





Tony Bish Golden Egg Chardonnay Hawke's Bay 2023
"Med en mindre skörd och en kraftigt stigande global efterfrågan är tillgången på Guldägget 2023 extremt begränsad. Varje år säljer det här vinet slut snabbt, och vi förväntar oss att den här årgången slår rekord." - Tony Bish, ägare och vinmakare.
Nya Zeelands första utmanare till Chablis Grand Cru! Vi har haft tomma hyllor i flera månader, men nu kan vi presentera den exceptionellt väl recenserade årgången 2023, som fått upp till 96 poäng och lovordats av Master Sommelier, Cameron Douglas.
"Golden Egg är ett av de mest innovativa och fantastiska Chardonnay-viner vi någonsin har smakat. Tony Bish har ägnat sitt liv åt Chardonnay och med mer än 30 års erfarenhet av vinframställning behärskar han Burgundy-druvan bättre än någon annan.
Alla vill lägga vantarna på "guldägget" och Tony själv varnar för att den här årgången kommer att slå alla efterfrågerekord. Vi har bara lyckats få tag på mindre än 1 pall av detta lyxiga vin, så tveka inte att lägga din beställning.
Hemligheten bakom denna sublima smaknivå uppnås genom druvor i världsklass från lågavkastande vinstockar i toppregionen Hawke's Bay, och i källaren sker magi. Toni Bish jäser och lagrar vinet i två specialbyggda, äggformade cementtankar. Den speciella konstruktionen säkerställer ett konstant flöde av jästrester till musten, vilket ger en sublim, krämig struktur till det fruktiga och mineraliska mästerverket. Om du gillar vild kraft och fatkryddor ska du istället välja "Heartwood", "Fat & Sassy" eller toppvinet "Skeetfield". Om du vill ha den ultimata fatfria Chardonnay och ett prisvärt alternativ till Grand Cru Chablis, prova Golden Egg!
Njut av den stora Chardonnayn till skaldjur, havskräftor, löjrom, sushi, lättrökt mat och krämiga ostar. Servera vid 10-13°C.
Hur smakar Tony Bish Golden Egg Chardonnay Hawke's Bay 2023?
"Golden Egg 2023" presenterar sig i glaset med en vacker gyllene färg som gnistrar med gröna reflektioner i mitten. Doften är kristallren, fruktig, charmig och helt enkelt fantastisk. Nosen öppnar sig med saftdroppande persikor, grapefrukt, päron och aprikoser, flankerade av kalkhaltig mineralitet och rökig flinta. Delikata rostade toner och en antydan till grädde framträder också i den överdådiga buketten. På tungan är vinet krämigt och fruktintensivt när vita persikor och citrus utvecklas. På den långa avslutningen levererar "guldägget" en avgrundsdjup mineralitet som gör det svårt att inte tänka Grand Cru Chablis. Ett mästerverk av en Chardonnay som än en gång bekräftar att Tony Bish gör några av världens bästa Chardonnay utanför Bourgogne. Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Smaknoter
Aprikos
Ananas
Citron
Persika
Våta stenar
Smakprofil
Mycket torr
Söt
Mycket lätt
Mycket kraftig
Mycket mjuk
Mycket tanninrik
Tony Bish Golden Egg Chardonnay Hawke's Bay 2023 passar bra till...
Om Tony Bish
”The King of Chardonnay” – Joelle Thompson
“Long regarded as a Chardonnay master” – Raymond Chan Wine Reviews
“100 points. Actually so bloody perfect” – Raymond Chan Wine Reviews
“May be the best NZ Chardonnay I have ever tired” – Jamie Goode
“The chief of chardonnay, the Maharishi of Mendoza and the boss of white Burgundy” – Yvonne Lorkin
- Säg ”New Zealand” och de flesta kommer att tänka på Sauvignon Blanc, tills de smakar den smörmjuka nektarn från kungen av kiwi-Chardonnay, 100-poängsvinmakaren Tony Bish!
"The white wine grape of which New Zealanders should be most proud is not Sauvignon Blanc but Chardonnay.” – Jancis Robinson
I över 40 år har Tonys av recensenter hyllade vita viner tydligt visat att den vindpinade Stilla havsön kan frambringa Chardonnay i världsklass. Dessa vita viner är så extraordinära att en recensent till och med hyllar Tony Bish som "chefen över vit Bourgogne" (!)
Från starten som medgrundare av Sacred Hill i Hawke’s Bay, tillbaka 1986, har Toni under årtionden finslipat sin receptur för den ultimata Chardonnay. Den första milstolpen nåddes i Bob Campbells stora Chardonnayprovning — Bob Campbell (Master of Wine och den ledande experten på nyzeeländskt vin) — där Riflemans Chardonnay passerade en rad kostsamma toppviner och korades till Nya Zeelands största Chardonnay.
2013 gick Tony Bish solo med sitt eget vinhus, Tony Bish Wines, som (surprise, surprise!) uteslutande producerar toppviner på Chardonnay-druvan. Han gör det så bra att vinet Skeetfield 2019 – som det första någonsin – erhöll perfekta 100 poäng hos Raymond Chan Wine Reviews. Produktionen är extremt liten och exklusiv, så Chardonnay- och Bourgogneentusiaster bör vara tacksamma för det begränsade antal flaskor som äntligen nått de danska kusterna!
Innan vinäventyret under eget namn gjorde Toni en avgörande inspirationsresa till Sydamerika, där han introducerades för fördelarna med jäsning och lagring av vin i så kallade ”betongägg”. Behållarens speciella form optimerar vinets flöde och jästrester, vilket ger extra fyllighet och komplexitet från jästen till vitvinerna.
Idag använder och tillverkar Toni sina egna betongägg, som är hans föredragna jästankar i jakten på perfekt Chardonnay. Senast i raden är ett (30 000 euro) 2000‑liters ekägg från franska Taransaud, som byts ut varje år och enbart används till absoluta flaggskeppet Zen Chardonnay. Därutöver använder Tony Bish naturligtvis även burgundiska ekfat om 228 liter.
En annan nyckel till kvaliteten är Tonis trohet mot den så kallade Mendoza-klonen, känd för att ge Chardonnay med låga skördar och mycket hög kvalitet. Perfekt för den fruktiga och exotiska vita vinstil som Tony Bish mästerligt gjort till sitt signum.
Med frukt från toppmarker i Hawke’s Bay (North Island) sätter Tony Bish idag sitt namn på några av Nya Zeelands absolut bästa Chardonnay-viner. Dessa kan nu äntligen köpas på dansk mark – dock i starkt begränsade mängder...
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Lagring
Förslutning
Förpackning
Näringsinnehåll
Allergener