
Xavier Chateauneuf du Pape Blanc Cuvée Anonyme 2016
Vinet är mycket, mycket utsökt nu - och potentialen sträcker sig flera år in i framtiden. Klassisk exotisk frukt, lätt fatkryddad, med honungslen rikedom och friskhet i sublim balans.
Ljust gyllene i glaset med förföriska exotiska smaker av jasmin, lavendel, citrus, engelskt vingummi, kvitten och ananas. Eleganta undertoner av honung, mineralitet, rök och vanilj. Läckert mjuk och rund i gommen med stor fruktkoncentration och munrengörande friskhet i avslutningen. Drick nu eller spara 5-8 år från skördeåret.
Rekommenderas till stekt fisk och skaldjur, fågel, ljust kött, smör- och gräddsåser, svamp och getost. Servera vid 10-13°C
Xavier Vignon är vår favoritleverantör av topprankade Rhôneviner. Han grundade sitt företag "micro-negociant" 2002 och har sedan dess etablerat sig som en originell och utomordentligt skicklig vinmakare.
Xaviers principer omfattar val av druvor för högsta möjliga koncentration av mineralsalter. Xavier konsulterar också som ledande oenolog - för fler än någon annan producent i Chateauneuf-du-Pape.
Xavier Chateauneuf du Pape Blanc Cuvée Anonyme 2016 passar bra till...
Hur är Xavier Chateauneuf du Pape Blanc Cuvée Anonyme 2016 framställt?
Cuvée Anonyme Blanc 2016 är gjord på 60% Roussanne, 15% Grenache Blanc och 25% Clairette. Roussanne får extra komplexitet och djup genom jäsning och 8 månaders mognad på nya fat - inklusive omrörning av jästfällningen som i Bourgogne. Clairette och Grenache Blanc bidrar till vinets friska och mineraliska uttryck genom jäsning vid låg temperatur i ståltankar.
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Servering
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning













