



Xavier Chateauneuf du Pape Blanc Bio 2020 ØKO
Xaviers kritikerrosade vita Chateauneuf du Pape är tillbaka!
Det är inte bara i Bourgogne som man gör fantastiska fatlagrade vita viner. När en 100-poängsproducent som Xavier Vignon väljer ekologiska druvor från sina bästa skiften är kvaliteten i samma liga.
Aromatisk, oljig och rik med tropiska toner av ananas och persika som möter djupa inslag av smör och vanilj från 6 månaders lagring på franska ekfat.
För att imponera på dina gäster, gör som Jeb Dunnuck säger - låt Xaviers vita Chateauneuf skina på middagsbordet!
Rekommenderas till stekt fisk och skaldjur, fågel, ljust kött, smör- och gräddsåser, svamp och getost. Vinet passar utmärkt till grillad sojamarinad kyckling med rosévinsås eller smörstekt räktoast serverad med dill och citron.
Druvorna till den nu ekologiska versionen av Xavier's Chateauneuf-du-Pape Blanc kommer från mer än 40 av de svalaste terroirs som finns i Chateauneuf-du-Pape AOC. Roussanne skördas och jäses sedan på ekfat med omrörning av jästfällningen under hela 6 månader. Clairette och Grenache blanc jäses vid låga temperaturer för att behålla sin friskhet och sitt mineraliska uttryck. De lagras sedan i en blandning av betong- och ståltankar där de blandas till detta underbara vin.
Hur smakar Xavier Chateauneuf du Pape Blanc Bio 2020 ØKO?
I glaset är vinet ljust och har en rent gulaktig färg med gyllene reflexer. Aromatisk och blommig doft med vita blommor, persika, aprikos och honung. 6 månader på nya ekfat gör att en vänlig fatkaraktär smyger sig upp ur glaset i form av inbjudande smörtoner och lätt vanilj. Den vita Chateauneuf du Pape landar på tungan med stor oljig rikedom som snabbt sprider sig genom hela gommen. Den krämiga kroppen och det salta mineraluttrycket ger balans till den skarpa, torra finishen. Läcker organisk skapelse från skapelse från Xavier. Kan drickas nu eller lagras under de kommande 4-5 åren.
Xavier Chateauneuf du Pape Blanc Bio 2020 ØKO passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener