0Varukorg

Tillbaka

Weingut Ziereisen Jaspis 10-4 Gutedel 2021 i trækasse

Tyskland

Tyskland, Baden

10,5% alk.

75 cl

1 fl. per st.
1 959,95 SEK
6 fl. per st.
1 649,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
99 Point Vinum
#1 WINNER - The 10 Best Wines from Germany in the VINUM Top 100 2024 Vinum
4,4 stjerner Vivino

Weingut Ziereisen Jaspis 10-4 Gutedel 2021 i trækasse

Tyskland

Tyskland, Baden

10,5% alk.

75 cl

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Thor Gottschalk Vinexpert WSET 3

"99 points. What a goosebumps moment! Actually completely unimaginable, a white wine with 10.5 percent and 0.4 grams of residual sugar with so much depth, power and perfect elegance. Stays on the palate for minutes, forever in the memory." - Vinum

"Perhaps the greatest Gutedel on planet wine" - Robert Parker

"100 points. Almost unbelievable" - Gault Millau(tidl. årg.)

"99 points. Best wine of Germany" - Vinum(tidl. årg.)

"97 point. You think top burgundy “" - VV Wine(tidl. årg.)

"96 points. Unique in Germany" - Falstaff(tidl. årg.)

"96 points. Afsindig intensitet" - René Langdahl(tidl. årg.)

- Det här är mitt Montrachet... Tysklands största vita vin, och planetens största på Gutedel-druvan, heter Jaspis Alte Reben 10⁴ och kommer från den unika Hanspeter Ziereisen i sydligaste Baden. Nu tillbaka på Supervins hyllor i den nästan perfekta 2021-årgången, som fick 99 poäng och utsågs till Tysklands bästa vin i Vinum TOP100!

På den mycket kalkrika och branta sydsluttningen av Efringer Oelberg har Ziereisen TOP-kloner från de glada dagarna då Gutedel-vin hälldes upp för den tyska överklassen på Zeppelins luftskeppsresor till New York - till högre priser än Riesling Schloss Johannisberg och Mouton-Rothschild!

10⁴ syftar på planteringstätheten på 10.000 vinstockar per hektar (10 i fjärde potensen), vilket ger de små druvorna en enorm intensitet och unik kvalitetspotential.

Resultatet jämförs ofta med Bourgognes största vita viner - från Montrachet Grand Cru från Domaine Leflaive till de bästa Meursault från Ziereisens förebild Coche Dury. Smidig och flyter elegant. Mineralitet på metern. Finess ännu finare än i burgundisk Chardonnay ... och ändå med så mycket kraft!

I flaskan väntar ett ädelt elixir som varje vitvinsfantast borde unna sig att uppleva ... Vi har lyckats få tag på bara fem lådor av detta unika vin, så du måste skynda dig om du vill uppleva Ziereisens "Montrachet".

Njut av det till stekt fisk och skaldjur, sushi, grillad fågel, lätta svamprätter och nötiga ostar. Servera vid 10-13°C

"Mannen är en superstjärna, vars pinotdruvor är bland de allra bästa." - Tim Atkin, Master of Wine

"Ziereisen är lite som Bayern München. En annan dimension av komplexitet och uttryck." | "German Red Wine The Year 2020" - Robert Parker

"Prova vad som helst!" - Anne Krebiehl MW

Mannen är en legend. Hans viner är häftiga. Vi presenterar sydtyske Hanspeter Ziereisen världsmästare i Gutedel och förmodligen Tysklands bästa Pinot Noir-producent! 100 poängs vinmakare från Tyskland kan räknas på väldigt få fingrar - men på Weingut Ziereisen i södra Baden levererar varje vin smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så häpnadsväckande hög nivå att hela kollektionen har utsetts till Tysklands bästa! I sitt mästerverk, The Wines of Germany, rekommenderar Master of Wine Anne Krebiehl alla viner i sortimentet! Och när en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner, var Weingut Ziereisen talande nog det enda med 3 viner bland de 20 bästa.

Vi hittar kultproducenten i den lilla byn Efringen-Kirchen, som ligger direkt norr om den schweiziska staden Basel och gränsar till Rhen och sydligaste Alsace i väster. Det här lilla samhället har varit hem för den driftiga familjen Ziereisen sedan 1734, men fram till för 30 år sedan låg fokus främst på boskaps- och växtodling. Endast 0,5 hektar ägnades åt druvodling, som såldes till det lokala kooperativet.

Familjens Bourgogne-galne unge son, snickaren Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg en enorm potential i den lokala terroiren Efringer Oelberg... En brant och direkt sydvänd sluttning med obestridlig Grosses Gewächs-klass och en hög koncentration av Jura-kalksten i undergrunden. Så uttalat, faktiskt, att fältet gränsar direkt till ett kalkstensbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirens exponering för de torra medelhavsvindarna som når Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan Hanspeter Ziereisen tog över har han ökat familjens vingårdsinnehav till 20 hektar, varav de flesta är perfekt belägna på Efringer Oelberg.

Den till 100 % självlärde vinmakaren var experimentell och odogmatisk från början, vilket under årens lopp förde honom på kollisionskurs med den tyska vinvärlden. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mognade och ofiltrerade viner avvisades som Qualitätswein, trots deras höga kvalitet och kritikerros, eftersom "delstatssherifferna" ansåg att rebellernas viner var för avvikande i smaken! Ziereisens stolthet sårades till en början, men han såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav mycket mer utrymme för experiment, kreativitet och innovation. Framgången har varit så stor att Ziereisen har blivit en ledande figur i den kvalitetsmedvetna och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse till den konservativa och konformistiska tyska vinrörelsen.

Ziereisen har hittat sin egen väg till världsklass! Extremt tät plantering - upp till 20.000 plantor per hektar. Kompressorluft som blåses in under blomningen resulterar i mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång maceration-tid. Spontan jäsning med upp till 80% hela druvklasar. Ingen mer chaptalisering - därför smala och smala viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenolextraktion och större smakkomplexitet. Ingen sulfittillsats före buteljering - som sker utan klarning och i allmänhet utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek på fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med den fina jästen - vanligtvis två vintrar och två somrar i lokala tyska fat från Andreas Assmann. Dock mycket måttlig användning av ny ek.

Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) och den lokala vitvinsdruvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen har lett till 100 poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Detta kompletteras med cirka 30% planteringar av främst Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars druvviner alla får toppbetyg av världens största kritiker.

Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som nu är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation Ida och Johann en dag ska ta över vingården. Hanspeter har dock strängt förbjudit sina barn att studera vin på de högre utbildningsnivåerna: "Drick mer, tänk mindre." Familjen Ziereisen revolutionerar det tyska vinet... underifrån

1 fl. per st.
1 959,95 SEK
6 fl. per st.
1 649,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
99 Point Vinum
#1 WINNER - The 10 Best Wines from Germany in the VINUM Top 100 2024 Vinum
4,4 stjerner Vivino

Recensioner av Weingut Ziereisen Jaspis 10-4 Gutedel 2021 i trækasse

99 Point

Vinum

Gutedel 10 to the power of 4 from 2021… what a goosebumps moment! Actually completely unimaginable, a white wine with 10.5 percent and 0.4 grams of residual sugar with so much depth, power and perfect elegance. Don't ask about fruit, it's pure structure, salty minerality, if fruit, then only as a hint. Stays on the palate for minutes, forever in the memory.

#1 WINNER - The 10 Best Wines from Germany in the VINUM Top 100 2024

Vinum

4,4 stjerner

Vivino

(142 ratings, set over alle årgange, 24-04-24)

Robert Parker

Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020

Gault Millau

German Wine Collection of the Year " | "5 Trauben - Weltklasse”

Wine & Spirits Magazine

TOP 100 Wineries of the World 2022

100 Point(tidigare årgång)

Gault Millau

…the almost unbelievable 2015 Jaspis is also the first with 100 points in this guide. Why this high rating? Quite simply because it is so incredibly great fun, especially when you include it in a line-up of the best wines from the most prestigious addresses on the Côte de Beaune. Chapeau!

99 Point(tidigare årgång)

Vinum

Best Wine of Germany - Vinum Top 100: In tastings, the wine achieved one hundred points - an incredible feat for a Gutedel! Rightly so: high density, mixture of concentration, power, delicacy and length. Slim as a crop, punchy like Liverpool under Klopp.

97 Point(tidigare årgång)

VV Wine

The nose is addictive, super deep, complex, you think top burgundy, pure minerality, lots of stone, ripe fruit, even tea, you want to immerse yourself. Firm and powerful on the palate, shows body and density and that with 12% alcohol, creamy and yet firm, dense but also elegant, a sensational balance of structure, fruit, saltiness and freshness that dances over the tongue, shows a lot of drinking flow and an almost endless length. This is in no way inferior to the largest Burgundians.

96 Point(tidigare årgång)

Falstaff

Slightly oxidative notes on the nose and the noblest possible finish. No fruit, no varietal style, dark wood, ripe minerality. Highly elegant on the palate, Burgundian, unique in Germany

96 Point(tidigare årgång)

René Langdahl

Urtete på speed, afsindig intensitet og samtidig er den forknyt og stenet, mut og modvillig, komplet kalkstenssaft, abrikosskaller, saltet citron, bitre blade, modigt fenolisk tryk uden nogen form for oxidativ orangevinstendens. Paradoksal vin, let som skyer, men smerter som en Kieslowski-film.
Edeltraut og Hanspeter siger: ”giv den luft… MEGET luft!”

95 Point(tidigare årgång)

Robert Parker

Basket-pressed and vinified in 650-liter barrels for 22 months, the golden-yellow colored 2017 Jaspis Gutedel Alte Reben 10⁴ comes in with a moderate 12% alcohol and opens with a spectacular deep, intense and substantial yet pure and nuanced bouquet of crushed limestone rocks, herbs and ripe, concentrated but mineral-scented fruit. On the palate, this is a rich, elegant and fresh, silky-textured, refined, pure and enormously salty Chasselas with very fine chalk tannins and gorgeously intense yet, fine, elegant, ripe fruit. This is a spectacularly intertwined Chasselas, and planet wine can hardly offer any better, finer, more complex wine of this grape variety. Fresh, pure and salty on the stimulating, salty and grippy finish. Not as broad and expansive as the corresponding Pinot Gris but tensioned, fresh, refined and always worth a sip. Mind though, it is rare (despite 10,000 vines per hectare) and very expensive. Tasted from lot L 26 19 in July 2020.

19 (tidigare årgång)

Jancis Robinson

From 45-year-old vines, grapes hand-picked, spontaneous fermentation, aged for 22 months on its lees, unfiltered. RS 0.6 g/l. The 10 to the power of 4 is often called the world’s best Chasselas, and at €120 it’s certainly the most expensive. I fail to be original here, it’s been said many times, with its mineral exhibition of flinty and smoky aromas the Alte Reben would have you believe that you are much closer to the Côte de Beaune than the Markgräflerland. It would be an understatement to call the flavour concentrated, body and texture just pressed into serving as best they can a pure exercise in mineral expression. And what is even better (in my humble opinion) is that the temptation to put an extravagant mantle of oak around it has been steadfastly resisted. But salt and flint do not leave any grit between your teeth, and there’s even an allowance made to fruit with gentle notions of apricot and grapefruit. All that talk about terroir, occasionally it’s true.

Hur smakar Weingut Ziereisen Jaspis 10-4 Gutedel 2021 i trækasse?

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Thor Gottschalk Vinexpert WSET 3

Elegant gyllene i glaset ... Redan supermineralisk på näsan och extremt rik på finess! Salt, citrus och krossad flinta nästan dansar ur glaset med crème brulée, päron, vit persika, rök och lätt rostade hasselnötter. Ren Champions League... I munnen silkeslen och delikat flytande. Smaken sänder koncentrerade chockvågor av lycka genom hela kroppen... Våt kalksten och salt darrar och vibrerar under den renaste rena, delikata frukten, medan fatet tillför kryddiga sensationer i världsklass till smakupplevelsen. Avslutningen strävar efter evighet med så många lager, så fint mineraliserade och nyansrika att det faktiskt är svårt att hålla sig på jorden! Som Vinum vackert uttrycker det "Stannar på gommen i minuter, för alltid i minnet". Drick nu eller spara +20 år från skördeåret.

Smaknoter

Tasting Note Icon

Persika

Tasting Note Icon

Flintesten

Tasting Note Icon

Grapefrukt

Tasting Note Icon

Päron

Tasting Note Icon

Toast

Smakprofil

Mycket torr

Söt

Mycket lätt

Mycket kraftig

Mycket mjuk

Mycket tanninrik

Weingut Ziereisen Jaspis 10-4 Gutedel 2021 i trækasse passar bra till...

Hur är Weingut Ziereisen Jaspis 10-4 Gutedel 2021 i trækasse framställt?

Vinet är gjort på 100% Gutedel (Chasselas), som Hanspeter Ziereisen väljer ut från över 50 år gamla vinstockar från den branta och kalkrika "Grand Cru" Efringer Oelberg i sydligaste Baden. För att ytterligare förbättra druvkvaliteten ökade Hanspeter 2006 planteringstätheten till 10.000 vinstockar per hektar (10⁴) genom att plantera utvalda kloner från berömda Dézaley i Schweiz mellan vingårdens ursprungliga vinstockar.
Efter flera dagars kall maceration spontanjäses vinet med terroirens egen jäst. Den relativt hårda pressningen vid 6 bars tryck drar ut extra karaktär och smak från druvskalen. Vinet mognar sedan i upp till 22 månader i kontakt med den fina jästfällningen på 650 liters ekfat från tyska Assmann. Tappas på flaska utan klarning och filtrering.

Druvor

Gutedel

Lagringstyp

Fat-/ Ekfatslagring

Om Weingut Ziereisen

image

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine

"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker

German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau

TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine

"Try anything!” – Anne Krebiehl MW

Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.

Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.

Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.

Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.

Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.

Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.

Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!

Vindata

Druvor

Vinet kommer från

Årgång

2021

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

10,5 %

Servering

10-13°C

Lagringspotential

+20 år fra høståret

Lagring

Fat-/ Ekfatslagring

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. trälåda

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter