
Stéphane Brocard Clos de Vougeot Grand Cru 2001
Ett historiskt vin från en historisk terroir...
I Karen Blixens "Babettes gästabud" kommer en skottkärra med Babettes inköp till den överdådiga festen, och Martine frågar: "Vad finns det i den här flaskan, Babette? Det är inte vin, eller hur? " På detta svarar Babette: "Vin, madam? Nej, frun! Det är en Clos Vougeot 1846!"
Cisterciensmunkarnas stenmur som omger de 50,5 hektaren stod klar 1336, och nästan 200 år senare byggdes slottet Clos du Vougeot, där Confrérie des Chevaliers du Tastevin håller sina berömda provningar. Efter revolutionen beslagtogs kyrkans egendomar och idag är Grand Cru-vingårdarna uppdelade på mer än 80 markägare.
En av de mer kända markägarna har gjort just denna 94-poängare - Clos de Vougeot 2001, som normalt kostar långt över 1.000 pund per flaska!
Men på grund av försäljningsproblem under Covid-19 har mikrohandlaren Stéphane Brocard fått rabatt på en batch som han bara kan sälja under sin egen etikett på grund av den stora prisskillnaden.
Se fram emot en Pinot Noir i världsklass efter 19 års källarmognad hos producenten i Gevrey-Chambertin... inklusive 18 månader på helt nya 228-litersfat!
Njut av det som meditationsvin eller till saftiga biffar, lammfilé, fågelvilt, svamprätter och mogna ostar. Servera vid 14-17°C
Hur smakar Stéphane Brocard Clos de Vougeot Grand Cru 2001?
Nästan björnbärsmörk kärna som övergår i orange nära glasets kant... Nosen är stor och komplex med massor av rök, kaffesump, kakao, läder, lakrits och torkad svamp, fint sammanhållen av vinets friska körsbärsfrukt och de mörkare björnbärstonerna. Köttig och koncentrerad i gommen, men Pinot Noirs omisskännliga fruktiga charm, friskhet och mineraliska elegans är fortfarande påtaglig! Den långa avslutningen är komplex med mineralsmulor och lyxiga fatkryddor. Syra som rensar munnen och köttiga tanniner som säger godnatt... Clos du Vougeot i fantastisk form! Drick nu eller spara +25 år från skördeåret.
Stéphane Brocard Clos de Vougeot Grand Cru 2001 passar bra till...
Om Stéphane Brocard

Med ytterst sympatiska priser och betyg upp till 96 poäng erbjuder Closerie des Alisiers något så sällsynt som utmärkta Bourgogne-fynd!
Som son till världsberömde Jean-Marc Brocard i Chablis kan det verka märkligt att den talangfulle Stéphane Brocard valt att gå solo med sitt eget projekt, Closerie des Alisiers.
För den ambitiöse Stéphane var det dock inte optimalt att dela ledningen av faderns vingård med sina två syskon, sin svåger och sin svägerska. Och som stor kännare av Bourgogne sträckte Stéphanes intresse sig samtidigt bortom Chablis.
År 2007 grundade han därför Closerie des Alisiers och slog sig strategiskt ner i Marsannay – i den gynnsamma zonen mellan Chablis (i norr) och Bourgognes berömda Côte d'Or (i söder).
Closerie des Alisiers är namnet på Stéphanes mikronégociant, vars viner baseras på druvor från utvalda vinhus i hela Bourgogne – från Chablis i norr till Pouilly-Fuissé i söder. Därtill kommer druvor från Stéphanes egna vingårdar i Chablis och Pommard.
Stéphanes "hemliga vapen" är en nära och mångårig relation till hans samarbetspartners, som låter honom producera och buteljera vinerna i deras egna vinkällare. I den meningen handlar det i praktiken om domaineviner, som skapas och marknadsförs av en extern vinmakare.
Som vinmakare är Stéphane Brocard garant för friska och fruktiga viner med stor respekt för terroir, varför andelen nya ekfat aldrig tillåts överstiga 20%.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener