolo, och året efter kultvinet Oreno. Den sistnämnda är en intensiv, fatlagrad ”supertoscaner” på bordeauxdruvorna Merlot, Cabernet Sauvignon och Petit Verdot.
Arbetet i vingårdarna övervakas av den berömde Daniel Schuster (tidigare konsult för bl.a. Ornellaia), medan Giuseppe ”Beppe” Caviola (”The Flying Winemaker”) bidrar med lika framstående konsultinsatser i vineriet. 2005 lanserade Antonio sitt Bolgheri-flaggskepp Orma. En silkeslen, elegant supertoscaner, gjord på Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc från 5,5 hektar i ”smørhullet” mellan Ornellaia och Sassicaia! Recensionerna säger allt om kvaliteten – detta är världsklassvin till knivskarpa priser…
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll













