
Passi di Orma Bolgheri 2018
Kultvinet Orma har fått en följeslagare - skördad i smörhålet mellan giganterna Sassiscaia och Ornellaia. Från samma överförskämda vingård som producerar den världsberömda Orma!
Precis som Orma är Passo di Orma en bordeaux-blend, men här i en extra fruktig och tidigt drickmogen stil.
Världsklassvinet är extremt populärt här hemma - för kampanjpriser mellan 200 och 250 kr. ger det helt fantastiskt value-for-money…!
Topp-toscan från Tenute Sette Ponti!
Hur smakar Passi di Orma Bolgheri 2018?
Djupt granatröd i glaset står vinet och ler kaxigt med en frisk lila glimt i ögat. Redan innan näsan nått glasets kant doftar det som ett fyrverkeri av solmogna svarta vinbär, björnbär och körsbär. Efter ett par sekunder börjar underliggande toner av krämig mokka, stött lakritsrot och röda florala uttryck göra sig gällande. Vid första klunken landar vinet pladask med sin fylliga kropp på tungan. Hela orkestern spelar samtidigt, och de redan mjuka tanninerna ackompanjerar den friska syran och den ljuvliga mörka frukten mot ett crescendo av kryddig fransk ek som binder ihop hela vinet. Den långa eftersmaken låter verkligen årgångens finess sjunga högt om komplexitet och djup, och man sitter kvar med det största leendet på läpparna redan efter första glaset. Drick nu eller lagra 10+ år från skördeåret.
Passi di Orma Bolgheri 2018 passar bra till...
Om Tenuta Orma
Tenuta Sette Pontis marker sluttar ned mot floden Arno och dess sju broar, som har inspirerat vingårdens namn.
Vi befinner oss i östra Chianti, i kullarna strax nordväst om Arezzo. Här har man odlat druvor och gjort vin i århundraden, men först med internationella ambitioner från 1996. Det var nämligen året då den dynamiske modekungen Antonio Moretti Cusero tog över Tenuta Sette Ponti från sin far. 1998 lanserade Antonio den Sangiovese-baserade ”Tignanello-dræber” Crognolo, och året efter kultvinet Oreno. Den sistnämnda är en intensiv, fatlagrad ”supertoscaner” på bordeauxdruvorna Merlot, Cabernet Sauvignon och Petit Verdot.
Arbetet i vingårdarna övervakas av den berömde Daniel Schuster (tidigare konsult för bl.a. Ornellaia), medan Giuseppe ”Beppe” Caviola (”The Flying Winemaker”) bidrar med lika framstående konsultinsatser i vineriet. 2005 lanserade Antonio sitt Bolgheri-flaggskepp Orma. En silkeslen, elegant supertoscaner, gjord på Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc från 5,5 hektar i ”smørhullet” mellan Ornellaia och Sassicaia! Recensionerna säger allt om kvaliteten – detta är världsklassvin till knivskarpa priser…
Vindata
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning