





Xavier Arcane V "Le Pape" Chateauneuf du Pape 2010
Det är inte varje dag som Robert Parker ger ut sådana här recensioner.
Vi erkänner också gärna att det här är ett av de mest imponerande viner vi någonsin har sett och smakat. I en av de största Rhône-årgångarna i historien har Xavier låtit sin Châteauneuf-du-Pape genomgå rött vinsekvivalenten av en Iron man. En helt unik process. Ta en titt här:
Toppdruvor från 15 utvalda skiften
13 specialfat sänks ned i tankar fyllda med vin så att vinet inte kommer i kontakt med syre
Efter 5 år tas de bort och buteljeras
Vinet lagras sedan i ytterligare 2 år i flaskan innan det släpps
Resultatet är inget annat än enastående och har potential för både 15 och 20 års lagring. Xaviers bästa viner någonsin?
OBSERVERA. Levereras i eleganta trälådor vid köp av 6 flaskor.
Läs den vilda historien om Xavier's Arcane V "Le Pape" Chateauneuf du Pape 2010
Vi upplever många olika historier när det gäller att producera vin. Vi har dock aldrig tidigare stött på en så unik historia som denna. Och vi bad också Xavier att upprepa det några gånger för oss.
Xavier hade den briljanta idén att 15 speciellt utvalda parceller med exceptionella druvor för hans Châteauneuf-du-Pape 2010 skulle göras på ett unikt sätt.
Xavier lät specialanpassa 13 pipor med rostfria metallringar. Vinet hälldes upp i den efter en försiktig jäsning och extraktion. Trummorna stängs och sänks ned i stora tankar. Tankarna fylls sedan med Châteauneuf-du-Pape-rött vin så att faten inte har någon kontakt med syre alls. Det finns inget spill från trummorna - och därför inget behov av att fylla på med syre.
Efter 60 månader, år 2016, avlägsnas faten och vinet buteljeras och lagras i ytterligare 12 månader. Och resultatet är inget annat än fantastiskt. Aldrig har vi sett ett så intensivt och mörkt vin med så många lager av nyanser och en enorm utvecklingspotential på 15-20 år.
Som Parker skriver: Det är en ensam exotisk skönhet som alla borde ha förmånen att få smaka. Hatten av för teamet bakom vinet för att de har modet att göra ett vin på det här sättet.
Vinhulen.dk skriver: Violet. Doften präglas av mörka bär, mest björnbär, med mycket kryddor och en solid, djup bas. Ganska intensivt doftande. Smaken är genast mjuk, rik och intensiv, med mörka bär, mycket kryddor och en fint balanserad fruktsyra, utan för mycket bett. Fortfarande ungt och mycket virilt i sitt uttryck, med massor av kraft och intensitet utan att vara bullrigt, eftersom balansen är perfekt och strukturen är utmärkt. Nu behöver den bara lite tid på sig för att mogna fullt ut. Avslutar med lite tanniner, men de är redan på god väg att integreras i vinet. Dryck 2019-2030.
Vi dekanterade vinet 3 timmar före provsmakningen och kan bara rekommendera detsamma till dig.
Vinet passar perfekt till kryddiga lammkronor, stekt anka och starka lagrade ostar.
Etikett Xavier Arcane V "Le Pape"
Hur smakar Xavier Arcane V "Le Pape" Chateauneuf du Pape 2010?
Vinets färg har fortfarande de igenkännbara lila kanterna och en djupt mörk mitt. Bouqueten är en äventyrlig upplevelse av saftiga björnbär, blåbär och svarta vinbär som övergår i lyxiga djupa inslag av torkat kött, läder, skogsmark och massor av kryddor. I munnen exploderar vinet nästan med enorm kropp och intensiva toner av mogna plommon och mörka bär. Majestätiska tanniner ger struktur till den oförglömligt långa eftersmaken. En unik Châteauneuf-du-Pape som bara fortsätter att utvecklas.
Xavier Arcane V "Le Pape" Chateauneuf du Pape 2010 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Druvor
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener