



Xavier Chateauneuf du Pape Rouge Cuvée Anonyme 2015
“Xavier Vignon, along with Philippe Cambie, are probably the two most highly renowned oenologists in Chateauneuf du Pape” – Robert Parker
En levande vinmakarlegend öppnar sin finaste skattkammare!
2015-årgången är legendarisk i Châteauneuf-du-Pape. Så legendarisk att de största vinerna blir allt svårare att hitta.
Xavier ser omedelbart 2015-årgångens särskilda potential och sparar en del av sitt flaggskepp Cuvée Anonyme långt, långt borta i sin privata vinkällare.
Efter 10 år på fat och flaska frigör han nu denna annars länge slutsålda Châteauneuf-du-Pape, som i det tysta och lugna källarmörkret har vuxit sig större och större år efter år. Nu närmar sig vinet sin absoluta kulmen – och även som mångårig officiell importör är vi hedrade över att ha tilldelats ett begränsat antal flaskor.
Vill du hinna uppleva en av Châteauneufs största rödviner från en av distriktets största årgångar… Tveka inte att slå till på en låda av denna tio år gamla Museum-release från Xaviers personliga vinsamling!
...
Njut av den till lamm, rött nötkött, vilt, ankbröst, pepparsås och barbecue. Njut av vinet vid 16-18°C.
Hur smakar Xavier Chateauneuf du Pape Rouge Cuvée Anonyme 2015?
Cuvée Anonyme 2015 uppträder vackert björnbärsröd med en begynnande ton av mognad vid glasets kant... Doften lovar seriös Châteauneuf-du-Pape med intens och komplex arom av torkade blommor, svarta körsbär, plommon och björnbär, som vackert ramas in av fatets lyxkryddor samt terroirtypiska nyanser av torkade provensalska örter, lakrits, nykvarnad peppar och tryffel från skogsbotten… I munnen rik och koncentrerad med en silkeslen textur. Med en maestros imponerande precision balanserar det tioåriga flaggskeppet fruktkraft och mineralsk finess med fatanslag och spännande inslag från flaskmognaden. Toner av mörk choklad, lagerblad och rostade kaffebönor dröjer kvar i avslutningen, där de mogna tanninerna tillför extra klass till smakupplevelsen. Ett stort vin från en stor årgång! Drick nu, eller lagra +15 år från skördeåret.
Hur är Xavier Chateauneuf du Pape Rouge Cuvée Anonyme 2015 framställt?
Cuvée Anonyme 2015 är en unik Châteauneuf-du-Pape som Xavier skapar från så kallade collection vines – där en bred variation av druvsorter är representerade. Här finner vi bland annat över 100 år gamla Grenache-vinstockar samt mer sällsynta sorter som Vaccarèse, Counoise, Mourvèdre, Cinsault, Terret Noir och Muscardin. Druvorna skördas för hand från parceller i norra Châteauneuf, där de över 100 år gamla Grenache-buskvinstockarna ger en extremt låg skördeutdelning — motsvarande 1 flaska vin per meter vinplanta. Men druvkvaliteten är fantastisk! Musten jäser med cirka 30 dagars maceration av druvskalen. Den långa macerationsperioden ger vin med mycket saft, kraft och struktur. Cuvée Anonyme mognar 15 månader på små fat, medelstora fat, stora fat och cementtankar (25% av varje). Musten jäser med cirka 30 dagars maceration av druvskalen. Den långa macerationsperioden ger vin med mycket saft, kraft och struktur. Cuvée Anonyme mognar 15 månader på små fat, medelstora fat, stora fat och cementtankar (25% av varje).
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Årgång
Innehåll
Alkohol-%
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener










