
Penas Aladas, Gran Reserva 2012, Dominio del Aguila MAGNUM i trækasse
Än så länge finns bara två årgångar av Peñas Aladas Gran Reserva, men experter hyllar redan detta fantastiska rött vin som "Spaniens nya ikon" och "Ribera del Dueros renaste och mest raffinerade".
Jorge Monzón från Dominio del Aguila har många års erfarenhet från Domaine de la Romanée-Conti och Bodegas Vega Sicilia - klass förnekas inte!
René Langdahl Jørgensen: "...mikromängder och bara INTE bara svart, tydligt fransk ek, transparent, djup men rödfärgad, påminner om Super Tuscan, kryddig, vanilj, kryddnejlika, slank, intensiv, syrabit, bitande syra, Vieilles vignes-tannin, slank struktur eftersom syran är markant lång, lång, lång och försvinner med körsbärs- och granatäppleessens hängande som svans."
Ribera del Duero är ett riktigt köttvin med fruktighet, undertoner av fatkrydda och fokuserade tanniner. Perfekt till lamm, men lika bra till nöt - och gärna krokad! Prova anka, vilt och fläskkött - inklusive svartfotsskinka och mogna och krämiga ostar. Njut av den vid 16-18°
Penas Aladas, Gran Reserva 2012, Dominio del Aguila MAGNUM i trækasse passar bra till...
Om Dominio del Aguila

Dominio del Aguila – kom ihåg namnet! – har på några år presterat det som ingen tidigare trodde var möjligt: att uppnå Parker-ratings på nivå med de mest legendariska namnen i Ribera del Duero. Ingen nämnd, ingen glömd! Dominio del Aguila grundades 2010 och drivs av paret Jorge Monzón och Isabel Rodero.
Aguila är en ny, familjeägd vingård i den idylliska byn La Aguilera i Ribera del Duero. Jorge Monzón kommer från en lång rad vinmakare, så det finns en djup tradition för vin i hans familj. Jorge är enologutbildad vid universitet i både Bordeaux och Bourgogne i Frankrike och har många års erfarenhet från både Domaine de la Romanée-Conti och Bodegas Vega Sicilia. Spanska viner i obestridlig världsklass...
Dominio del Aguila äger 30 hektar mycket gamla vinstockar, där många är långt över 50 år och några ända upp till 150 år gamla. Största delen av deras vinstockar odlas certifierat ekologiskt med ständigt fokus på att skona och bevara naturen så bra som möjligt. Jorge flirtar med biodynamiska principer, där han istället för att använda bekämpningsmedel använder örtsafter som avskräcker skadedjur på vinstockarna.
Jorge och Isabel, hans hustru, efterlever ett ”artisinal winemaking”-koncept. Istället för moderna och effektiva metoder för avstjälkning och pressning av druvor trampas musten ut med människofötter, fortfarande med stjälkarna kvar. Allt de gör är en ”homage” till naturen och dess gåvor – och alltid med traditionen i åtanke. Den malolaktiska jäsningen sker ”En Barrica”, och därefter lagras vinet på fat i upp till 50 månader för vissa viner. Jäsningen äger rum i de gamla gallerierna från 1500-talet, som har byggts om till vinkällare. Gården har också renoverats från sitt tidigare trista skick till en vingård som nu sjuder av liv.
I samma anda som i druvodlingen filtreras eller klarnas inte vinet innan det buteljeras. Visionen är att producera intensiva, långlivade och eleganta viner som också kan avnjutas redan nu.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning