ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 16 timmar 18 min 34 sek

Tillbaka

Weingut Ziereisen Jaspis Däublin Syrah 2021

Tyskland

Tyskland, Baden

12% alk.

75 cl

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 16 timmar 18 min 34 sek
1 fl. per st.
1 044,95 SEK
BÄSTA PRIS
6 fl. per st.
554,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
95 Point René Langdahl

Beställ före

9 timmar 48 min

så skickar vi det idag!

Weingut Ziereisen Jaspis Däublin Syrah 2021

Tyskland

Tyskland, Baden

12% alk.

75 cl

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Thor Gottschalk Vinexpert WSET 3

"95 point. Ja verden er af lave. Syrah i Tyskland er muligt og de bedste er virkelig gode allerede ... Kun 12 %, men tydelig syrah, fuld af sort peber, brombærkompot, vilde brombær vel at mærke, sour og salami, afdæmpet næse egentlig, men på tungen er den saftig, letløbende, let bitter og har forbavsende mild tannin, sprød, cool, og den lever og dirrer. Jeg er kæmpe fan af stilen og hvis jeg SKAL sammenligne med Rhône må det være postmoderne côte-rotie." - René Langdahl

"96 points. This is an impressive Syrah that is most probably the finest I have tasted here, if not in all Germany, in about 20 years. World class." - Robert Parker(tidl. årg.)

"96 points. A humdinger. On the palate the concentrated flavour is served on a texture so velvety that it takes the tannins a while to put down their fur lining." - Jancis Robinson(tidl. årg.)

Glöm Hermitage-kullen och de andra toppappellationerna i norra Rhône... Hanspeter Ziereisens "Jaspis" är den mest imponerande Syrah du kommer att smaka i år.

Förmodligen den bästa tyska Syrah någonsin enligt världens största vinkritiker... Även om Jaspis Syrah inte är Ziereisens dyraste vin är det för närvarande hans högst recenserade vin hos Robert Parker. Vilket inte säger lite.

Du har nu möjlighet att smaka på efterföljaren till årgång 2021 som fortfarande behöver Robert Parkers godkännande, men trenden pekar bara åt ett håll för Tysklands kultvinmakare - UPP!

Hanspeter Ziereisen är en av Tysklands pionjärer när det gäller odling av Syrah. Han utbyter idéer och metoder med topproducenter i norra Rhône och skapar unika viner.

Om hans "Gestad" Syrah mest påminner om St Joseph, är Jaspers toppvin utan tvekan Côte Rotie. Fylligt och koncentrerat, men ändå sammetslent och ultraelegant med enorm lagringspotential. Ett riktigt kultvin som förutom 96 poäng från Robert Parker även har fått samma betyg tidigare hos Jancis Robinson.

...

Njut av vinet till pepparstek, vilt, anka, biffar, kraftiga tapas, lamm och mogna ostar. Servera vid 16-18°C

ERBJUDANDET SLUTAR OM: 4 dagar 16 timmar 18 min 34 sek
1 fl. per st.
1 044,95 SEK
BÄSTA PRIS
6 fl. per st.
554,95 SEK
Fråga om mängdrabatt
På lager – 2–5 dagars leveranstid
30 dagars utökad returrätt

30 dagars utökad returrätt

Supervin erbjuder vi 30 dagars utökad returrätt.

Recensioner
Ditt betyg
95 Point René Langdahl

Beställ före

9 timmar 48 min

så skickar vi det idag!

Recensioner av Weingut Ziereisen Jaspis Däublin Syrah 2021

95 Point

René Langdahl

Ja verden er af lave. Syrah i Tyskland er muligt og de bedste er virkelig gode allerede. Og det er Hans Peter Ziereisens billigste vin i topserien Jaspis. Kun 12 %, men tydelig syrah, fuld af sort peber, brombærkompot, vilde brombær vel at mærke, sour og salami, afdæmpet næse egentlig, men på tungen er den saftig, letløbende, let bitter og har forbavsende mild tannin, sprød, cool, og den lever og dirrer. Jeg er kæmpe fan af stilen og hvis jeg SKAL sammenligne med Rhône må det være postmoderne côte-rotie. 364,95 kr. v/ 6 fl. supervin.dk

96 Point(tidigare årgång)

Robert Parker

From 23-year-old vines planted in very high density on Jurassic chalk, Ziereisen's unfiltered 2020 Jaspis Syrah Däublin exhibits a dark and intense red color and opens on the nose with a deep, pure, fresh and intense, perfectly ripe black berry aroma intertwined with notes of smoked bacon, black pepper and even olives yet also the refreshing features of the limestone soils around Efringen-Kirchen. Lush and dense yet also silky and fresh on the palate, this is a full-bodied and concentrated yet pure, fine and vibrant Syrah with very fine tannins and a spicy, licorice-scented, peppery and uplifted finish. The elegant and fine tannins are perfectly interwoven with the delicate and saline acidity. This is an impressive Syrah that is most probably the finest I have tasted here, if not in all Germany, in about 20 years. World class. 13% stated alcohol. Premium natural cork stopper. Tasted in November 2022.

96 Point(tidigare årgång)

Jancis Robinson

A humdinger - Virtually black colour, opaque, narrow purple rim. Despite only having been bottled a few weeks ago, the Jaspis Syrah is already showing an amazing amount of fruit, blackberry, blueberry and blackcurrant leading the fragrant charge. On the palate the concentrated flavour is served on a texture so velvety that it takes the tannins a while to put down their fur lining. Black fruits of the forest with their sweet juices get to the taste buds first, but are then superseded by notes of dusty dark cocoa and chocolate, Mediterranean herbs, tobacco, tar and black pepper. A colossus!

95 Point(tidigare årgång)

Falstaff

Initially smoky and yeasty on the nose, then clearing up more and more, with herbal nuances, raisins, elderberries and black cherries. In the mouth with juiciness and fine, floury tannins, intensively doped with fruit, lively acidity supports, an elegant juiciness contributes to the long, mineral-toned finish. A still closed wine that will unfold completely in the direction of elegance.

95 Point(tidigare årgång)

Vinum

93-94/100 (tidigare årgång)

Gault Millau

Hur smakar Weingut Ziereisen Jaspis Däublin Syrah 2021?

Bild av författaren

Vinet beskrivs av

Thor Gottschalk Vinexpert WSET 3

Mörkt och lockande i glaset med små violetta antydningar i kanten. Bara doften gör dig mållös med glaset i handen... Näsan öppnar sig med en mogen och intensiv doft av blåbär, svarta vinbär, vildhallon och skogsbär, med komplexa toner av pepparkorn, rökt kött och örter i bästa Côte Rotie-stil. I munnen är vinet överväldigande intensivt, med sval och saftig Syrah-frukt i fronten. Under den mörka bärsmaken finns en gåtfull mineralitet och söta fatkryddor som fortsätter in i den oändliga avslutningen. Sensationellt dekorativt järn. Drick nu eller spara 15-20 år från skördeåret.

Smaknoter

Tasting Note Icon

Blåbär

Tasting Note Icon

Lakrits

Tasting Note Icon

Rök

Tasting Note Icon

Svartpeppar

Tasting Note Icon

Svarta körsbär

Smakprofil

Mycket lätt

Mycket kraftig

Mycket mjuk

Mycket tanninrik

Om Weingut Ziereisen

image

"The man is a superstar, whose Pinots are up there with the very best." - Tim Atkin, Master of Wine

"Ziereisen is a little bit like Bayern Munich. Another dimension of complexity and expression." | "German Red Wine The Year 2020" – Robert Parker

German Wine Collection of the Year" | "5 Trauben - Weltklasse” - Gault Millau

TOP 100 Wineries of the World 2022" - Wine & Spirits Magazine

"Try anything!” – Anne Krebiehl MW

Mannen är en legend. Hans viner är kult. Här presenteras den sydtyske Hanspeter Ziereisen... världsmästare i Gutedel och Tysklands förmodligen allra bästa producent av Pinot Noir! 100-poängsvinmakare från Tyskland kan räknas på mycket få fingrar - men på Weingut Ziereisen i sydligaste Baden levererar samtliga viner smak, komplexitet, personlighet och betyg på en så hisnande hög nivå att gårdens samlade kollektion blivit utsedd till Tysklands bästa! Master of Wine Anne Krebiehl rekommenderar i sitt huvudverk, The Wines of Germany, samtliga viner i sortimentet! När en annan Master of Wine, Tim Atkin, organiserade en storskalig blindprovning av 400 tyska Pinot Noir-viner var Weingut Ziereisen talande nog det enda huset med 3 viner i TOP 20.

Vi hittar kultproducenten i den lilla orten Efringen-Kirchen, som ligger i direkt norrförlängning av den schweiziska storstaden Basel och som i väster gränsar till Rhen och det sydligaste Alsace. I detta lilla samhälle har den driftiga familjen Ziereisen verkat sedan 1734, men fram till för 30 år sedan med huvudsakligt fokus på boskapsskötsel och växtodling. Endast 0,5 hektar var fram till dess vigd åt vindruvsodling, som såldes vidare till det lokala kooperativet.

Familjens Bourgogne-förälskade yngling, snickarutbildade Hanspeter Ziereisen, som tog över familjegården 1991, såg dock en enorm potential i det lokala terroiret Efringer Oelberg... En brant och rent södervänd sluttning med odiskutabel Grosses Gewächs-klass och hög koncentration av jurakalk i berggrunden. Faktiskt så påtagligt att marken gränsar direkt till ett kalkbrott! Lika viktigt för druvkvaliteten är terroirets exponering för den torra vinden från Medelhavet, som når fram till Efringen-Kirchen via porten till Bourgogne, "The Belfort Gap", mellan Jurabergen och Vogeserna. Sedan övertagandet har Hanspeter Ziereisen utökat familjens vinmarksinnehav till 20 hektar, varav större delen ligger perfekt på Efringer Oelberg.

Den helt självlärde vinmakaren arbetade från början experimentellt och odogmatiskt, vilket med åren dock förde honom i konflikt med de tyska vinmyndigheterna. Konflikten kulminerade 2004 när Ziereisens spontanjästa, långsamt mogna och ofiltrerade viner, trots skyhög kvalitet och kritikrosor långt utanför landets gränser, avslogs som Qualitätswein eftersom "statens sheriffer" ansåg rebellen viner för avvikande i smaken! Ziereisen sårades först i sin stolthet, men såg nya möjligheter i att marknadsföra sina viner som Landwein, vilket gav ett mycket större handlingsutrymme för experiment, kreativitet och nytänkande. Framgången har varit så enorm att Ziereisen idag blivit en ledargestalt för den kvalitetsfanatiska och snabbt växande Badischer Landwein Bewegung, som grundades 2016 som en motrörelse mot de konservativa och konforma tyska vinmyndigheterna.

Ziereisen har funnit sin helt egen väg till världsklass! Extremt täta planteringar – ända upp till 20 000 plantor per hektar. Kompressorluft blåses in under blomningen och ger mindre kompakta klasar med färre och friskare druvor! Fottrampning av frukten. Lång macerationstid. Spontanjäsning med upp till 80% hela druvklasar. Aldrig mer chaptalisering – därför slanka och eleganta viner! Hård pressning av vitvinsdruvor för extra fenoliskt utträde och större smakkomplexitet. Ingen tillsats av sulfit före buteljering – som sker utan klarning och i regel utan filtrering. Dessa karaktärsfulla viner behöver tid och kärlek i fat, flaska och glas... Därför flera års fatlagring i sällskap med fina jästrester – typiskt två vintrar och två somrar på lokala tyska fat från Andreas Assmann. Mycket återhållsam användning av ny ek.

Huvudfokus ligger på Spätburgunder (Pinot Noir) samt den lokala vita druvan Gutedel (Chasselas), som Ziereisen fört till 100-poängs stjärnstatus i den ledande tyska vinguiden Gault & Millau. Därutöver finns cirka 30% planteringar främst av Pinot Gris, Pinot Blanc, Chardonnay och Syrah, vars enkeldruvsviner alla översållas med toppratingar från världens största kritiker.

Edeltraud och Hanspeter Ziereisen, som idag är i början av femtioårsåldern, håller båda tummarna för att nästa generation, Ida och Johann, en dag ska ta över gården. Ändå har Hanspeter strängt förbjudit sina barn att studera vin vid högre läroanstalter: "Mehr trinken, weniger denken." Familjen Ziereisen revolutionerar tysk vin... underifrån!

Vindata

Druvor

Vinet kommer från

Årgång

2021

Innehåll

75 cl

Alkohol-%

12 %

Servering

16-18°C

Lagringspotential

15-20 år fra høståret

Förslutning

Kork

Förpackning

6 st. kartong

Allergener

Svaveldioxid / Sulfiter
Liknande produkter