Tillbaka

Tony Bish Fat & Sassy Chardonnay Hawke's Bay 2020

Nya Zeeland

Nya Zeeland, Hawke’s Bay

13% alk.

75 cl

1 fl. per st.
399,95 SEK
6 fl. per st.
319,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
93 Point Wine Orbit
93 Point Mad og Monopolet
93 Point Winewherever, Rasmus Christensen
92 Point Raymond Chan
90 Point Cameron Douglas, Master Sommelier
17,50/20 Joelle Thomson
WINE REPORT – CHARDONNAY Joelle Thompson

Tony Bish Fat & Sassy Chardonnay Hawke's Bay 2020

Nya Zeeland

Nya Zeeland, Hawke’s Bay

13% alk.

75 cl

"93 points. Beautifully fruited and immediately appealing..." - Wine Orbit

"93 point. Chardonnay, som lige fejer benene væk under dine gæster" - Mad og Monopolet

"93 point. Man får hurtigt ledt tankerne hen på en fuldfed amerikansk Chardonnay" - Winewherever, Rasmus Christensen

En kunglig Chardonnay från "kungen av Nya Zeelands Chardonnay", den 100-poängaren Tony Bish, ansvarig för blockbuster-succéer som Riflemanns och andra ikoniska toppviner.

Namnet säger allt: Meursault cederträ och Burgundy fatavtryck är konsekvent i hela detta fantastiskt vackra vin med avundsvärda recensioner.

Rund, mjuk och smörig - en riktig Chardonnay-bully med högt BMI som levererar en upplevelse av klass om du söker ett rikt och fylligt uttryck.

Tony har som ingen annan bevisat att Nya Zeeland kan producera Chardonnay i världsklass... Fat & Sassy är en bra introduktion till vinmakarens unika stil.

Gillar du fetma? Är du ett fan av maträtter? Eller bara lite av varje? Då är Fat & Sassy fullt kapabel att leverera.

Handla nu medan de begränsade kvantiteterna från Tony Bish fortfarande finns tillgängliga...

Njut av detta vin till mysiga rätter, grillade skaldjur, kyckling, ljust kött, krämiga pastarätter, risotto och mogna ostar. Servera vid 10-13°C.

1 fl. per st.
399,95 SEK
6 fl. per st.
319,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
93 Point Wine Orbit
93 Point Mad og Monopolet
93 Point Winewherever, Rasmus Christensen
92 Point Raymond Chan
90 Point Cameron Douglas, Master Sommelier
17,50/20 Joelle Thomson
WINE REPORT – CHARDONNAY Joelle Thompson

Recensioner av Tony Bish Fat & Sassy Chardonnay Hawke's Bay 2020

93 Point

Wine Orbit

Beautifully fruited and immediately appealing with golden peach, mango, spicy oak and nougat notes, it's succulent and supple on the palate delivering excellent fruit intensity together with creamy mouthfeel. It's youthfully charming and flavoursome with a lengthy delectable finish.

93 Point

Mad og Monopolet

Det her er en Chardonnay, som lige fejer benene væk under dine gæster - hvis de vel at mærke er til Chardonnay med masser af fad, fedme og fylde. Normalt er Chardonnay fra New Zealand mere afdæmpet, men denne er der tryk på. I næsen har den noter af modne æbler, grillet citron, vanilje, hasselnød, toast og eg. I munden er den cremet, fyldig, rund og fyldt med frugt, som giver en fyldig tekstur. Den slutter af med et lille syrebid, som styrer den uden om, at det bliver for meget af det gode. (vurderet ved en tilbudspris på kr. 199,95)

93 Point

Winewherever, Rasmus Christensen

Man får hurtigt ledt tankerne hen på en fuldfed amerikansk Chardonnay her. Modne tropiske frugter, cremet fyldighed i munden og en saftig syre, der holder sammen på det hele. Den har også en smule tanniner, der giver den en blid krydring i slutningen. Det er en vin der ikke er bange for at udtrykke sig selv, og det vil de fleste nok finde meget charmerende.

92 Point

Raymond Chan

Bright, even, pale straw-yellow with some depth. The nose is open and full, the aroma of succulent peach and pear is melded with barrel spices and a cream veil. Medium-full bodied, 'fat' and creamy palate filled with juicy peach and pear nuances, a hint of phenolic carry toasty and spicy oak through the palate, linger to a moderately long closing. The fruit is appealing, supported by a lively acid drive. Creamy mouthfeel enriched by lees stirring and buttery MLF. This is an attractive Chardonnay with succulent fruit, poised acidity and toasty element on a creamy flow. Match with roasted chicken and pan-seared snapper over the next 3-5 years. Fruit from 3 sites in the Bridge Pa Triangle, one-third fermented in large oak vat, one-third in barrique and one-third in tank, to 13% alc, the wine aged 9 months in barrel with batonnage and 100% MLF. 18.5-/20 pts (92 pts)

90 Point

Cameron Douglas, Master Sommelier

Classic Tony Bish wine - immediately recognisable, fruity, luscious bouquet laced with sweet scents of vanilla, oak and nut then peaches and apples, apricots and cream. On the palate - plush, fresh, satin textured and fruity with flavours that reflect the nose. A fine vanilla cream and custard layer of oak adds palate texture and depth, a contrasting acid line and decent weight makes this crowd pleasing style punch well above its weight.

17,50/20

Joelle Thomson

WINE REPORT – CHARDONNAY

Joelle Thompson

Another tasty Chardonnay under the cheeky Fat & Sassy name. This wine is defined by delicious barrel ferment characters, which add creamy, caramel and nutty aromas to its rounded full body, supported by zesty notes of lemon, ripe grapefruit zest and white peach on the finish. A great gateway to the Chardonnays that Tony Bish makes at his Urban Winery in Napier. 17.5/20

Hur smakar Tony Bish Fat & Sassy Chardonnay Hawke's Bay 2020?

Ljus halmgul färg i glaset. Vinet öppnar sig med toner av mogna päron och äpplen, ett varmt uttryck som kompletteras av fatkryddor, karamell, rostade nötter, vanilj och en härligt krämig munkänsla, men som ändå modereras av subtil frisk syra och en lekfull citrusmineralitet. Djärv och fatlagrad Chardonnay som får det att vattnas i munnen och omedelbart för tankarna till Bourgogne! Ett välfyllt vin som fullt ut förtjänar sitt namn...Drick nu eller spara 6-8 år från skördeåret.

Om Tony Bish

”The King of Chardonnay” – Joelle Thompson
“Long regarded as a Chardonnay master” – Raymond Chan Wine Reviews
“100 points. Actually so bloody perfect” – Raymond Chan Wine Reviews
“May be the best NZ Chardonnay I have ever tired” – Jamie Goode
“The chief of chardonnay, the Maharishi of Mendoza and the boss of white Burgundy” – Yvonne Lorkin

- Säg ”New Zealand” och de flesta kommer att tänka på Sauvignon Blanc, tills de smakar den smörmjuka nektarn från kungen av kiwi-Chardonnay, 100-poängsvinmakaren Tony Bish!

"The white wine grape of which New Zealanders should be most proud is not Sauvignon Blanc but Chardonnay.” – Jancis Robinson

I över 40 år har Tonys av recensenter hyllade vita viner tydligt visat att den vindpinade Stilla havsön kan frambringa Chardonnay i världsklass. Dessa vita viner är så extraordinära att en recensent till och med hyllar Tony Bish som "chefen över vit Bourgogne" (!)

Från starten som medgrundare av Sacred Hill i Hawke’s Bay, tillbaka 1986, har Toni under årtionden finslipat sin receptur för den ultimata Chardonnay. Den första milstolpen nåddes i Bob Campbells stora Chardonnayprovning — Bob Campbell (Master of Wine och den ledande experten på nyzeeländskt vin) — där Riflemans Chardonnay passerade en rad kostsamma toppviner och korades till Nya Zeelands största Chardonnay.

2013 gick Tony Bish solo med sitt eget vinhus, Tony Bish Wines, som (surprise, surprise!) uteslutande producerar toppviner på Chardonnay-druvan. Han gör det så bra att vinet Skeetfield 2019 – som det första någonsin – erhöll perfekta 100 poäng hos Raymond Chan Wine Reviews. Produktionen är extremt liten och exklusiv, så Chardonnay- och Bourgogneentusiaster bör vara tacksamma för det begränsade antal flaskor som äntligen nått de danska kusterna!

Innan vinäventyret under eget namn gjorde Toni en avgörande inspirationsresa till Sydamerika, där han introducerades för fördelarna med jäsning och lagring av vin i så kallade ”betongägg”. Behållarens speciella form optimerar vinets flöde och jästrester, vilket ger extra fyllighet och komplexitet från jästen till vitvinerna.

Idag använder och tillverkar Toni sina egna betongägg, som är hans föredragna jästankar i jakten på perfekt Chardonnay. Senast i raden är ett (30 000 euro) 2000‑liters ekägg från franska Taransaud, som byts ut varje år och enbart används till absoluta flaggskeppet Zen Chardonnay. Därutöver använder Tony Bish naturligtvis även burgundiska ekfat om 228 liter.

En annan nyckel till kvaliteten är Tonis trohet mot den så kallade Mendoza-klonen, känd för att ge Chardonnay med låga skördar och mycket hög kvalitet. Perfekt för den fruktiga och exotiska vita vinstil som Tony Bish mästerligt gjort till sitt signum.

Med frukt från toppmarker i Hawke’s Bay (North Island) sätter Tony Bish idag sitt namn på några av Nya Zeelands absolut bästa Chardonnay-viner. Dessa kan nu äntligen köpas på dansk mark – dock i starkt begränsade mängder...

Vindata

Vinet kommer från

Producent

Årgång

2020

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

13 %

Förslutning

Skruvkork

Förpackning

12 st. kartong
Liknande produkter