
Rodriguez Sanzo Tras La Yesca Toro 2018
Mirakulöst vin med en heroisk historia! Tras La Yesca Toro 2018 är tillverkat av den legendariske spanske vinmakaren Javier Rodriguez.
Vinet framställs av ett litet antal tåliga vinstockar. De få överlevande efter en attack av sjukdomen "ESCA". När "esca" attackerar vinstockar kommer de vanligtvis att vissna och dö. Men med innovativa och biodynamiska metoder lyckades Javier rädda några Tempranillo-vinstockar på ett enda fält.
"För flera år sedan drabbades en av Rodríguez Sanzos vingårdar i Toro av la yesca, en sjukdom som angriper vingården, försvagar vinstockarna och reducerar dem till ett minimum. Ändå satsar denna vingård på innovation och forskning. De utvecklade olika system med hjälp av vinkulturen för att stärka dessa stammar och se till att de överlever och blir starka för att skapa ett unikt vin."
Ett sällsynt och ovanligt koncentrerat vin är resultatet! Tras La Yesca betyder "efter esca". "Det som inte dödar dig, gör dig starkare!" - det märks att det här är något speciellt.
Javier Rodriguez är en ambitiös och mångsidig producent som gör vin i flera olika delar av Spanien, bland annat Ribera del Duero, Rioja, Toro, Priorat och Rueda. Med en examen i markanalys är det inte konstigt att Javier har bemästrat den svåra konsten att göra vin, som handlar om att välja rätt jordar med de bästa terroirerna. Javier producerar högkvalitativa terroir-drivna viner med fokus på ekologi och respekt för naturen och hemlandet. År 2013 hedrades han med titeln "Spaniens bästa vinmakare" (Vivir el Vino) och Javier fortsätter att göra viner i toppklass från sina olika och mycket älskade terroirer!
Hur smakar Rodriguez Sanzo Tras La Yesca Toro 2018?
Vinet har en vacker smaragdröd färg med skiftande nyanser av lila. Aromer av färska jordgubbar, körsbärsplommon och björnbär flyger praktiskt taget ut ur glaset i full fart. Mörk choklad, peppar och en antydan till örter förenar dem i harmoni. Sammantaget blir det en het bärcocktail med massor av smakrik exotisk krydda. Vinet är mycket koncentrerat i smaken, men lämnar samtidigt en saftig och otroligt uppfriskande munkänsla. Med sin inbjudande fruktiga charm kan Tras La Yesca lätt avnjutas nu, men kan också lagras 5-8 år från skörden.
Rodriguez Sanzo Tras La Yesca Toro 2018 passar bra till...
Om Rodriguez Sanzo

"Best Winery in Spain" - Vivir el Vino
“En fantastisk vin er for mig en perfekt cirkel opdelt i sektioner hvor terroir, druetypen, klimaet og vinmageren tilsammen smeder det endelige resultat.” – Javier Rodriguez
Som ett av Spaniens främsta rödviner är Tempranillo-flaggskeppet El Teso från 140 år gamla "före phylloxera" buskvinstockar ett bevis på en vinmakare med enorma ambitioner.
Javier Rodriguez är emellertid en extremt mångsidig producent som producerar vin i alla prisklasser och från praktiskt taget alla hörn av Spanien. Ribera del Duero, Rioja, Toro, Priorat och Rueda... Listan fortsätter!
Javier grundade sitt vinhus Rodriguez Sanzo 2003. Med strikt fokus på kvalitet, terroir, ekologi, biodynamik och hållbarhet kunde han redan tio år senare hyllas som ’’Spaniens bedste vinhus’’ av Vivir el Vino. Och framgången är inte slumpmässig.
Rodriguez har studerat vid UC Davis i Kalifornien, och hans expertis inom jordanalys har lett till konsultuppdrag för bl.a. Château Lafite-Rothschild 1. Cru Classé i Pauillac.
I källaren går Javier Rodriguez till ytterligheter för att optimera användningen av ekfat. Han reser först till träets ursprungsområden, där han själv väljer ut de bästa ekarna. Två gånger per år kontrollerar han personligen att träet lagras och torkas korrekt innan tunnorna tillverkas enligt hans strikta anvisningar.
Som bevis på vinernas extremt höga klass finns Rodriguez Sanzo med på listan över världens 100 mest prisbelönta vinerier.
Vindata
Druvor
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener