0Varukorg

Tillbaka

Tony Bish Golden Egg Chardonnay Hawke's Bay 2021

Nya Zeeland

Nya Zeeland, Hawke’s Bay

13,5% alk.

75 cl

1 fl. per st.
674,95 SEK
6 fl. per st.
514,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
97 Point Raymond Chan
96 Point Wine Orbit
96 Point Cameron Douglas, Master Sommelier
95 Point Bob Campbell

Beställ före

5 timmar 52 min

så skickar vi det idag!

Tony Bish Golden Egg Chardonnay Hawke's Bay 2021

Nya Zeeland

Nya Zeeland, Hawke’s Bay

13,5% alk.

75 cl

"97 points. This stylish, sleek Chardonnay shows refinement and elegance with concentrated fruit, seamless acidity, and well-portioned spice and texture." - Raymond Chan

"96 points. Superbly harmonious and structured." - Wine Orbit

"96 points. Lengthy and delicious." - Cameron Douglas, Master Sommelier

"95 points. Impressive" - Bob Campbell

Nya Zeelands första utmanare till Chablis Grand Cru!

Sommelier, Master of Wines, några av världens mest kunniga vinkritiker faller pladask efter att ha smakat "Guldägget" från kungen av Chardonnay, Toni Bish.

Toni Bish får upp till 100 poäng för sina toppviner från världens mest populära druva, och i denna magnifika årgång 2021 är han inte långt ifrån att upprepa bedriften. Raymond Chan Wine Reviews är således en halv poäng från att ge full toppbetyg till "Golden Egg".

Den sublima smaknivån uppnås genom druvor i världsklass från lågavkastande vinstockar i toppregionen Hawke's Bay, och i källaren sker magi. Toni Bish jäser och lagrar vinet i två specialbyggda, äggformade cementtankar. Den speciella konstruktionen säkerställer ett konstant flöde av jästrester till musten, vilket ger en sublim, krämig struktur till det fruktiga och mineraliska mästerverket.

Kvantiteterna är extremt begränsade, så tveka inte om du vill smaka på några av de bästa Chardonnay-vinen utanför Bourgogne.

Njut av den stora Chardonnayn till skaldjur, havskräftor, löjrom, sushi, lättrökt mat och krämiga ostar. Servera vid 10-13°C.

1 fl. per st.
674,95 SEK
6 fl. per st.
514,95 SEK
Slutsålt
Fråga om mängdrabatt
Slutsålt
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
97 Point Raymond Chan
96 Point Wine Orbit
96 Point Cameron Douglas, Master Sommelier
95 Point Bob Campbell

Beställ före

5 timmar 52 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Tony Bish Golden Egg Chardonnay Hawke's Bay 2021

97 Point

Raymond Chan

Bright, pale yellow with depth and a green hue, even colour throughout. The nose is elegantly presented, concentrated and lifted aromas with a citrus core, stonefruit and a hint of pineapple, melded with delicate spice, subtle bread dough, and creamy elements. Medium-bodied, a focused palate carries lemon, lemon curd and pineapple passing through crushed rocks, unveiling delicate spice, chamomile, almond butter and a hint of creamy yoghurt. The mouthfeel is sleek, combining smooth flowing creaminess and crisp minerals texture. The wine shows concentration of fruit with underlying power; seamless acidity carries the wine effortlessly to a long lingering. This stylish, sleek Chardonnay shows refinement and elegance with concentrated fruit, seamless acidity, and well-portioned spice and texture. Match with kingfish tataki and langoustine over the next 6-8 years. Handpicked Mendoza clone Chardonnay, fermented and aged in NZ made concrete egg-shaped fermenters, full MLF. 13.5% alc. 19.5-/20 pts (97 pts)

96 Point

Wine Orbit

"Gorgeously restrained with a charming sense of elegance, the wine shows nectarine, lemon peel, roasted cashew and oatmeal nuances on the nose. The concentrated palate displays excellent focus and flow, wonderfully complemented by creamy mouthfeel and firm acidity. Superbly harmonious and structured. At its best: 2023 to 2031.

96 Point

Cameron Douglas, Master Sommelier

I love the complexity in the bouquet of this wine – the synergy of minerality and lees complexities combined with the freshness of the fruit profile entices and intrigues. Equally complex on the palate, taut, chalky and youthful with flavours of citrus fruits and less, stone fruits and fine mineral qualities. Some fruit tannins and youthful acidity combine for a sound foundation. Lengthy and delicious. Best drinking from 2023 through 2029.

95 Point

Bob Campbell

RECOMMENDED - Fermented in an egg-shaped concrete vessel that Bish claims gives the wine “incredible purity and a smooth, seamless texture”. I can’t argue with that. It is a rich, weighty, mouth-filling chardonnay with a pleasing, mellow texture and lingering finish. Impressive.

Hur smakar Tony Bish Golden Egg Chardonnay Hawke's Bay 2021?

"Golden Egg presenterar sig i glaset med en vacker gyllene färg som gnistrar med gröna reflektioner i mitten. Doften är kristallren, fruktig, charmig och helt enkelt fantastisk. Nosen öppnar sig med saftdroppande persikor, grapefrukt, päron och aprikoser, flankerade av kalkhaltig mineralitet och rökig flinta. Delikata rostade toner och en antydan till grädde framträder också i den överdådiga buketten. På tungan är vinet krämigt och fruktintensivt när vita persikor och citrus utvecklas. På den långa avslutningen levererar "guldägget" en avgrundsdjup mineralitet som gör det svårt att inte tänka Grand Cru Chablis. Ett mästerverk av en Chardonnay som når en rekordhög nivå i årgången 2021. Drick nu eller spara +15 år från skördeåret.

Tony Bish Golden Egg Chardonnay Hawke's Bay 2021 passar bra till...

Hur är Tony Bish Golden Egg Chardonnay Hawke's Bay 2021 framställt?

Tony Bish Golden Egg Chardonnay är gjord av 100% Chardonnay handplockad från de bästa fälten i Hawke's Bay. Tony Bish använder den speciella Mendoza-klonen av Chardonnay, känd för att producera låga utbyten av mycket hög kvalitet. I vingården pressas hela druvklasar försiktigt och den delikata lössaften placeras i två stora, specialtillverkade cementägg där musten jäser. Här genomgår vinet också 100% malolaktisk jäsning. Den speciella äggformade cementtanken ger ett konstant flöde av jästrester som bidrar med en härlig krämig och rik konsistens till vinet, som tappas på flaska utan klarning eller filtrering.

Om Tony Bish

”The King of Chardonnay” – Joelle Thompson
“Long regarded as a Chardonnay master” – Raymond Chan Wine Reviews
“100 points. Actually so bloody perfect” – Raymond Chan Wine Reviews
“May be the best NZ Chardonnay I have ever tired” – Jamie Goode
“The chief of chardonnay, the Maharishi of Mendoza and the boss of white Burgundy” – Yvonne Lorkin

- Säg ”New Zealand” och de flesta kommer att tänka på Sauvignon Blanc, tills de smakar den smörmjuka nektarn från kungen av kiwi-Chardonnay, 100-poängsvinmakaren Tony Bish!

"The white wine grape of which New Zealanders should be most proud is not Sauvignon Blanc but Chardonnay.” – Jancis Robinson

I över 40 år har Tonys av recensenter hyllade vita viner tydligt visat att den vindpinade Stilla havsön kan frambringa Chardonnay i världsklass. Dessa vita viner är så extraordinära att en recensent till och med hyllar Tony Bish som "chefen över vit Bourgogne" (!)

Från starten som medgrundare av Sacred Hill i Hawke’s Bay, tillbaka 1986, har Toni under årtionden finslipat sin receptur för den ultimata Chardonnay. Den första milstolpen nåddes i Bob Campbells stora Chardonnayprovning — Bob Campbell (Master of Wine och den ledande experten på nyzeeländskt vin) — där Riflemans Chardonnay passerade en rad kostsamma toppviner och korades till Nya Zeelands största Chardonnay.

2013 gick Tony Bish solo med sitt eget vinhus, Tony Bish Wines, som (surprise, surprise!) uteslutande producerar toppviner på Chardonnay-druvan. Han gör det så bra att vinet Skeetfield 2019 – som det första någonsin – erhöll perfekta 100 poäng hos Raymond Chan Wine Reviews. Produktionen är extremt liten och exklusiv, så Chardonnay- och Bourgogneentusiaster bör vara tacksamma för det begränsade antal flaskor som äntligen nått de danska kusterna!

Innan vinäventyret under eget namn gjorde Toni en avgörande inspirationsresa till Sydamerika, där han introducerades för fördelarna med jäsning och lagring av vin i så kallade ”betongägg”. Behållarens speciella form optimerar vinets flöde och jästrester, vilket ger extra fyllighet och komplexitet från jästen till vitvinerna.

Idag använder och tillverkar Toni sina egna betongägg, som är hans föredragna jästankar i jakten på perfekt Chardonnay. Senast i raden är ett (30 000 euro) 2000‑liters ekägg från franska Taransaud, som byts ut varje år och enbart används till absoluta flaggskeppet Zen Chardonnay. Därutöver använder Tony Bish naturligtvis även burgundiska ekfat om 228 liter.

En annan nyckel till kvaliteten är Tonis trohet mot den så kallade Mendoza-klonen, känd för att ge Chardonnay med låga skördar och mycket hög kvalitet. Perfekt för den fruktiga och exotiska vita vinstil som Tony Bish mästerligt gjort till sitt signum.

Med frukt från toppmarker i Hawke’s Bay (North Island) sätter Tony Bish idag sitt namn på några av Nya Zeelands absolut bästa Chardonnay-viner. Dessa kan nu äntligen köpas på dansk mark – dock i starkt begränsade mängder...

Vindata

Vinet kommer från

Producent

Årgång

2021

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

13,5 %

Servering

10-13°C.

Lagringspotential

+15 år fra høståret.  

Förslutning

Skruvkork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter