
Xavier Chateauneuf du Pape La Reserve XV XVI XVII
En Châteauneuf-du-Pape som du helt enkelt MÅSTE prova... Mycket begränsat lager!
Precis som ikoniska Vega Sicilia i Ribera del Duero, och precis som de mest mytomspunna champagnerna, är Châteauneuf-du-Pape La Reserve XV XVI XVII en högprofilerad blandning av flera toppårgångar.
Detta är flaggskeppet La Réserve i den efterlängtade "4th Edition", som Xavier har blandat från viner från 5 olika kungliga år - varav 76% kommer från den LEGENDARISKA 98-poängaren 2016.
Xavier avslutar sitt mästerverk med frukt från 2017, 2015, 2012 och 2010, så att det totala smakuttrycket uppnår en enorm nivå av komplexitet och finess - även för Châteauneuf-du-Pape!
Njut av den till lamm, rött nötkött, hjortkött, ankbröst, pepparsås och barbeque. Njut av vinet vid 16-18°C.
La Réserve XV XVI XVII är en unik Châteauneuf du Pape som 100-poängsproducenten Xavier blandar från 5 exceptionella årgångar:
76% från superårgången 2016 - för ryggrad, finess, smaklängd och salt mineralitet 14% från power vintage 2017 - för koncentration, mörk frukt och kryddighet 8% från toppårgången 2015 - för struktur, lagringspotential och alkoholstyrka 2% kommer från den tidigare La Réserve (3:e upplagan, en blandning av 2010, 2012 och 2015)
Hur smakar Xavier Chateauneuf du Pape La Reserve XV XVI XVII?
La Réserve XV XVI XVII glittrar mörkt körsbärsfärgat från glaset... Nosen tar över med allt vi drömmer om i stora Châteuneuf ... Lavendel, örtkryddor och vänd pepparkvarn flödar ur glaset och blandar sig förtrollande med torkat kött, lakrits och monsterfruktnoter av smultron, blåbär, plommon, svarta vinbär och katrinplommon ... I munnen, om möjligt ännu vildare! Mjuk på tungan, som silke inlindat i bomullsull, medan frukten sprider ut sig på ett sant världsmanligt sätt - vänlig, självsäker och omöjlig att hålla nere. Festen avslutas med eleganta tanniner, lakrits och gåtfull skogsmarksmineralitet. Helt enkelt ett underbart glas... Episkt Rhône-vin! Drick nu - eller spara till cirka 2035.
Xavier Chateauneuf du Pape La Reserve XV XVI XVII passar bra till...
Om Xavier

Xavier Vignon är känd som en av stjärnvinmakarna i Rhône, men han är minst lika känd för att gå sina egna vägar när det gäller att framställa vin. I det traditionsbundna området får Xavier sägas vara något för sig själv. Den experimentella "wunderwinemaker" kan tänka sig att blanda olika cru:er eller leka med flera fattyper och druvsorter, vilket gör att hans viner ofta faller utanför de etablerade kategorierna och cru:erna. Och det trots att Xavier definitivt levererar toppkvalitet för varje krona – kanske just av samma anledning. Flera vinmakare i området har också länge fått upp ögonen för detta, och Xavier belönas med druvor och partier av vin i utbyte mot att han bistår andra producenter och hjälper dem i vinframställningen. Historien började på ett märkligt sätt när Xavier gjorde vin i sitt eget garage. Den blygsamma produktionen var egentligen mest tänkt för vänner och familj, men utan Xaviers vetskap skickade vännerna några av hans viner till den berömda franska vinguide Hachette. Alla hans cuvéer blev nominerade, och då tog det ordentligt fart. 2009 utsågs hans Châteauneuf-du-Pape (han gör flera) till Sveriges bästa – och därefter har en lång rad topprecensioner följt. Som ung reste Xavier jorden runt som konsulterande enolog för flera erkända hus, och i Australien erbjöds han en stor tjänst, men han slog sig ändå ner i det mer hemtrevliga Rhône, då han förälskade sig i de många möjligheter och olika terroirer som området hade att erbjuda. Xavier har ägnat många år åt att utforska hur mineraliska salter påverkar vinet, och han väljer gärna vingårdslägen där jorden har en hög koncentration av mineraliska salter. Och man måste säga att Xaviers metod fungerar – åtminstone frambringar han viner som gång på gång imponerar kritikerna och gläder konsumenterna.
Vindata
Vinet kommer från
Producent
Innehåll
Alkohol-%
Lagringspotential
Förslutning
Förpackning
Allergener