
Xavier Arcane La Papesse Chateauneuf du Pape 2016
Xaviers svar på Château Rayas.
100-poängsguiden sträcker sig till Chateauneufs mest ikoniska 100% Grenache-vin, Château Rayas, i södra Rhônes legendariska 2016-årgång.
En svår disciplin, men Xavier tämjer den eldiga och jordgubbssmakande druvan till perfektion genom att skörda dem från svala fält i den norra delen av Chateauneuf du Pape. På samma sätt är vi imponerade av den friskhet och elegans som Xavier har fått fram i det annars mörka och voluminösa vinet.
Chateuneuf-fans MÅSTE inte missa detta mästerverk från en av södra Rhônes största årgångar någonsin.
Vi har tagit fram 10 lådor av denna sällsynta Chateauneuf du Pape som kan lagras i upp till 15 år från skördeåret.
Njut av den vackra Chateauneuf du Pape till saftigt lamm med örter, biffar, risotto med svamp, vilt och mogna ostar. Njut vid 15-17°C
Hur smakar Xavier Arcane La Papesse Chateauneuf du Pape 2016?
Direkt från den vackra flaskan står Chateauneuf vackert med en imponerande djupröd färg. Näsan är förtrollande aromatisk och öppnar först med ett blommigt fyrverkeri av lavendel och viol som kombineras med hallonpuré, plommon, svarta körsbär och frystorkade jordgubbar. Djupa och komplexa nyanser av tobak, cederträ och läder döljer sig under den rena frukten. På gommen är vinet överdådigt men ändå friskt och smidigt, med massor av röd och mörk frukt som omsluts av lyxiga kryddor från fatet. Tanninerna är finpolerade efter den omsorgsfulla mognaden och glider lätt in i den 60 sekunder långa, saftiga finishen. Drick nu eller spara 15 år från skördeåret.
Xavier Arcane La Papesse Chateauneuf du Pape 2016 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener