
Robert Craig Spring Mountain Cabernet Sauvignon 2015
En känsla av plats... Begreppet terroir är inte bara reserverat för Bourgogne!
Fantastiskt terroirvin från USA som slår de flesta andra Napaviner med häpnad och får kritikerna att skämmas... Smaken av kunglig Cabernet.
Crowley-fältet är ett av de högst belägna i Napa Valley med en unik stenig och vulkanisk jordmån. Resultatet är druvor i världsklass som senare förvandlas till en showcase av viner med en nästan överdådig sammetslen frukt som skakar av sig mineralitet och fin krydda.
Vi faller platt på våra ansikten för "King Cabernet" som produceras av de kvalitetsfanatiska mästarna från topphuset Robert Craig.
Drick nu eller spara 15+ år från skördeåret.
Njut till det finaste nötköttet, lammköttet, viltköttet eller grillat. Servera vid 16-18°C.
Hur smakar Robert Craig Spring Mountain Cabernet Sauvignon 2015?
En mörk, nästan dyster färg i glaset. Svarta vinbär, björnbär, boysenbär och plommon stjäl showen, ett intensivt och vilt vin med sin överdådiga mörka sammetsfrukt och generösa fatkrydda. Vanilj, ek, tobak, kryddnejlika och kaffe samsas med lakrits, peppar och mynta samt rikligt med mineralitet. En mogen Cabernet som har kastat av sig det värsta av sin ungdomliga skärpa och nu är varmare och vänligare än någonsin! Ett riktigt kraftpaket, men inte utan elegans eller finess..
Hur är Robert Craig Spring Mountain Cabernet Sauvignon 2015 framställt?
Vinet är gjort på 75% Cabernet Sauvignon, kompletterat med 18% Cabernet Franc och 7% Petit Verdot för extra aromatisk finess. Druvorna till vinet skördas från Crowley-fältet - nära toppen av Spring Mountain - som ligger på 609 meters höjd över havet. Stillahavsbrisen blåser in, vilket leder till mer måttliga dagstemperaturer och svalare nattemperaturer, vilket gör att druvorna långsamt mognar och bygger upp sina aromer, vilket garanterar friskhet och finess. Den steniga vulkaniska jorden bidrar till täta, koncentrerade viner. Vinet lagras i 18 månader på franska ekfat, varav 80% är nya, för lyxig kryddighet, extra djup och komplexitet.
Om Robert Craig
Legenden Robert ”Bob” Craig började tillverka “Mountain Cabernet” redan på 1980-talet, då han var General Manager för The Hess Collection. Parallellt var han en av nyckelpersonerna bakom etableringen av såväl Mount Veeder som Spring Mountain AVA.
1992 gick Bob solo när han tillsammans med tre förmögna vänner grundade Robert Craig Winery. Vineriet ligger på 700 meters höjd, högt uppe längs bergsryggen på Howell Mountain. Robert Craig Winery har från början fokuserat på “mountain grown cabernet", producerad i små volymer från specifika terroirs och med strikt fokus på kvalitet.
2006 hyllades Robert Craig av Wine Spectator som en av Napa Valleys ”Top 50 producenter” av Cabernet Sauvignon, baserat på 15 års betyg. Framgången gick aldrig Robert Craig åt huvudet: ”Jeg kommer fra ydmyge kår, og jeg føler bare ikke, at det er i orden at kræve for meget for min vin.”
2012 gick Robert Craig i pension och överlät sin andel till företagets CEO, Elton Slone. Med Elton Slone vid rodret har andelen druvor från egna odlingar ökat från 25 till 85%, vilket framöver har gett ett ännu större inflytande över fruktkvaliteten.
Vid sidan av vinerna från Howell Mountain producerar Robert Craig Winery sin Affinity Cabernet från egna 6 hektar på de nedre sluttningarna av Mount George i södra Napa Valley. Därtill kommer Cabernet Sauvignon från Mount Veeder, Spring Mountain District och Diamond Mountain District, samt en kompletterande produktion av Merlot, Zinfandel och Chardonnay.
Bob Craig avled 2019, men har länge säkrat sin plats i historieböckerna om Napa Valley — och särskilt om “Mountain Cabernet”.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Förslutning
Förpackning
Allergener





