





Xavier Arcane Le Fou
Arcane Le Fou är kulmen på ett tioårigt projekt från regionens ledande vinmakare, Xavier Vignon. Inspirerad av stora Champagner blandar trollkarlen.
✓ 5 toppårgångar (2010, 2012, 2015, 2016 och 2017) ✓ 10 terroirer (främst i Chateauneuf du Pape!) ✓ 4 druvsorter och 15 gamla kloner (mestadels Grenache från fristående buskvinstockar) ✓ 3 typer av lagring (små ekfat, stora ekfat och cementtank)
Njut av det till lamm, rött nötkött, vilt, ankbröst, svamp och mogna ostar. Servera vid 15-18°C.
Hur smakar Xavier Arcane Le Fou?
Mörkt och intensivt med mogna nyanser. Vackra aromer av lavendel, vildhallon, torkade körsbär och björnbär spricker upp ur glaset, uppbackade av omvänd pepparkorn, anis, Herbes de Provence och rostade kaffebönor. Fyllig och härligt len i gommen. Smaken är en harmonisk blandning av färska bär, torkad frukt och den mogna magin från fatlagringen. De silkeslena tanninerna är en attraktion i sig! Drick nu eller spara den stora Rhône till 2030.
Xavier Arcane Le Fou passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener