
Podere La Vigna Maritato Toscana IGT 2018
Fan av Brunello och Supertuscans? Missa då inte Maritato...
Som vinets namn antyder är det ett lyckligt och smakrikt äktenskap mellan 70% Sangiovese och 30% Merlot från gamla Brunello-vingårdar.
Podere la Vigna är ett mycket litet familjehus som producerar Brunello med upp till 97 poäng från stämpelstora 4 hektar. Produktionen är mikroskopisk, men kvaliteten är i toppklass.
Maritato bjuder också på läckra kryddor från hela 18 månaders lagring på franska barriques. Allt som allt, ett sant Montalcino-mirakel av härligt hög kvalitet!
Perfekt till nötkött, lamm, pasta, pizza, ljust kött och charkuterier. Servera vid 15-17°C.
Hur smakar Podere La Vigna Maritato Toscana IGT 2018?
Mörkt körsbärsrött i glaset... Från glaset kommer den mest förtjusande doften av parfymerade violer, körsbär, plommon och svarta vinbär, som snabbt får sällskap av söt piptobak, medelhavsörter, cederträ, tryffel och rostade kaffebönor. Vinet landar silkeslent på tungan, där Merlot flörtar med Sangiovese i en vacker syntes av mjukhet, friskhet och subtil fatkrydda. En avslutning som är så ihållande fruktig och harmonisk att man nästan kan höra bröllopsklockorna ringa. Mums! Drick nu eller spara 8-10 år från skördeåret.
Podere La Vigna Maritato Toscana IGT 2018 passar bra till...
Hur är Podere La Vigna Maritato Toscana IGT 2018 framställt?
Maritato är tillverkat av 70% Sangiovese och 30% Merlot från Podere La Vignas egna fält i Montalcino. Musten jäser temperaturkontrollerat i ståltankar under 18-20 dagar för att extrahera färg, smakdjup och tanniner från druvskalen. Vinet får elegant kryddighet från 18 månaders lagring på franska barriquer av andra sorten.
Om Podere La Vigna

Mikroskopiska Podere La Vigna har länge producerat några av Toscanas mest förbisedda viner. Punkt. Nyligen har James Suckling och Wine Spectator dock gett Brunello-vinerna toppbetyg, 94 respektive 95 poäng, så världen börjar äntligen få upp ögonen för denna hemliga pärla.
Vi hittar vingården på Montalcinos nordöstra utkanten, där familjen Rubegni i generationer odlat sina grödor som blandkultur. År 1973 valde familjen att ta konsekvensen av markernas enorma kvalitetspotential och specialisera sig på vinodling.
Adriano Rubegni och hans hustru Sonia är djupt engagerade i alla delar av produktionen – från markarbete till vinifiering och fatlagring. Man satsar inte mycket på marknadsföring, så recensenterna har orimligt länge dröjt med att upptäcka Podere La Vigna.
Faktum är att de fina vinerna enligt vår mening fortfarande inte fått de poäng de förtjänar! Med smakfull användning av små och stora ekfat kan vinstilen varken kallas modern eller traditionell. Snarare harmonisk och balanserad.
Portföljen omfattar, förutom Brunello och Brunello Riserva, ett par utmärkta vinköp i form av supertoscanarna Maritato och Il Dragone.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning












