
Viña Sanzo Verdejo Viñas Viejas Rueda 2017
"Riktigt fint vitt vin ... för 90 kronor ett bra köp" - Flaskehalsen
Ett litet mästerverk av en "old vines" Rueda från topproducenten Javier Rodriguez. Superfräscht, fruktigt och härligt mångsidigt vitt vin gjort på Spaniens modedruva nummer 1, Verdejo.
Rekommenderas för mys, skaldjur, lättare tapas och lättare kötträtter som fågel, fläsk och kanin. Njut av vinet vid 8-10°C.
Vinet är tillverkat av Javier Rodriguez. En familjeägd vingård med fokus på kvalitet, terroir, ekologi och (i allt högre grad) biodynamik. Rodriguez Sanzo utsågs till "Spaniens bästa vinmakare" 2013 (Vivir el Vino).
Hur smakar Viña Sanzo Verdejo Viñas Viejas Rueda 2017?
Halmgult i glaset. Härligt uttrycksfull doft av vårblommor, päron, ananas och mango. Verdejo klassiska inslag av fänkål, örter och mandel. I munnen är vinet mjukt och krämigt med intensiva och långvariga fruktsmaker. Frisk avslutning med en angenäm ton av bittermandel. Drick nu eller spara 4-5 år från skördeåret.
Viña Sanzo Verdejo Viñas Viejas Rueda 2017 passar bra till...
Hur är Viña Sanzo Verdejo Viñas Viejas Rueda 2017 framställt?
Verdejo Viñas Viejas är gjort på 100% Verdejo från 40-åriga vinstockar nära de två Rueda-byarna La Seca och Nava del Rey. Den sandiga och steniga jorden håller kvar solvärmen och främjar druvornas mognad, medan de kalla nätterna på 750 meters höjd bidrar till att bevara druvornas friska syra och delikata aromer.
Druvmusten macereras i 4 timmar vid 10°C innan den pressas. Det hjälper till att extrahera extra smaker från druvans skal. Jäsningen sker också vid en mycket sval temperatur, eftersom man vill ha ett friskt och fruktdominerat vitt vin. Efter jäsningen tappas vinet över till ståltankar och fat, där bäromrörningen ger vinet en härligt krämig konsistens och en extra komplex smak.
Druvor
VerdejoOm Rodriguez Sanzo

"Best Winery in Spain" - Vivir el Vino
“En fantastisk vin er for mig en perfekt cirkel opdelt i sektioner hvor terroir, druetypen, klimaet og vinmageren tilsammen smeder det endelige resultat.” – Javier Rodriguez
Som ett av Spaniens främsta rödviner är Tempranillo-flaggskeppet El Teso från 140 år gamla "före phylloxera" buskvinstockar ett bevis på en vinmakare med enorma ambitioner.
Javier Rodriguez är emellertid en extremt mångsidig producent som producerar vin i alla prisklasser och från praktiskt taget alla hörn av Spanien. Ribera del Duero, Rioja, Toro, Priorat och Rueda... Listan fortsätter!
Javier grundade sitt vinhus Rodriguez Sanzo 2003. Med strikt fokus på kvalitet, terroir, ekologi, biodynamik och hållbarhet kunde han redan tio år senare hyllas som ’’Spaniens bedste vinhus’’ av Vivir el Vino. Och framgången är inte slumpmässig.
Rodriguez har studerat vid UC Davis i Kalifornien, och hans expertis inom jordanalys har lett till konsultuppdrag för bl.a. Château Lafite-Rothschild 1. Cru Classé i Pauillac.
I källaren går Javier Rodriguez till ytterligheter för att optimera användningen av ekfat. Han reser först till träets ursprungsområden, där han själv väljer ut de bästa ekarna. Två gånger per år kontrollerar han personligen att träet lagras och torkas korrekt innan tunnorna tillverkas enligt hans strikta anvisningar.
Som bevis på vinernas extremt höga klass finns Rodriguez Sanzo med på listan över världens 100 mest prisbelönta vinerier.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning














