
Ravines Le Petit Caporal Finger Lakes 2017
80-talet har ringt... De vill ha sin Bordeaux Cru Classé tillbaka nu! Topvinet är skapat av dansken Morten Hallgren, som är oenolog från universitetet i Montpellier - och därefter utbildad på ikoniska Cos d’Estournel i St-Estèphe.
Le Petit Caporal kommer inte från vänstra stranden i Bordeaux, utan från vänstra stranden av Seneca Lake i nordamerikanska Finger Lakes. Vinet hedrar Mortens avlidne vän, vinodlaren Sam Argetsinger. Sam var en stor beundrare av Napoleon Bonaparte (”den lille koporal”), och en del av vinets druvor skördas just från Sams älskade Argentsinger Vineyard.
Att smaka Le Petit Caporal i topåret 2017 är som att återuppleva forna tiders Pauillac och St-Estèphe... innan Cru Classéerna fick Napa-power och hög alkohol i huvudet!
Njut gärna av den till saftiga biffar eller lamm. Och gärna i en enkel variant med örtsmör och haricots verts eller gröna sparris. Servera vid 16-18°C
Hur smakar Ravines Le Petit Caporal Finger Lakes 2017?
Mörkt körsbärsröd färg. Doften lovar världsklass‑Cabernet med svunna tiders svala Médoc‑elegans… Violer, hallon, mörka körsbär och svarta vinbär i nästan perfekt samspel med mynta, gräs, läder, tryffel och tobak samt lite rök, kaffe och kokos från fatet. I munnen är den läcker, len och rik med en örtig och tydligt mineralisk friskhet under den läckra mörka bärfrukten. Imponerande harmonisk avslutning med väl integrerade fattoner och silkeslena tanniner. Världsklass! Drick nu, eller lagra i 20+ år från skördeåret.
Hur är Ravines Le Petit Caporal Finger Lakes 2017 framställt?
Vinet är framställt som en Bordeaux-blend av 43 % Cabernet Sauvignon, 40 % Cabernet Franc och 17 % Merlot från två topplotter vid Seneka Lake i Finger Lakes-regionen. Cabernet Franc-druvorna kommer från den nedre delen av Argentsinger Vineyard, medan Merlot och Cabernet Sauvignon skördades respektive den 10 och den 28 oktober från den branta och perfekt skyddade Hoffman Vineyard.
Alla druvor handskördades vid optimal mognad i den vädermässigt perfekta årgången 2017. De 100 % avstjälkade druvorna genomgår 5–6 dagars inledande kallmaceration, som följs av jäsning i öppna kar. I början och fram mot mitten av jäsningsprocessen extraherar Morten Hallgren färg, smak och tannin från druvskalen genom en kombination av frekventa ”punch-downs” av druvklasarna samt överpumpningar av den jästande vinen.
Efter totalt 3 veckors kontakt med skalen flyttas vinet (via ståltankar) för ca. 10 månaders lagring på 80 % franska och 20 % amerikanska ekfat, varav 20 % helt nya. Därefter genomförs den slutliga blandningen, innan vinet rundas av med ytterligare 6 månaders lagring på neutrala, använda fat.
Om Ravines Wine Cellars
Top 100 Wineries of the World 2022 - Wine & Spirits Magazine
“Highly reputed winery.” – Hugh Johnson, Master of Wine
Ravines Wine Cellars gör klassiska och torra terroirviner från 52 hektar egna vinmarker. Vineriet grundades 2001 och har varit familjeägt sedan dess av Morten och Lisa Hallgren. Danskfödde Morten Hallgren växte upp på en vingård i Provence och är utbildad önolog i Montpellier. Han hann till och med göra vin för berömda Cos d'Estournel i Bordeaux innan han slutligen hamnade i den amerikanska Finger Lakes-regionen. Här blev han pionjär för den knastertorra och mineraliska Rieslingstilen som sedan dess gjort regionen berömd.
Under de senaste åren har Morten Hallgren utökat sitt repertoar med världsklassviner på Chardonnay, Pinot Noir och franska bordeauxdruvor som Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc. Ravines praktiserar minimal intervention i vinkällaren och använder hållbara metoder i sina branta vinmarker med kalksten och skiffer. Utmärkta terroirs och en sällsynt vinmakartalang har fört Ravines Wine Cellars hela vägen till toppen av listan över de bästa vinerierna i Finger Lakes-regionen.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener





