
Podere La Vigna Brunello di Montalcino 2015
Om det utdelades priser för kriminellt förbisedda Brunello-viner, skulle pyttelilla Podere La Vigna utan tvekan ta huvudpriset.
Den passionerade familjen Rubegni gör toppviner utan stora gester — och helt utan att ägna sig åt marknadsföring. Resultatet är en rad rött viner som i stort sett aldrig får de recensioner de förtjänar.
I den hyllade årgången 2015 har Podere La Vigna skapat sin hittills största vin. En mästerlig Brunello som i glaset utan problem mäter sig med toppnamn till mångdubbelt flaskpris. Ett fynd!
Njut av vinet till röda biffar, lamm, vilt, mustiga pastarätter och svamp samt mogna, fasta ostar. Servera vid 16–18 °C
Den lilla familjeproducenten Podere la Vigna är belägen några kilometer nordost om Montalcino. På 4 solbelysta hektar har familjen Rubegni planterat utvalda Sangiovese-kloner som alla ger druvor av absolut toppkvalitet.
Det lilla vineriet är väl utrustat med temperaturstyrda ståltankar och fat av högsta kvalitet. Trots höga omdömen hos de stora recensenterna finns Podere La Vignas viner fortfarande till mycket rimliga priser.
Hur smakar Podere La Vigna Brunello di Montalcino 2015?
Klassisk tegelstensfärgad Brunello-kulör. I doften präglad av röda blommor, körsbär, torkade tranbär och plommon, elegant sammanvävd med skogsbotten, örter och torkade tobaksblad samt rostade kaffebönor från den långa fatlagringen. Smaken är fyllig, kraftfull och koncentrerad, men samtidigt komplex och nyanserad med frukt, örtiga toner och fattoner i ett himmelskt samspel. Silkeslena tanniner i den långa finishen. Drick nu, eller lagra 15+ år från skördeåret.
Podere La Vigna Brunello di Montalcino 2015 passar bra till...
Hur är Podere La Vigna Brunello di Montalcino 2015 framställt?
Vinet är gjort på 100 % Sangiovese, som handskördas från egna vingårdar i östra Montalcino. Musten jäses temperaturkontrollerat i ståltank med 18–20 dagars maceration av druvskalen. Vinet lagras därefter i 3 år på en kombination av fruktbevarande stora fat och små barriquefat, som förhöjer smakupplevelsen med en diskret kryddig ton.
Druvor
SangioveseOm Podere La Vigna

Mikroskopiska Podere La Vigna har länge producerat några av Toscanas mest förbisedda viner. Punkt. Nyligen har James Suckling och Wine Spectator dock gett Brunello-vinerna toppbetyg, 94 respektive 95 poäng, så världen börjar äntligen få upp ögonen för denna hemliga pärla.
Vi hittar vingården på Montalcinos nordöstra utkanten, där familjen Rubegni i generationer odlat sina grödor som blandkultur. År 1973 valde familjen att ta konsekvensen av markernas enorma kvalitetspotential och specialisera sig på vinodling.
Adriano Rubegni och hans hustru Sonia är djupt engagerade i alla delar av produktionen – från markarbete till vinifiering och fatlagring. Man satsar inte mycket på marknadsföring, så recensenterna har orimligt länge dröjt med att upptäcka Podere La Vigna.
Faktum är att de fina vinerna enligt vår mening fortfarande inte fått de poäng de förtjänar! Med smakfull användning av små och stora ekfat kan vinstilen varken kallas modern eller traditionell. Snarare harmonisk och balanserad.
Portföljen omfattar, förutom Brunello och Brunello Riserva, ett par utmärkta vinköp i form av supertoscanarna Maritato och Il Dragone.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning













