
Peñas Aladas, Gran Reserva 2013, Dominio del Aguila
Gran Reserva från Dominio de Águilas sände chockvågor genom vinindustrin när 2012 sopade banan med alla konkurrenter inte bara en utan TVÅ gånger i Decanters massiva tester av spanska viner. "Spaniens bästa Tempranillo" och "Spaniens nya ikonvin", skrev Decanter och uppmanade artigt men bestämt alla konkurrenter att flytta på sig eftersom den spanska vintronen inte längre var reserverad för dem!
2013 Peñas Aladas Ribera del Duero Gran Reserva är en silkeslen järnhand i sammet. Raffinerat och komplext som en Grand Cru från Bourgogne, och med en gigantisk lagringspotential. Det här är stor vinkonst. Visst, de 100-åriga vinstockarna på Peñas Aladas-sluttningen gör sitt, men Jorge Monzons erfarenhet som vinmakare på Vega Sicilia och Domaine de la Romanée Conti kommer också till sin rätt. 279 lådor av den fantastiska 2013 har producerats.
Peñas Aladas, Gran Reserva 2013, Dominio del Aguila passar bra till...
Om Dominio del Aguila

Dominio del Aguila – kom ihåg namnet! – har på några år presterat det som ingen tidigare trodde var möjligt: att uppnå Parker-ratings på nivå med de mest legendariska namnen i Ribera del Duero. Ingen nämnd, ingen glömd! Dominio del Aguila grundades 2010 och drivs av paret Jorge Monzón och Isabel Rodero.
Aguila är en ny, familjeägd vingård i den idylliska byn La Aguilera i Ribera del Duero. Jorge Monzón kommer från en lång rad vinmakare, så det finns en djup tradition för vin i hans familj. Jorge är enologutbildad vid universitet i både Bordeaux och Bourgogne i Frankrike och har många års erfarenhet från både Domaine de la Romanée-Conti och Bodegas Vega Sicilia. Spanska viner i obestridlig världsklass...
Dominio del Aguila äger 30 hektar mycket gamla vinstockar, där många är långt över 50 år och några ända upp till 150 år gamla. Största delen av deras vinstockar odlas certifierat ekologiskt med ständigt fokus på att skona och bevara naturen så bra som möjligt. Jorge flirtar med biodynamiska principer, där han istället för att använda bekämpningsmedel använder örtsafter som avskräcker skadedjur på vinstockarna.
Jorge och Isabel, hans hustru, efterlever ett ”artisinal winemaking”-koncept. Istället för moderna och effektiva metoder för avstjälkning och pressning av druvor trampas musten ut med människofötter, fortfarande med stjälkarna kvar. Allt de gör är en ”homage” till naturen och dess gåvor – och alltid med traditionen i åtanke. Den malolaktiska jäsningen sker ”En Barrica”, och därefter lagras vinet på fat i upp till 50 månader för vissa viner. Jäsningen äger rum i de gamla gallerierna från 1500-talet, som har byggts om till vinkällare. Gården har också renoverats från sitt tidigare trista skick till en vingård som nu sjuder av liv.
I samma anda som i druvodlingen filtreras eller klarnas inte vinet innan det buteljeras. Visionen är att producera intensiva, långlivade och eleganta viner som också kan avnjutas redan nu.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning