ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 16 timmar 17 min 44 sek

Tillbaka

Tony Bish Golden Egg Chardonnay Hawke's Bay 2023

Nya Zeeland

Nya Zeeland, Hawke’s Bay

12,5% alk.

75 cl

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 16 timmar 17 min 44 sek
1 fl. per st.
664,95 SEK
BÄSTA PRIS
6 fl. per st.
494,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
96 Point Wine Orbit
95 Point Cameron Douglas, Master Sommelier
95 Point Candice Chow
93 Point The Real Review
18,5/20 Joelle Thomson

Beställ före

9 timmar 47 min

så skickar vi det idag!

Tony Bish Golden Egg Chardonnay Hawke's Bay 2023

Nya Zeeland

Nya Zeeland, Hawke’s Bay

12,5% alk.

75 cl

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Thor Gottschalk Vinexpert WSET 3

"96 points. A stunning beauty offering finesse and poise with a prolonged, linear finish." - Wine Orbit

"95 points. A fascinating and complex wine…" - Cameron Douglas, Master Sommelier

"95 points. Sleek and seamless" - Candice Chow

"18,5/20 points. It is devoid of oak – not that you’d know it – and puts a great case forward for the mantra that less is more." - Joelle Thomson

"Med en mindre skörd och en kraftigt stigande global efterfrågan är tillgången på Guldägget 2023 extremt begränsad. Varje år säljer det här vinet slut snabbt, och vi förväntar oss att den här årgången slår rekord." - Tony Bish, ägare och vinmakare.

Nya Zeelands första utmanare till Chablis Grand Cru! Vi har haft tomma hyllor i flera månader, men nu kan vi presentera den exceptionellt väl recenserade årgången 2023, som fått upp till 96 poäng och lovordats av Master Sommelier, Cameron Douglas.

"Golden Egg är ett av de mest innovativa och fantastiska Chardonnay-viner vi någonsin har smakat. Tony Bish har ägnat sitt liv åt Chardonnay och med mer än 30 års erfarenhet av vinframställning behärskar han Burgundy-druvan bättre än någon annan.

Alla vill lägga vantarna på "guldägget" och Tony själv varnar för att den här årgången kommer att slå alla efterfrågerekord. Vi har bara lyckats få tag på mindre än 1 pall av detta lyxiga vin, så tveka inte att lägga din beställning.

Hemligheten bakom denna sublima smaknivå uppnås genom druvor i världsklass från lågavkastande vinstockar i toppregionen Hawke's Bay, och i källaren sker magi. Toni Bish jäser och lagrar vinet i två specialbyggda, äggformade cementtankar. Den speciella konstruktionen säkerställer ett konstant flöde av jästrester till musten, vilket ger en sublim, krämig struktur till det fruktiga och mineraliska mästerverket. Om du gillar vild kraft och fatkryddor ska du istället välja "Heartwood", "Fat & Sassy" eller toppvinet "Skeetfield". Om du vill ha den ultimata fatfria Chardonnay och ett prisvärt alternativ till Grand Cru Chablis, prova Golden Egg!

Njut av den stora Chardonnayn till skaldjur, havskräftor, löjrom, sushi, lättrökt mat och krämiga ostar. Servera vid 10-13°C.

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 16 timmar 17 min 44 sek
1 fl. per st.
664,95 SEK
BÄSTA PRIS
6 fl. per st.
494,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
96 Point Wine Orbit
95 Point Cameron Douglas, Master Sommelier
95 Point Candice Chow
93 Point The Real Review
18,5/20 Joelle Thomson

Beställ före

9 timmar 47 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Tony Bish Golden Egg Chardonnay Hawke's Bay 2023

96 Point

Wine Orbit

Elegant and alluring, this seductive wine shows nectarine, lemon pith, green rockmelon and almond meal nuances on the nose with a hint of flinty mineral. The concentrated palate displays brilliant structure and persistency, with delightfully flowing mouthfeel and finely infused acidity. A stunning beauty offering finesse and poise with a prolonged, linear finish.

95 Point

Cameron Douglas, Master Sommelier

A fascinating and complex wine with a bouquet that is slow at first to open up then suddenly a rush of aromas that embrace ripe white fleshed fruits, sweet grapefruit, and gentle mineral complexities. A poised and youthful wine touches the palate, first reflecting flavours from the bouquet then showcasing a mineral and sense of place layer. Persistent, taut and textured remains the theme with core flavours from fruits, lees and a fine chalky mouthfeel. Well made, complex and ready to drink from early 2025 through 2030.

95 Point

Candice Chow

Fermented and aged in concrete egg. Elegant and pure with subtle power, guide by invigorating acidity to a graceful, textural finish. Sleek and seamless.

93 Point

The Real Review

Complex layers of flint, subtle citrus and pineapple, seasoned with subtle spice and smoke. Slow to unfurl, it is tightly reductive on the palate where steely flavours linger across the pithy phenolics on the back palate before snakeskin-like phenolics spread across the creamy but austere finish. A very young wine with excellent structure and interesting mouthfeel, this is built in the classical manner with a streak of fashionable reduction though the fruit within is strangely shaded and quiet. It is likely to remain a more contemplative, quieter wine throughout its life, with enough density to justify mid-term cellaring.

18,5/20

Joelle Thomson

Grapes from Bridge Pa, Ohiti Valley and Mangatahi go into this rounded, full-bodied Chardonnay from Chardonnista Tony Bish, who brings out sublime flesh and textural interest in this wine and aromatic complexity. Flinty aromas are balanced by citrus freshness and commanding layers of subtle fresh hazelnuts, spice and a silky texture. This wine gains its depth from the grapes, time spent on the lees and great winemaking. It is devoid of oak – not that you’d know it – and puts a great case forward for the mantra that less is more.

96 Point(tidigare årgång)

Cameron Douglas, Master Sommelier

I love the complexity in the bouquet of this wine – the synergy of minerality and lees complexities combined with the freshness of the fruit profile entices and intrigues. Equally complex on the palate, taut, chalky and youthful with flavours of citrus fruits and less, stone fruits and fine mineral qualities. Some fruit tannins and youthful acidity combine for a sound foundation. Lengthy and delicious. Best drinking from 2023 through 2029.

96 Point(tidigare årgång)

Wine Orbit

"Gorgeously restrained with a charming sense of elegance, the wine shows nectarine, lemon peel, roasted cashew and oatmeal nuances on the nose. The concentrated palate displays excellent focus and flow, wonderfully complemented by creamy mouthfeel and firm acidity. Superbly harmonious and structured. At its best: 2023 to 2031."

95 Point(tidigare årgång)

Bob Campbell

RECOMMENDED - Fermented in an egg-shaped concrete vessel that Bish claims gives the wine “incredible purity and a smooth, seamless texture”. I can’t argue with that. It is a rich, weighty, mouth-filling chardonnay with a pleasing, mellow texture and lingering finish. Impressive.

19,5/20 (tidigare årgång)

Raymond Chan

Bright, pale yellow with depth and a green hue, even colour throughout. The nose is elegantly presented, concentrated and lifted aromas with a citrus core, stonefruit and a hint of pineapple, melded with delicate spice, subtle bread dough, and creamy elements. Medium-bodied, a focused palate carries lemon, lemon curd and pineapple passing through crushed rocks, unveiling delicate spice, chamomile, almond butter and a hint of creamy yoghurt. The mouthfeel is sleek, combining smooth flowing creaminess and crisp minerals texture. The wine shows concentration of fruit with underlying power; seamless acidity carries the wine effortlessly to a long lingering. This stylish, sleek Chardonnay shows refinement and elegance with concentrated fruit, seamless acidity, and well-portioned spice and texture. Match with kingfish tataki and langoustine over the next 6-8 years. Handpicked Mendoza clone Chardonnay, fermented and aged in NZ made concrete egg-shaped fermenters, full MLF. 13.5% alc. 19.5-/20 pts (97 pts)

Hur smakar Tony Bish Golden Egg Chardonnay Hawke's Bay 2023?

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Thor Gottschalk Vinexpert WSET 3

"Golden Egg 2023" presenterar sig i glaset med en vacker gyllene färg som gnistrar med gröna reflektioner i mitten. Doften är kristallren, fruktig, charmig och helt enkelt fantastisk. Nosen öppnar sig med saftdroppande persikor, grapefrukt, päron och aprikoser, flankerade av kalkhaltig mineralitet och rökig flinta. Delikata rostade toner och en antydan till grädde framträder också i den överdådiga buketten. På tungan är vinet krämigt och fruktintensivt när vita persikor och citrus utvecklas. På den långa avslutningen levererar "guldägget" en avgrundsdjup mineralitet som gör det svårt att inte tänka Grand Cru Chablis. Ett mästerverk av en Chardonnay som än en gång bekräftar att Tony Bish gör några av världens bästa Chardonnay utanför Bourgogne. Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.

Smaknoter

Tasting Note Icon

Aprikos

Tasting Note Icon

Ananas

Tasting Note Icon

Citron

Tasting Note Icon

Persika

Tasting Note Icon

Våta stenar

Smakprofil

Mycket torr

Söt

Mycket lätt

Mycket kraftig

Mycket mjuk

Mycket tanninrik

Tony Bish Golden Egg Chardonnay Hawke's Bay 2023 passar bra till...

Om Tony Bish

”The King of Chardonnay” – Joelle Thompson
“Long regarded as a Chardonnay master” – Raymond Chan Wine Reviews
“100 points. Actually so bloody perfect” – Raymond Chan Wine Reviews
“May be the best NZ Chardonnay I have ever tired” – Jamie Goode
“The chief of chardonnay, the Maharishi of Mendoza and the boss of white Burgundy” – Yvonne Lorkin

- Säg ”New Zealand” och de flesta kommer att tänka på Sauvignon Blanc, tills de smakar den smörmjuka nektarn från kungen av kiwi-Chardonnay, 100-poängsvinmakaren Tony Bish!

"The white wine grape of which New Zealanders should be most proud is not Sauvignon Blanc but Chardonnay.” – Jancis Robinson

I över 40 år har Tonys av recensenter hyllade vita viner tydligt visat att den vindpinade Stilla havsön kan frambringa Chardonnay i världsklass. Dessa vita viner är så extraordinära att en recensent till och med hyllar Tony Bish som "chefen över vit Bourgogne" (!)

Från starten som medgrundare av Sacred Hill i Hawke’s Bay, tillbaka 1986, har Toni under årtionden finslipat sin receptur för den ultimata Chardonnay. Den första milstolpen nåddes i Bob Campbells stora Chardonnayprovning — Bob Campbell (Master of Wine och den ledande experten på nyzeeländskt vin) — där Riflemans Chardonnay passerade en rad kostsamma toppviner och korades till Nya Zeelands största Chardonnay.

2013 gick Tony Bish solo med sitt eget vinhus, Tony Bish Wines, som (surprise, surprise!) uteslutande producerar toppviner på Chardonnay-druvan. Han gör det så bra att vinet Skeetfield 2019 – som det första någonsin – erhöll perfekta 100 poäng hos Raymond Chan Wine Reviews. Produktionen är extremt liten och exklusiv, så Chardonnay- och Bourgogneentusiaster bör vara tacksamma för det begränsade antal flaskor som äntligen nått de danska kusterna!

Innan vinäventyret under eget namn gjorde Toni en avgörande inspirationsresa till Sydamerika, där han introducerades för fördelarna med jäsning och lagring av vin i så kallade ”betongägg”. Behållarens speciella form optimerar vinets flöde och jästrester, vilket ger extra fyllighet och komplexitet från jästen till vitvinerna.

Idag använder och tillverkar Toni sina egna betongägg, som är hans föredragna jästankar i jakten på perfekt Chardonnay. Senast i raden är ett (30 000 euro) 2000‑liters ekägg från franska Taransaud, som byts ut varje år och enbart används till absoluta flaggskeppet Zen Chardonnay. Därutöver använder Tony Bish naturligtvis även burgundiska ekfat om 228 liter.

En annan nyckel till kvaliteten är Tonis trohet mot den så kallade Mendoza-klonen, känd för att ge Chardonnay med låga skördar och mycket hög kvalitet. Perfekt för den fruktiga och exotiska vita vinstil som Tony Bish mästerligt gjort till sitt signum.

Med frukt från toppmarker i Hawke’s Bay (North Island) sätter Tony Bish idag sitt namn på några av Nya Zeelands absolut bästa Chardonnay-viner. Dessa kan nu äntligen köpas på dansk mark – dock i starkt begränsade mängder...

Vindata

Vinet kommer från

Producent

Årgång

2023

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

12,5 %

Servering

10-13°C

Lagringspotential

+10 år fra høståret

Lagring

Amfora/ Betongägg

Förslutning

Skruvkork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter