
Picaro 2016, Dominio del Aguila
Dominio Del Àguila är den nya stjärnan i Ribera Del Duero. Husets första vin, Canta La Perdiz, fick 98 poäng i årgång 2013 av Robert Parkers Wine Advocate - före alla etablerade kultnamn i den berömda regionen.
Ett nytt vinäventyr från 2010, startat av Jorge och Isabel - Vingården är så ny att trots de galna recensionerna har priserna ännu inte tagit fart - och det utnyttjar vi till fullo!
Med två års källarerfarenhet från Romanee-Conti, bourgognehuset som är känt för att sälja världens dyraste viner, och Ribera del Duero-kunskap från Vega Sicilia, är Jorge från Dominio del Àguila mer än utrustad för att göra premiumvin.
År 2010 följde han och hans flickvän sin dröm om att starta en egen vingård och tillsammans köpte de Dominio Del Águila.
Huset har 35 hektar i Ribera del Duero. Av dessa är 5 hektar "unga" vinstockar, som Jorge kallar dem när de är under 50 år gamla.
Picaro görs främst på ekologiska Tempranillo-druvor från gamla vinstockar. Det som gör det speciellt är att fältet ligger i en nordvänd sluttning.
Mörk, nästan svart färg med en lila kant. Pícaro har en frisk ung doft med körsbär och en antydan till fat.
Smaken är intensiv med tydliga frukttoner. Återigen dominerar körsbär, men också blåbär och en antydan till peppar. Ett yngre vin som växer i glaset för varje sekund.
Dekantera flaskan en timme eller två före användning och njut av den perfekt rena frukten till vackert möra kötträtter. Helst nötkött eller kalvkött.
Picaro 2016, Dominio del Aguila passar bra till...
Om Dominio del Aguila

Dominio del Aguila – kom ihåg namnet! – har på några år presterat det som ingen tidigare trodde var möjligt: att uppnå Parker-ratings på nivå med de mest legendariska namnen i Ribera del Duero. Ingen nämnd, ingen glömd! Dominio del Aguila grundades 2010 och drivs av paret Jorge Monzón och Isabel Rodero.
Aguila är en ny, familjeägd vingård i den idylliska byn La Aguilera i Ribera del Duero. Jorge Monzón kommer från en lång rad vinmakare, så det finns en djup tradition för vin i hans familj. Jorge är enologutbildad vid universitet i både Bordeaux och Bourgogne i Frankrike och har många års erfarenhet från både Domaine de la Romanée-Conti och Bodegas Vega Sicilia. Spanska viner i obestridlig världsklass...
Dominio del Aguila äger 30 hektar mycket gamla vinstockar, där många är långt över 50 år och några ända upp till 150 år gamla. Största delen av deras vinstockar odlas certifierat ekologiskt med ständigt fokus på att skona och bevara naturen så bra som möjligt. Jorge flirtar med biodynamiska principer, där han istället för att använda bekämpningsmedel använder örtsafter som avskräcker skadedjur på vinstockarna.
Jorge och Isabel, hans hustru, efterlever ett ”artisinal winemaking”-koncept. Istället för moderna och effektiva metoder för avstjälkning och pressning av druvor trampas musten ut med människofötter, fortfarande med stjälkarna kvar. Allt de gör är en ”homage” till naturen och dess gåvor – och alltid med traditionen i åtanke. Den malolaktiska jäsningen sker ”En Barrica”, och därefter lagras vinet på fat i upp till 50 månader för vissa viner. Jäsningen äger rum i de gamla gallerierna från 1500-talet, som har byggts om till vinkällare. Gården har också renoverats från sitt tidigare trista skick till en vingård som nu sjuder av liv.
I samma anda som i druvodlingen filtreras eller klarnas inte vinet innan det buteljeras. Visionen är att producera intensiva, långlivade och eleganta viner som också kan avnjutas redan nu.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning