
PX Solera 1998 Hijos de Manuel del Pino
Ett av världens största söta starkviner, en oförglömlig smakupplevelse!
Så koncentrerad, så komplex, så kolsvart... Hur kan detta mörka mästerverk vara baserat på gröna druvor? Fantastisk, fatlagrad PX - från 20 år gammal Solera!
Vackert mörk, nästan svart i glaset! Intensiva och komplexa smaker av torkade fikon, dadlar, katrinplommon, maltlakrits, medicinalväxter, kakao, kaffebönor, bitter choklad och vanilj. I munnen är den sirapstjock och russinsöt med en otroligt komplex och mogen smak! Oändlig finish med elegant underliggande syra. Drick nu eller spara i årtionden.
Guldmedalj - Premios Mezquita Córdoba 2013, 2014, 2017 Gran Gold Medal - Zarzillo 2013
Rekommenderas till blåmögelost, nötter, choklad och glassdesserter. Njut av vinet vid 10-12°C.
Bodegas del Pino ligger i staden Montalbán, i västra Montilla-Moriles. Vingården grundades 1935 av Manuel del Pino Cañete och är en av världens största och viktigaste leverantörer/producenter av PX.
Den stora majoriteten säljs i bulk till världsberömda sherrymärken, men en liten och exklusiv del av skörden är reserverad för Bodegas del Pinos eget varumärke, PX Hijos de Manuel del Pino.
De äldsta faten i vingårdens solera-system härstammar från vingårdens etablering 1935. Faten är i genomsnitt +50 år gamla. Vi talar om ett utmärkt PX - och lite av en "gömd skatt" som vi är glada och stolta över att kunna presentera!
Hur är PX Solera 1998 Hijos de Manuel del Pino framställt?
Flaggskeppet PX Solera 1998 är gjord med 100% Pedro Ximenez från D.O. Montilla-Moriles i södra Spanien. De manuellt utvalda druvorna sprids ut på mattor och torkas naturligt under den andalusiska solen. Processen pågår i 8-16 dagar vid temperaturer runt 40-45°C. Avdunstningen koncentrerar smak och socker i en sådan extrem grad att 2,5 kg druvor ger cirka 1 liter PX.
De soltorkade druvorna pressas med ett minimalt sockerinnehåll. 272 gram per liter. Normen är dock 400-450 g./l. Så mycket socker är för mycket för jästen, så endast 1-2% av vinets alkohol produceras genom jäsning. Resten av vinets 15% alkohol beror på tillsatsen av neutral druvbrandy. Den färdiga PX Montilla-Moriles innehåller cirka 250-450 gram naturligt socker per liter.
PX Solera 1998 är oxidativt lagrat på 575 liters amerikanska ekfat i ett solerasystem som startades upp 1998. Oxideringen gör sockret mörkare genom gradvis karamellisering, vilket ger komplexa mogna smaker och färgar vinet kolsvart!
Vindata
Vinet kommer från
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning





