



Tertre Roteboeuf Saint-Émilion Grand Cru 2015
"Den här fastigheten är den enskilt största upptäckten jag någonsin har gjort i Bordeauxregionen. Inga kompromisser görs vid framställningen av vinet och resultatet är den enda St.-Émilion som verkligen kan kallas Pétrus of St.-Émilion - så rikt och övertygande är det." - Robert Parker Vilda rosor till ett vilt vin... Francois Mitjavile var ursprungligen en parisisk affärsman inom fraktbranschen. Château de Tertre i St Emilion tillhörde hans frus familj, och några år efter svärfaderns död på 1960-talet fick Francois möjlighet att ta över vingården. År 1975 gjorde han flera års praktik på det berömda Château Figeac fram till 1978, då han kände sig rustad att ta över slottet i St-Laurent-des-Combes, strax sydost om St-Émilion. Det nya namnet Château Tertre Roteboeuf (senare förkortat till Tertre Roteboeuf) syftade på de oxar som enligt legenden brukade kippa efter andan när de drog tunga laster uppför sluttningen förr i tiden. Redan från början var Francois kompromisslös i sin strävan efter högsta möjliga kvalitet, eftersom terroiren motiverade det och eftersom ett högt flaskpris var absolut nödvändigt för att kunna leva på endast 5,7 hektar. De första årgångarna präglades av ojämn kvalitet, men sedan genombrottet 1985 har Tertre Roteboeuf haft kultstatus bland vinentusiaster och kritiker över hela världen. Den sydostvända singelfältet (inte långt från Pavie) är formad som en amfiteater. Väldränerad och kalkhaltig med 45-åriga, lågavkastande vinstockar uppbundna på mycket låg höjd för att utnyttja värmestrålningen från markytan för att främja druvornas mognad. Mitjavile skördar senare än sina grannar, eftersom han älskar exotisk fruktrikedom och avskyr omogna tanniner. De sent skördade druvorna gör det möjligt för honom att jäsa druvorna och sedan macerera skalen vid en mycket hög temperatur, vilket maximerar utvinningen av smak, frukt och tannin utan ett spår av bitterhet. Vinet spontanjäses traditionellt i fruktbevarande betongtankar i Mitjaviles nästan burgundiska rustika vinkällare, innan det mognar i minst 18 månader på 100% nya ekfat.
Om Tertre Roteboeuf
- Robert Parker
Vilda rosor till ett vilt vin... Francois Mitjavile var ursprungligen en parisisk affärsman inom fraktbranschen. Château de Tertre i St.-Émilion tillhörde hans hustrus familj, och några år efter svärfaderns död på 1960-talet fick Francois möjlighet att ta över vingården.
1975 genomgick han flera års praktik på det berömda Château Figeac, tills han 1978 kände sig rustad att ta över slottet i St-Laurent-des-Combes, lite sydost om St-Émilion. Det nya namnet Château Tertre Roteboeuf (sedan förkortat till Tertre Roteboeuf) hänvisade till oxarna som enligt sägnen flämtade när de förr i tiden drog tunga lass uppför sluttningen.
Från början strävade Francois kompromisslöst efter högsta möjliga kvalitet, eftersom terroiren berättigade det, och eftersom ett högt flaskpris var nödvändigt för att kunna försörja sig på ynka 5,7 hektar. De första årgångarna bar prägel av ojämn kvalitet, men sedan genombrottet 1985 har Tertre Roteboeuf haft status som kultvin bland vinentusiaster och kritiker världen över.
Den sydostvända vinmarken (inte långt från Pavie) är formad som ett amfiteater. Väl dränerad och kalkrik med 45 år gamla och lågavkastande vinstockar, som är uppbundna i mycket låg höjd för att kunna utnyttja jordytans värmestrålning för att främja druvornas mognad.
Mitjavile skördar senare än grannarna, eftersom han älskar exotisk fruktrikedom och avskyr omogna tanniner. De sent skördade druvorna tillåter honom att låta druvorna jäsa och därefter macerera druvskalen vid mycket hög temperatur, så att extraktionen av smak, frukt och tannin kan maximeras utan minsta spår av bitterhet. Vinet spontanjäser traditionellt i fruktbevarande betontankar i Mitjaviles nästan burgundiskt rustika vinkällare, innan minst 18 månaders lagring på 100% nya ekfat.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning