
Vallsanzo Reserva Ribera del Duero 2016 i trækasse
Javier Rodriguez gör endast sitt Reserva-flaggskepp i unika årgångar som 2009, 2014 och det extraordinära storåret 2016.
"96 points. Extraordinary" - Robert Parkers Vintage Chart
Vinet är alltid slutsålt. Däremot får de få lyckliga smakarna uppleva en Ribera del Duero med alla de rätta ingredienserna från Spaniens bästa vinproducent 2014.
Den lyxigt fatlagrade Ribera del Duero är skapad på topdruvor från en enskild vinmark med mer än 60 år gamla buskvinstockar. Terroirens autentiska smak främjas genom spontan jäsning med vinmarkens egna jäststammar.
Det står inget kultnamn på flaskan, och priset är nästan för lågt för att göra den rättvisa, men oj vilken Ribera del Duero… Levereras i original 6 st trälådor!
En given följeslagare till lammstek och saftiga stekar av alla slag. Prova den också till kraftiga tapas, svamp och mogna ostar. Servera vid 16–18°C
Hur smakar Vallsanzo Reserva Ribera del Duero 2016 i trækasse?
Mörkt björnbärsröd i glaset. Doften är intensiv och Tempranillo‑klassisk med viol, skogstoner, körsbär, svarta vinbär och lakrits som går vackert i takt med mynta och torkat kött samt rostade kaffebönor och rök från fatlagringen. Smaken är fyllig och ihållande med vacker kryddig frukt, mjuka tanniner och fantastiska nyanser från lång tids mognad på fat och flaska. Si Señor! Drick nu, eller lagra i +15 år från skördeåret.
Vallsanzo Reserva Ribera del Duero 2016 i trækasse passar bra till...
Hur är Vallsanzo Reserva Ribera del Duero 2016 i trækasse framställt?
Javier Rodriguez' Reserva-flaggskepp är gjort på 95% Tempranillo och 5% Cabernet Sauvignon, handplockade från buskvinstockar som är över 60 år gamla på en perfekt belägen enskild vingård på 900 meters höjd. Fem dagars nedfrysning av druvorna (cryo-maceration) hjälper till att extrahera mer färg och smak samt ger extra mjuka tanniner. Javier främjar vinets autenticitet och terroirprägel genom spontanjäsning med vingårdens egna jäststammar, medan den 24 månader långa fatlagringen på fransk, spansk och ungersk ek tillför komplexa kryddiga toner till fruktsmaken. 18 månaders rundning på flaska innan frigivning till försäljning.
Druvor
TempranilloOm Rodriguez Sanzo

"Best Winery in Spain" - Vivir el Vino
“En fantastisk vin er for mig en perfekt cirkel opdelt i sektioner hvor terroir, druetypen, klimaet og vinmageren tilsammen smeder det endelige resultat.” – Javier Rodriguez
Som ett av Spaniens främsta rödviner är Tempranillo-flaggskeppet El Teso från 140 år gamla "före phylloxera" buskvinstockar ett bevis på en vinmakare med enorma ambitioner.
Javier Rodriguez är emellertid en extremt mångsidig producent som producerar vin i alla prisklasser och från praktiskt taget alla hörn av Spanien. Ribera del Duero, Rioja, Toro, Priorat och Rueda... Listan fortsätter!
Javier grundade sitt vinhus Rodriguez Sanzo 2003. Med strikt fokus på kvalitet, terroir, ekologi, biodynamik och hållbarhet kunde han redan tio år senare hyllas som ’’Spaniens bedste vinhus’’ av Vivir el Vino. Och framgången är inte slumpmässig.
Rodriguez har studerat vid UC Davis i Kalifornien, och hans expertis inom jordanalys har lett till konsultuppdrag för bl.a. Château Lafite-Rothschild 1. Cru Classé i Pauillac.
I källaren går Javier Rodriguez till ytterligheter för att optimera användningen av ekfat. Han reser först till träets ursprungsområden, där han själv väljer ut de bästa ekarna. Två gånger per år kontrollerar han personligen att träet lagras och torkas korrekt innan tunnorna tillverkas enligt hans strikta anvisningar.
Som bevis på vinernas extremt höga klass finns Rodriguez Sanzo med på listan över världens 100 mest prisbelönta vinerier.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning












