
Sacred Hill Cabernet Sauvignon Helmsman Hawkes Bay 2014
Jösses... har de lagt Pauillac eller St-Juilien Cru Classé i flaskan?
Sacred Hill gör sitt flaggskepp Helmsman endast under speciella år när kvalitetspotentialen matchar världens största Cabernet Sauvignon-druvviner.
Även om smaken och betygen matchar kultviner som kostar tusentals dollar, kan du på ett mystiskt sätt fortfarande uppleva den nyzeeländska elegansen för under 300 dollar.
Vinet från den enskilda vingården kommer från Gimblett Gravels, känd för samma typ av grus som finns i Médoc ... den perfekta terroiren för Cabernet Sauvignon!
Njut av denna vackra Pauillac till saftigt lamm, nötkött, vilt, fågel och inälvor. Servera vid 17-18°C.
Hur smakar Sacred Hill Cabernet Sauvignon Helmsman Hawkes Bay 2014?
Mousserande mörkt körsbärsrött. Beroendeframkallande aromer av viol, svarta vinbär, cigarrlåda, mynta, pennvässare och rostade kaffebönor strömmar ut ur glaset. Helt hypnotiserande! Smaken följer upp med samma knivskarpa parad av Pauillac-nyanser, levererade med övertygande koncentration och komplexitet ... Så det finns stort, stort vin i glaset! Lång och lyxigt kryddig avslutning med eleganta inslag av mynta och grönpeppar. Ett vackert vin! Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.
Hur är Sacred Hill Cabernet Sauvignon Helmsman Hawkes Bay 2014 framställt?
Helmsman 2014 är gjord av 54% Cabernet Sauvignon, kompletterat med 42% Merlot och 4% Cabernet Franc från Sacred Hills berömda Deerstalker Vineyard i Gimblett Gravels. Genom att jäsa de tre druvsorterna separat ger vinmakaren Tony Bish sig själv bästa möjliga förutsättningar inför den slutliga blandningen av flaggskeppet Helmsman. Spontan jäsning med vingårdarnas egna jäststammar främjar terroir-autenticitet. Vinet och druvskalen tillbringar 30-40 dagar i samma jäsningstank för optimal extraktion av färg, frukt och tannin.
Vinet lagras på fat druvsort för druvsort i 8 månader och efter blandning ytterligare 12 månader på små franska fat, varav 50% är nya.
Om
Bröderna David och Mark Benson växte upp på sin familjegård i Dartmoor Valley, Hawke’s Bay. Deras far var en av de första bönderna att diversifiera sina grödor och plantera vinrankor. Efter flera år i den gamla vinvärlden, däribland flera årgångar i Bordeaux, återvände David till dalen och startade Sacred Hill 1986. Tony Bish drömde om att leva på att surfa, men upptäckte att det inte gav mat på bordet, så han anslöt sig till bröderna som vinmakare. Nu, 32 årgångar senare, är han en av landets mest respekterade vinmakare. Hans mantra? – Att göra otroligt lättdruckna viner. De tre vännerna blev affärspartners och deras fokus blev att producera kvalitetsvin.
Snart blev Hawke’s Bay för litet, och de utökade med flera vingårdar i Marlborough som också sedan 1980‑talet haft stor framgång på den internationella marknaden, särskilt för sin Sauvignon Blanc och Pinot Noir. Kel Dixon blev vinmakare i Marlborough, där han alltid strävar efter att leverera krispiga, friska och terroirtypiska viner från kanske det bästa området i världen för Sauvignon Blanc.
Puketapu (Māori för Sacred Hill) vid Hawke’s Bay är där allt började, familjegården och hemmet. Här har de ett tempererat klimat som gör att Chardonnay, Syrah och Cabernet Sauvignon kan trivas och leverera utmärkta viner i samma stil som ’den gamla världen’. Finess, spänst och fantastisk drickbarhet kännetecknar vinerna härifrån.
Svala havsvindar, varma dalar och sluttningar är kännetecken som definierar både Hawke’s Bay på Nya Zeelands 'North Island' och Marlborough på Nya Zeelands 'South Island'.
Numera har Sacred Hill gått från att vara ett familjeägt företag från lilla Nya Zeeland till en internationellt erkänd producent med en årlig produktion på flera miljoner flaskor vin. Medägare är det Hongkong-baserade danska familjedynastiet Jebsen & Co Ltd.
Vindata
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential