





Xavier Arcane VI Les Amoureux 2016
Arcane Les Amoureux är en blandning av fem fantastiska Rhône cru's!
Missa inte det här vinet som kombinerar det bästa från de olika cru:erna i en enda elegant vinupplevelse. Det är första gången en vinmakare från Rhône gör detta, men vi förutspår att det inte kommer att vara den sista.
Vinet bjuder på toner av mörka och röda bär följt av toner av peppar och oliver. Servera vid 15-17 grader. Besparingspotential: 15-20 år.
Druvorna skördas för hand och vinet har legat på skalen under lång tid. Vinet jäses i betongtankar för att bevara fruktkaraktären och uttrycket från de olika "terroirs".
Hur smakar Xavier Arcane VI Les Amoureux 2016?
En lika stor andel av de olika cru-sorterna blandas i, så att var och en kommer till sin rätt. Lirac är mjukt och har en silkeslen struktur, medan Gigondas ger massor av kraft och koncentration. Beaumes-de-Venise ger fruktighet och friskhet till vinet. Vacqueyras, som är på den mer aromatiska sidan, ger vinet en blommig karaktär och en antydan till sötma. Sist men inte minst finns Rasteau, som ger vinet dess struktur och kant.
Xavier Arcane VI Les Amoureux 2016 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener
Restsöcker
Syrainnehåll