
Prosper Maufoux Santenay 1er Cru Les Gravières 2018
"Les Gravières är kanske den mest respekterade och välkända Premier Cru-platsen i Santenay" - Wine Searcher
Wow, Prosper Maufoux nya 1er Cru är helt enkelt fantastisk!
Årgång 2018 togs fram till perfektion av stjärnvinmakaren Nadine Gublin, den första kvinnan som utsetts till "Frankrikes bästa vinmakare".
Det är inte utan anledning som Bourgogne-kännare hyllar 1er Cru Les Gravières som "The Grand Cru of Santenay". Läget är helt enkelt det bästa i den södra Bourgogne-kommunen Santenay. Namnet syftar på den grusiga jorden, som tillsammans med det sydvända läget ger druvorna ett unikt mikroklimat.
Tänk på vad de finaste 1er Cru i Volnay och Pommard kostar. Högsta värde!
.......
Njut av det till grillad lax och tonfisk, fågel, fågelvilt, kalvkött, tartar, svamp och krämiga ostar. Servera vid 14–17°C
Hur smakar Prosper Maufoux Santenay 1er Cru Les Gravières 2018?
Vinet glittrar i glaset med en vacker körsbärsröd färg. Doften är nyanserad och fylld av rosenblad, smultron, svarta vinbär och läckra fatkryddade körsbär, som successivt lämnar plats åt djupare toner av skogsmark, choklad och lakrits från den fina fatlagringen. I gommen är det vackert koncentrerat och mjukt med en härligt saftig och uppfriskande underton. Eftersmaken är lång och lyxigt kryddig, med en elegant avslutning och fina tanniner. En av de allra bästa 1er Cru i södra Bourgogne! Drick nu eller spara 8–10 år från skördeåret.
Prosper Maufoux Santenay 1er Cru Les Gravières 2018 passar bra till...
Hur är Prosper Maufoux Santenay 1er Cru Les Gravières 2018 framställt?
Vinet är gjort på 100% Pinot Noir från den grusiga 1er Cru Les Gravières, som av kännare anses vara bland de bästa i Santenay. När druvorna anländer till vingården avskalas de och pressas försiktigt. Före jäsningen kallmacereras musten med druvskalen vid 10 °C i 4–5 dagar. Jäsningsprocessen varar mellan 18 och 20 dagar, under vilken druvskalen stampas dagligen för att extrahera färg, smak och tannin. Efter jäsningen lagras vinet i 12 månader på lättrostade 228-liters burgundiska ekfat, varav 30% är helt nya. Lagring på fat ger vinet komplexitet och smakdjup. Ett utmärkt alternativ till silkeslen och saftig Volnay.
Druvor
Pinot NoirOm Prosper Maufoux

Pssst! Vill du höra hemligheten bakom Bourgognes bästa prisvärde? Vinerna från Prosper Maufoux görs i nära samarbete med Nadine Gublin, som Frankrikes första kvinna har utsetts till "Winemaker of The Year" i Revue des Vins de France. När Nadine inte gör vin för Prosper Maufoux står hon i källaren hos sin andra arbetsgivare, Domaine Jacques Prieur, där hon framställer några av Bourgognes största viner till tjugo gånger priset.
Vinhuset grundades 1860 och förblev 130 år i Maufoux-familjens händer. Sedan 2010 har Prosper Maufoux drivits av den ambitiösa Piffault-familjen, som redan står bakom Bourgognes största Crémant de Bourgogne-märke, Veuve Ambal. Sedan dess har kvaliteten exploderat… År 2015 köpte Piffault-familjen det idylliska Château de Saint-Aubin (inklusive toppmarker i Meursault och Criots-Bâtard-Montrachet!), och slottet har sedan 2020 fungerat som Prosper Maufouxs huvudkontor.
Prosper Maufouxs portfölj representerar idag hela Bourgogne, från sublimt prisvärt Mâcon-Villages i söder till mineralisk Chablis i norr. Den gemensamma nämnaren är en alltid ren och fruktdriven stil, uppnådd genom relativt sen skörd och sval, fruktbevarande jäsning. Vinerna mognar 12–18 månader i 228‑liters burgundiska fat, som förvaras under perfekta klimatförhållanden.
Trots sin brett omfattande portfölj är Prosper Maufouxs produkter på intet sätt standardiserade: åldern på faten, deras ursprung och rostningsgrad anpassas noggrant efter druvornas ursprung samt årgångens karaktär.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener














