
Xavier Chateauneuf du Pape Blanc Bio 2019
Vad är ännu bättre än en välgjord Chateauneuf-du-Pape Blanc? - En fantastisk välgjord ORGANISK Chateauneuf-du-Pape Blanc från Xavier, naturligtvis!
Den berömde Xavier ger sin syn på ett utsökt vitt vin från södra Rhône som verkligen kan konkurrera med de vita vinerna från Bourgogne med detta nya tillskott i sortimentet. Vinet odlas ekologiskt, med hänsyn till både natur och mikroklimat på de många skiften som används för att producera detta läckra vita vin.
Rekommenderas till stekt fisk och skaldjur, fågel, ljust kött, smör- och gräddsåser, svamp och getost. Vinet passar utmärkt till grillad sojamarinad kyckling med rosévinsås eller smörstekt räktoast serverad med dill och citron.
Druvorna till den nu ekologiska versionen av Xavier's Chateauneuf-du-Pape Blanc kommer från mer än 40 av de svalaste terroirs som finns i Chateauneuf-du-Pape AOC. Roussanne skördas och jäses sedan på ekfat med omrörning av jästfällningen under hela 6 månader. Clairette och Grenache blanc jäses vid låga temperaturer för att behålla sin friskhet och sitt mineraliska uttryck. De lagras sedan i en blandning av betong- och ståltankar där de blandas till detta underbara vin.
Den oenologiska konsulten Xavier Vignon är känd i Chateauneuf du Pape, där han hjälper mer än någon annan vinmakare med vinframställning, blandning och sin gudagivna touch av je ne sais quoi.
Expertisen är påtaglig, eftersom Xavier är mannen bakom flera viner med 98-100 poäng från högprofilerade producenter som Marcoux, Raymond Usseglio och Grand Veneur.
För sina mycket uppskattade insatser belönar Xavier sig gärna med partier och fat av särskilt utsökt vin. Han lagrar, blandar och buteljerar sedan dessa viner under eget namn - och släpper dem till priser långt under det normala, med tanke på vinets kvalitet och recensionerna.
Xaviers unika kvalitetskriterier omfattar bland annat att välja druvor och vin med högsta möjliga koncentration av mineralsalter.
Hur smakar Xavier Chateauneuf du Pape Blanc Bio 2019?
I glaset är vinet ljust och har en rent gulaktig färg med gyllene reflexer. På näsan märker du vita blommor, persika, aprikos och honung. 6 månader på nya ekfat gör att en vänlig fatkaraktär smyger sig upp ur glaset i form av inbjudande smörtoner och lätt vanilj. Den landar plötsligt på tungan och sprider sig rikligt genom hela gommen. Den krämiga kroppen och det salta mineraluttrycket ger balans till den skarpa, torra finishen. Massor av komplexitet i den nya organiska skapelsen från Xavier. Kan drickas nu eller lagras under de kommande 3-5 åren.
Xavier Chateauneuf du Pape Blanc Bio 2019 passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning











