
Xavier Arcane XVIII "La Lune" 2010
Topprecenserad Syrah från den framgångsrika mikro-negocianten Xavier Vignon.
Robert Parker kallar årgång 2010 för "utomordentligt bra" för södra Rhône - och Arcane La Lune visar varför!
Medeldjupt rubinröd i glaset. Nosen förför med viol, jordgubbar, körsbär, lite bubbelgum och inslag av peppar och lakrits. Mjuk och charmigt fruktig i gommen med perfekt syra och smala tanniner. En vacker avslutning med lika delar fruktig kraft och feminin elegans. Drick nu eller spara +10 år från skördeåret.
Perfekt tillbehör till pepparstek - och rött nötkött i allmänhet. Även anka, fläsk, lamm, grillat och korv/charkuterier. Njut av vinet vid 15-16°C
Mikro-negocianten Xavier Vignon är också en ledande oenolog - för fler än någon annan producent i Chateauneuf-du-Pape!
Xavier Arcane XVIII "La Lune" 2010 passar bra till...
Hur är Xavier Arcane XVIII "La Lune" 2010 framställt?
2010 Arcane VIII La Lune är baserat på 100% Syrah från sju svala terroirer i södra Rhône, från 175 till 400 meters höjd. Gamla, lågavkastande vinstockar har gett smakkoncentrerade druvor av finaste kvalitet. Xavier har också valt ut de handskördade druvorna enligt sin personliga princip för att maximera koncentrationen av mineralsalter.
I vingården rensas 85% av druvorna, medan 15% hela kluster bidrar med parfym, vegetativ komplexitet och tanninstruktur. Fermentering med lång maceration (skonsam, utan mekanisk extraktion) följs av hela 5 års reduktiv mognad i ståltankar (cuve tronconnique).
Druvor
SyrahOm Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.